Sfaturi pentru a atenua anxietatea de călătorie

sursă foto: pexels.com

Oricât de memorabilă și incitantă poate fi gândul la o vacanță, uneori călătoria se poate simți ca o experiență anxioasă. Pentru unii, imprevizibilitatea destinației lor este cea care provoacă gânduri anxioase. Pentru alții,faptul că trebuie să zboare până acolo. În orice caz, este dificil să te bucuri pe deplin de toate minunile unui loc nou dacă psihic nu te simți tocmai în largul tău.

Deși nu este considerată un tip oficial de tulburare de anxietate, anxietatea de călătorie descrie un sentiment intens de anxietate în jurul numeroaselor variabile implicate în călătoria. Înainte de COVID-19, se estimează că 40% din populație ar fi experimentat într-o anumită măsură anxietate de călătorie sau de zbor. În urma pandemiei globale, mulți se întorc în lume, în timp ce își dau seama cum să gestioneze aceste sentimente anxioase pentru prima dată.

Indiferent dacă anxietatea de călătorie este o experiență nouă sau un vechi inamic, înțelegerea modului în care o gestionăm cu atenție ne poate ajuta să profităm la maximum de următoarea noastră vacanță, oricând și oriunde ar fi.

Cum să folosești meditația pentru a gestiona anxietatea înainte de călătorie

În timp ce zilele și săptămânile premergătoare unei călătorii pot fi revigorante, acestea sunt, de asemenea, atunci când anxietatea anterioară călătoriei tinde să apară. În acest timp, există multe variabile pe care am putea începe să luăm în considerare: la ce oră ar trebui să ajungem la aeroport. ? Unde ne vom opri în acea călătorie de mai multe zile? Ne-am amintit să împachetăm toate lucrurile esențiale? Ce se întâmplă dacă uităm ceva?

Aceasta poate fi o oportunitate grozavă de a începe să faceți zilnic meditație ghidată. A dedica timp pentru a sta cu mintea care duce la o călătorie este o modalitate de a dezamorsa gândurile anxioase – pur și simplu învățăm să le observăm și să le lăsăm să plece, fără a le permite să provoace îngrijorare sau catastrofizare. Prin conștientizarea tiparelor noastre de gândire, putem gestiona mai bine anxietatea de călătorie.

Descoperă și de ce ești emotiv: 10 motive posibile

Adesea, anxietatea noastră este declanșată de o poveste veche sau de un eveniment trecut pe care îl proiectăm în următoarea noastră călătorie. Meditația ne arată cum să încetăm să lăsăm trecutul să afecteze prezentul, iar acest lucru poate provoca o schimbare dramatică de perspectivă, care ne permite să reformulam întreaga noastră abordare a călătoriei.

Nici meditația nu consumă prea mult timp. S-a demonstrat că o scurtă meditație ghidată de 10 minute dimineața, înainte de culcare sau în timpul unei pauze de prânz ajută la reducerea sentimentelor de anxietate cu până la 31%. Așa că putem încă împacheta, pregăti, împacheta capete libere la serviciu… și avem grijă de minte.

Sfaturi pentru anxietatea de zbor

Ca orice fel de anxietate, frica de a zbura se auto-întărește. Începi cu sentimentul de pericol – poate doar senzația că avionul este în aer este suficientă pentru debutul anxietății. Acest sentiment de frică pune mintea în viteză. S-ar putea să începi să te gândești cât de departe te afli pe cer, întrebându-te cât de ferm sunt înșurubate aripile sau de câte ori a făcut călătoria pilotul. Dar, în mod ironic, această succesiune de gânduri exacerbează sentimentul, care la rândul său produce mai multă gândire.

