Rațiune și emoție: echilibrul care garantează deciziile corecte

Rațiune și emoție: echilibrul care garantează deciziile corecte

Mulți cred că cele mai bune decizii vin din rațiune. „Ascultă-ți mintea și analizează cu atenție înainte de a face un pas înainte!” – probabil ai mai auzit. Și totuși, a lua decizii fără a te implica emoțional, nu este întotdeauna cea mai eficientă cale de acțiune.

Citind asta probabil te gândești: „Aha, deci oamenii care spun să fac doar ceea ce simt au dreptate!” – Nu chiar! A lua decizii bazându-te exclusiv pe emoții nu garantează succesul.

Să merg pe rațiune nu este bine, să merg pe emoție nu este bine, atunci cum ar trebui să procedez?” Probabil intuiești ce vom spune. Când ai de luat o decizie, indiferent de natura ei, cea mai bună cale de urmat este una de mijloc.

Găsirea unui echilibru bun între latura noastră rațională și cea emoțională este cheia pentru a lua cele mai bune decizii. În același timp, acest echilibru rezultă din experiența de viață și o mulțime de greșeli din trecut.

Prin urmare, poate prima decizie inteligentă pe care o putem lua este să nu punem rațiunea și emoțiile una împotriva celeilalte. Dacă ne gândim bine, de cele mai multe ori, inima și mintea merg de obicei în același mod. Din păcate însă, noi alegem poate prea des să le separăm.

Există decizii corecte?

Cu toții vrem să luăm deciziile corecte, dar ce înseamnă asta mai exact? Aceasta este o întrebare la care greu găsești răspuns. Sunt oameni care spun că o decizie corectă este cea care ne avantajează cel mai mult. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna clar. Adică, cum s-ar traduce asta? O decizie bună este cea care ni se potrivește cel mai bine, indiferent de consecințele pe care le-ar avea asupra altor persoane. De exemplu, atunci când ne îndrăgostim, emoțiile capătă putere și tind să ne preia deciziile. Când ne îndrăgostim, devenim cumva orbi și surzi. Asta este ceea ce ne avantajează cel mai mult?

Rațiune și emoție: echilibrul care garantează deciziile corecte
Rațiune și emoție: echilibrul care garantează deciziile corecte

Emoțiile ne influențează în continuare deciziile, chiar și atunci când nu suntem îndrăgostiți. Importanța emoțiilor poate fi observată în leziunile cerebrale din cortexul orbitofrontal. Această regiune joacă un rol în funcționarea amigdalei. Amigdala este, de asemenea, o parte a sistemului nostru emoțional. Astfel, pacienții care au leziuni la nivelul cortexului orbitofrontal nu iau decizii cu emoțiile lor la fel de mult ca oamenii normali.

Separând rațiunea și emoția

Când vine vorba de decizii, tindem să spunem că avem o mai mare încredere în oamenii a căror judecată este pur rațională. Și cu toate acestea, paradoxal poate, emoția este cea care ne oferă de fapt sentimentul de încredere.

Empatia, capacitatea de a percepe emoțiile celorlalți, este ceea ce ne face să avem încredere în alți oameni mai mult decât în raționalitatea lor. Vom avea încredere în oamenii care sunt capabili să zâmbească sau să devină entuziasmați de noi sau să devină supărați când ni se întâmplă ceva rău, mai mult decât oamenii raționali.

Hai să vedem și un alt exemplu. Uită-te la adolescenți. Nu te-ai întrebat de ce oare există acea tensiune între părinți și copii, când acești ajung la această etapă a vieții? Ei bine, tinerii au aici tendința de a-și asuma decizii ce implică un grad mai mare de risc. Cauza, sau cel puțin una dintre ele, se află în interiorul cortexului prefrontal al creierului.

Cortexul orbitofrontal, care nu s-a maturizat complet, se află în această parte a creierului. Deoarece nu s-a maturizat, încă nu controlează eficient emoțiile. Prin urmare, luarea deciziilor este influențată de emoții. Din fericire, experiențele din această etapă de viață vor face ca această parte a creierului să se maturizeze în cele din urmă.

Rolul emoțiilor în luarea deciziilor

Se pare că există o contradicție. Spunem că cel mai bun mod de a lua decizii este să îmbinăm rațiunea și emoția, dar până acum am vorbit doar despre modul în care emoțiile ne afectează negativ. Pentru a înțelege rolul emoțiilor, este necesar să înțelegem că acestea sunt markeri somatici.

Rațiune și emoție: echilibrul care garantează deciziile corecte
Rațiune și emoție: echilibrul care garantează deciziile corecte

Markerii somatici sunt sentimente care ne ghidează atunci când luăm decizii. Acești markeri ne ajută să decidem care opțiune va fi cea mai bună pentru interesele noastre, mai ales când variantele se lasă greu numărate. Markerii somatici sunt, de asemenea, intuiții pe care le-am acumulat din experiențele trecute. Aceste intuiții ne avertizează asupra potențialelor consecințe atunci când începem să reflectăm asupra unor decizii.

De exemplu, dacă mergem pe o stradă pe care am fost jefuiți cu mult timp în urmă, vom avea senzația că ar fi trebuit să mergem pe altă stradă. Aceste intuiții nu sunt întotdeauna conștiente. Prin urmare, s-ar putea să mergem pe altă stradă fără să știm ce ne-a determinat să facem asta.

Din fericire, împreună cu intuiția vin și procese raționale care ne permit să cântărim argumentele pro și contra. Dualitatea dintre rațiune și emoție este ceea ce ne ghidează deciziile și ceea ce ne face să mergem înainte, să ne menținem vie speranța și să continuăm să fim ceea ce suntem.

Urmărește și: FAIN & SIMPLU LA ATENEU. DOCTORII DULCAN ȘI CIUREA: “POT EU SĂ FIU DUMNEZEU?” | Fain & Simplu 092 – o conversație savuroasă CREIER VS. SUFLET.

Mădălina Costache