„Care este scopul vieții mele?” este întrebarea care macină mintea majorității dintre noi. Dacă ai depășit prima etapă din călătoria ta spirituală, probabil ai ajuns și tu în acest punct. Vrei să știi care este senul vieții tale, de ce ești pe acest pământ, care este și cum poți valorifica darul tău cel mai depreț.
În cadrul acestui articol vom încerca să dăm formă acestei întrebări, uneori chinuitoare. Pentru că, în realitate, lucrurile sunt mult mai faine și simple decât par la prima vedere.
„Care este scopul vieții mele?”
Este o întrebare la fel de veche ca timpul. Încă din secolul al IV-lea î.Hr., Aristotel se gândea la scopul vieții și își dezvolta teoria teleologiei, sau ideea că totul în viață are un scop. Astăzi, în lumea plină de tehnologie în care trăim, în acest ritm alert constant, în care suntem atrași în zece direcții simultan, găsirea scopului vieții pare mai importantă ca niciodată.
Mulți oameni își petrec viața reacționând la situații în loc să-și descopere nevoile și valorile care îi conduc. Chiar și atunci când cred că își cunosc scopul, adesea îl confundă cu un obiectiv pe termen scurt. Surpriză, odată atins, viața își pierde iar sensul.
Alții, care își pun această întrebare, doresc cu adevărat să-și găsească sensul, dar nu au idee de unde să înceapă. Se informează de peste tot, așa cum o faci și tu acum, însă ceva tot nu se leagă. Căutarea continuă, uneori până în ultima zi trăită pe acest pământ.
Foarte puțini sunt cei care își găsesc calea relativ rapid. Și uneori, găsirea scopului nu-ți garantează atingerea lui în viitorul apropiat. Drumul vieții este adesea întortochiat. Ajungi să trăiești poate zeci, dacă nu sute de experiențe, unele îmbucurătoare, altele mai puțin, până ce te așezi la locul tău.
Urmărește povestea lui Cosmin Nedelcu, alias Micutzu:
Acesta a fost și cazul lui Cosmin Nedelcu, alias Micutzu. În podcastul Fain & Simplu acesta i-a mărturisit lui Mihai Morar momentul în care și-a dat seama ce vrea să facă pentru tot restul vieții. I-a povestit clipa în care ceva l-a curpins și a știut că scopul lui în viață este scena.
„Am avut un moment în clasa a-8-a, când am fost să văd un festival de teatru. Juca un vecin într-o piesă. El era clasa a-9-a și m-a impresionat foarte tare ce se întâmpla acolo. Îmi doream să nu fiu în public, îmi doream să fiu acolo pe scenă. Atunci mi-am dat seama că asta e ce vreau să fac! După un an, am jucat și eu pentru prima dată la festival. Și când i-am făcut pe dârlăii mei de la liceu să râdă și să râdă rău, am zis: Domnule, da. Asta e!” – Cosmin Nedelcu, alias Micutzu la Fain & Simplu
De aici, au urmat ani de zile de căutare, de experimentare până ce a ajuns să-și trăiască visul. Micutzu a trecut de la inginerie, la pictură, apoi la actorie pentru a ajunge în final un stand-uper de succes, iubit și respectat de întreaga Românie. Nimic nu l-a zdruncinat îndeajuns încât să renunțe la gândul câștigat din copilărie.
De ce caută oamenii sensul vieții?
Cineva a spus odată: „Dacă nu crești, mori” – motiv pentru care creșterea creează dependență pentru mulți dintre noi. În mod natural ne simțim împliniți doar atunci când ne îmbunătățim pe noi înșine sau îmbunătățim viața pe care o trăim.
Când încetăm să creștem, simțimentele de durere, frică și anxietate își fac simțită prezența. Apoi apare sentimentul de invidie. Începem și ne uităm în jur și vedem ce au ceilalți și noi nu avem. În loc să întrebăm „Care este scopul meu în viață?”, începem să râvnim la statut, bunuri materiale și putere. Toate acele lucruri te vor lăsa în cele din urmă să te simți gol.
Precum am menționat mai sus, viața este întortochiată, iar noi nu avem control asupra ei. Avem control doar asupra noastră! Găsirea sensului vieții nu-ți garantează păstrarea lui aproape sau o cale directă către atingerea lui. Precum a fost și în cazul lui Micutzu, depresia și anxietatea dată de pierderea scopului în viață nu l-a ocolit.