Cei care se luptă cu anxietatea de zbor (denumită uneori aviofobie), ar putea lua în considerare aceste 2 exerciții de mindfulness în timp ce se îndreaptă spre destinație:

1. Respiră adânc.

Când gândurile anxioase prind contur, ele provoacă adesea un răspuns fizic în corp. Cei predispuși la atacuri de anxietate sau episoade anxioase pot fi familiarizați cu o strângere incomodă a pieptului sau cu dificultăți de respirație. Studiile arată că practicarea unui exercițiu de respirație profundă poate ajuta nu numai la inversarea hiperventilației, ci și la minimizarea sentimentelor de anxietate în general.

În momentele extrem de anxioase din timpul zborului, poate în timpul decolării sau în timpul oricăror crize de turbulență, ia în considerare încercarea unei anumite tehnici de respirație: inspirați numărând până la 4, țineți respirația numărând până la 4, expirați numărând până la 4. , așteptați la sfârșitul expirației să numărați până la 4 și repetați. S-a demonstrat că acest exercițiu de respirație foarte profundă calmează și reglează sistemul nervos autonom. Încetinirea respirației și lăsarea CO2 să se acumuleze în sânge stimulează răspunsul nervului vag pentru a produce senzații de calm în întregul corp.

2. Practică imagini ghidate.

În cele mai multe cazuri, motivul pentru care suntem dispuși să ne confruntăm cu anxietatea de zbor în primul rând este pentru a ne putea bucura de destinația către care călătorim. Să ne imaginăm acel loc în minte ne poate ajuta să ne simțim mai relaxați în timp ce suntem încă în aer. Studiile arată că utilizarea unei practici de mindfulness numită imagine ghidată poate reduce semnificativ sentimentele de anxietate din minte.

Cheia pentru a culege cu succes beneficiile imaginilor ghidate nu este pur și simplu să închideți ochii și să vă imaginați destinația ca pe o carte poștală, ci să evocați toate simțurile. Dacă călătorim în Italia, de exemplu, ne-am putea gândi la felul în care se simt străzile pietruite sub pantofii noștri, cum miroase când intrăm în magazinul de focaccia de sub hotelul tău, cum sună apa din fântâna din apropiere când stropește ușor pe pavajul… Pe măsură ce ne specificăm cu imaginile mentale, mintea are probleme în a discerne dacă o imagine este reală sau imaginară. Deci, dacă ne putem imagina pe noi înșine într-un mediu relaxant și plăcut, mintea și corpul vor începe rapid să se simtă calme.

Cum să gestionezi anxietatea de călătorie în timpul călătoriei

Am ajuns sănătoși la destinație. Dar acum trebuie să navigăm într-un loc nou și poate chiar într-o cultură sau o limbă diferită. Aceste elemente imprevizibile și incontrolabile ale călătoriei sunt adesea cele care dă foc anxietății de vacanță. Pentru cei care tind să se lupte cu acești factori, luați în considerare aducerea anumitor elemente ale unei rutine zilnice în vacanță. Studiile au arătat că predictibilitatea și controlul unei rutine obișnuite pot ajuta în mod semnificativ la gestionarea stresului și la apariția unui sentiment de calm.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu există loc pentru spontaneitate sau explorare în timpul unei călătorii. Aceste fragmente de dimensiuni de călătorie dintr-un ritual zilnic ar putea fi ceva la fel de simplu ca să bei o ceașcă de cafea dimineața sau să-ți iei ceva timp pentru a citi înainte de culcare, la fel ca acasă. Este nevoie doar de puțină familiaritate pentru a ancora și a calma mintea.

În plus, acele tehnici de mindfulness care ne-au ajutat să ne simțim calmi pe tot parcursul zborului pot fi, de asemenea, folosite oricând în timpul unei călătorii. Ori de câte ori începem să ne simțim anxioși sau copleșiți, s-ar putea să căutăm un loc liniștit pentru a ne face un scurt exercițiu de respirație profundă sau câteva minute de imagini ghidate. Cu acest timeout rapid, vom reseta mintea și corpul, astfel încât să ne putem întoarce să ne bucurăm de timpul liber.