De ce ești emotiv: 10 motive posibile

sursă foto: pexels.com

Uneori ne simțim foarte emotivi sau hipersensibili fără nicio explicație. Poate fi o tendință bruscă pe care o observi sau poate fi ceea ce se simte ca o parte intrinsecă a personalității tale. Iată ce trebuie să știi despre emoțiile intense și posibilele motive pentru care ești emotiv în acest moment sau în general.

De ce ai toate aceste emoții

Oamenii au emoții cu un motiv. Emoțiile sunt semnale importante, normale, care ne ajută să identificăm nevoile interne sau externe.

Ele ne motivează să acționăm. În vremea vânătorilor și a culegătorilor, emoțiile erau folosite ca o modalitate de a ne proteja de prădători și elemente. Chiar dacă suntem departe de acele vremuri ale vânătorilor-culegători, emoțiile sunt totuși utile pentru că ne spun ce este bine pentru noi și ce este rău.

A fi emotiv poate fi sănătos

Când ne gândim la emoții ca la semnale, devine clar că nu există o emoție „bună” sau „rea”. Toate emoțiile sunt acolo pentru a ne motiva, pentru a ne oferi informații și pentru a ne ajuta să ne conectăm unul cu celălalt și cu noi înșine.

Unele emoții pot indica durere și, prin urmare, sunt mai greu de tratat, dar a avea emoție este ceea ce îți spune că ceva trebuie să se schimbe.

Ceea ce poate împinge emoțiile pe un teritoriu nesănătos este lipsa de înțelegere a modului de a le face față. Este important să recunoști și să vă procesezi emoțiile, astfel încât să poți trece peste ele, mai degrabă decât să rămâi blocat. De exemplu, a acționa impulsiv ca răspuns la o emoție poate fi nesănătos, în timp ce a-ți lua timp să te gândești la emoțiile tale înainte de a răspunde este adesea mai productiv și te poate ajuta să treci peste ele mai repede pe termen lung.

Cu alte cuvinte, a avea multe emoții este sănătos și normal. Lipsa unor modalități sănătoase de a-ți face față emoțiilor este ceea ce te poate pune în probleme.

De ce ai putea să te simți emotiv:

1. Lipsa somnului

Poate face dificilă identificarea emoțiilor sau echilibrarea lor. Cercetările au arătat că privarea de somn poate afecta procesarea emoțională. Pe lângă iritabilitate și tulburări de dispoziție, insomnia a fost asociată cu ruminația, adică procesele de gândire repetitive și îngrijorarea excesivă.

Pentru a-ți îmbunătăți igiena somnului și a crea un loc mai calm unde să te odihnești, evită să bei cofeină târziu în timpul zilei, începe o rutină înainte de culcare și oprește dispozitivele cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.

2. Alimentație nesănătoasă

Psihiatria nutrițională este în plină expansiune dintr-un motiv: cercetările ne spun că alimentele ne pot afecta sănătatea mintală și capacitatea corpului de a procesa și echilibra substanțele neurochimice. Asta înseamnă că ceea ce mănânci afectează modul în care te simți, ceea ce îți poate afecta starea generală de bine. De exemplu, o dietă mediteraneană de înaltă calitate a fost asociată cu bunăstarea emoțională, în special pentru femei.

3. Lipsa de exercițiu

S-a dovedit că exercițiile fizice regulate ajută la reglarea emoțională, oferindu-ți endorfinele atât de necesare și o minte mai limpede. Nici acel exercițiu nu trebuie să fie viguros, dar mișcarea corpului te va ajuta să dormi mai bine și să te simți mai bine, fizic și emoțional.

4. Stresul

Dacă duci o viață în general stresantă, acel stres te poate face să fii mai emoțional, mai iritabil. Stresul cronic este asociat cu furie, în special.

Descoperă și 10 citate speciale despre recunoștință

5. Schimbări mari și turbulențe de viață

Unele experiențe de viață pot face o persoană predispusă emoțional. Tranzițiile mari ale vieții, problemele de relație și crizele mondiale precum o pandemie pot provoca anxietate crescută, ceea ce te poate face să te simți emoțional. Unele studii au arătat că folosirea atenției ca mecanism de răspuns la stres te poate ajuta să îți reglezi emoțiile mai eficient.

6. Durere și traumă

Când se întâmplă un eveniment tragic în viața ta, bunăstarea ta emoțională poate avea de suferit. Cercetările sugerează că oamenii au reacții emoționale intense după traumă, inclusiv agresiuni sexuale, agresiuni fizice, accidente de mașină și boli și răni semnificative. Emoții precum frica, rușinea, vinovăția, furia și tristețea tind să fie deosebit de mari în urma unei traume din motive evidente. Stresul timpuriu, cum ar fi abuzul asupra copiilor și stresul, a fost, de asemenea, asociat cu tulburările psihiatrice, inclusiv depresia și bipolaritatea.

Acestea fiind spuse, trauma este complexă: emoțiile tale se pot simți scăpate de sub control sau poți simți că nu ai deloc emoții. Ambele răspunsuri sunt normale. În orice caz, este important să cauți ajutor de la un terapeut calificat, astfel încât să poți rezolva situația dificilă și să afli ce îți spun emoțiile.

7. Dezechilibre hormonale

Oricine a trecut prin sindrom premenstrual sau a fost însărcinată știe că hormonii vă pot face ca emoțiile să crească imprevizibil în anumite momente ale vieții. Este important să îți amintești impermanența emoțiilor tale în aceste perioade și să dezvolți mecanisme sănătoase pentru a eticheta valurile emoționale pe măsură ce se ridică și coboară.

8. Depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală

Condiții precum depresia și anxietatea sunt legate de dificultăți de reglare a emoțiilor. Persoanele anxioase se trezesc adesea într-un val de emoții legate de temerile legate de trecut și viitor, în timp ce indivizii depresivi pot experimenta o oprire emoțională. Cunoașterea istoricului de sănătate mintală vă poate oferi un punct de contact pentru a verifica atunci când emoțiile se simt scăpate de sub control. Aceste semnale vă spun adevărul despre semnele de avertizare percepute sau declanșează temeri care ar putea să nu fie înrădăcinate în realitate?

Alte afecțiuni precum ADHD și tulburările de personalitate pot afecta, de asemenea, starea de spirit și procesarea emoțională.

9. Genetica

Studiile au arătat, de asemenea, că funcționarea emoțională este ereditară, ceea ce înseamnă că îți poți obține înclinația către emotivitate parțial de la părinții sau strămoșii tăi. Unele cercetări sugerează că oamenii deosebit de emoționați pot avea chimia creierului ușor diferită, inclusiv fluxul sanguin crescut în regiunile care procesează emoțiile și empatia.

10. Nu ești în contact cu emoțiile tale

Unii oameni au tendința de a-și suprima emoțiile sau cred că evitarea reacțiilor emoționale înseamnă „a fi puternic”. Astfel, când emoțiile lor devin în cele din urmă prea puternice pentru a le ignora, simt că sunt scăpați de sub control sau că sunt „exces de emoționați” – când, în realitate, doar au b