„Anul ăla (primul după facultate) a fost nasol rău pentru că eu nu știam pe vremea aia ce înseamnă să ai depresie sau atacuri de panică. Eu nu știam. Abia apăruse în România asta cu depresia. Dacă aș fi aflat că eu am o depresie și ce înseamnă depresia, anxietatea, atacurile de panică, cred că lucrurile ar fi prins o doză de dramă mult mai adâncă în mintea mea.” – Cosmin Nedelcu, alias Micutzu
Avea mult peste tot ce alții asemeni lui aveau. Ca stand-uper câștiga la vremea respectivă, într-un singur weekend, cât câștiga în trei luni un actor de comedie la un teatru. Nu părea să aibă motive de tristețe și totuși, se simțea cum însuși a recunoscut, ca „o fantomă grăsuță”. Gol și fără speranță la mai bine.
„Pe mine mă sperie ca în viața asta să fi fost doar un sand-uper comediant din România.” – Cosmin Nedelcu, alias Micutzu
În cazul lui, prietenii și necunoașterea bolii, l-au ajutat să treacă cu bine peste acest episod, mai puțin frumos, din viața lui. Astăzi, nu doar că a ajuns la nivelul de performnață în munca sa, dar și trăiește din plin bucuria spectacolelor de comedie. Mai mult, are dorința vie de a se autodepășii constant.
Obiectivele, cum ar fi cumpărarea unei case sau deschiderea unei afaceri, dau un sentiment de realizare. De altfel, sunt esențiale pentru a trăi viața pe care ți-o dorești. Dar scopul duce acele obiective la un nivel și mai înalt.
Dacă ar fi să rezumăm scopul vieții, acela ar putea lua forma progresului. Împlinirea după care râvnim cu toții apare atunci când faci progrese reale în ceva. Indiferent de domeniu sau activitate, procesul prin care ajungi să avansezi cu o treaptă mai sus înseamnă fericirea, și nu atingerea obiectivului în sine. Deci, dacă te întrebi „Care este scopul meu?”, răspunsul pe care îl cauți cu adevărat este progres – un adevărat sentiment de împlinire.
Cele două lucruri care te împiedică să găsești scopul vieții tale
Ai putea crede că există multe lucruri care îi împiedică pe oameni să-și găsească adevăratul scop. Fie se simt confortabil acolo unde sunt (au bani, familie, carieră și se păcălesc zilnic că sunt fericiți), fie nu au timp. Adevărul este că există doar două lucruri care te împiedică să răspunzi la întrebarea „Care este scopul meu?”
1. Certitudinea. Nevoia de stabilitate este una dintre nevoile noastre umane cele mai profunde. Rutinele ne ajută să păstrăm energia mentală, iar stagnarea în zona de confort ne poate împiedica să ne simțim anxioși și să fim răniți – emoțional și fizic. Din păcate, acest lucru negestionat eficient, împiedică creșterea. De exemplu, certitudinea ne ține captivi în locul de muncă care nu ne împlinește sau în relații toxice.
2. Convingerile limitative. Poveștile pe care ni le spunem despre cine suntem ne pot reține sau ne pot propulsa către împlinire. Gânduri precum: „nu sunt suficient de bun” sau „nu merit să fiu fericit” – duc la comportamente precum teama de eșec și autosabotarea.
A crede că nu avem limitări în viață ne dă încrederea necesară pentru a ne găsi scopul. Viața în sine nu o putem schimba, dar ne putem schimba pe noi și putem ajunge să trăim după cum ne dorim.
Scopul vieții: Beneficiile cunoașterii
Cercetările au arătat că găsirea scopului în viață este legată de timpul trăit pe această lume. S-au chestionat 7.000 de adulți în vârstă cu privire la relația dintre mortalitate și găsirea scopului lor. Participanții care nu aveau un sentiment puternic de sens în viața lor au fost de două ori mai probabil să moară prematur decât cei care și-au dat seama de scopul în viață. Având un sentiment de scop a redus, de asemenea, incidența evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cu alte cuvinte, găsirea scopului în viață, te va ajuta să trăiești mai mult și mai fericit.
Atingerea obiectivelor poate să nu te ajute să-ți găsiți scopul vieții, dar cunoașterea scopului te poate ajuta să-ți atingeți obiectivele.