Modă pentru femei: piese vestimentare esențiale în garderoba de iarnă

sursă foto: Dreamstime

Ți-am povestit, cu multe alte ocazii, că secretul unei garderobe smart este versatilitatea. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă să-ți construiești o garderobă smart, care să te reprezinte și care să treacă testul timpului cu brio, ți-ar prinde bine să parcurgi articolul Cum îți construiești o garderobă care să te reprezinte.

Pornind de la premisa că o garderobă construită într-un mod înțelept întrunește două calități de bază – versatilitatea și valorificarea pieselor clasice, atemporale -, în articolul de azi îți prezentăm 6 piese vestimentare esențiale în garderoba de iarnă. Îți sugerăm să investești într-unele de calitate, ca să te bucuri de ele mai multe sezoane la rând și să te asiguri că-și vor păstra aspectul impecabil în ciuda trecerii anilor.

Bineînțeles, nu e musai să le ai pe toate în garderoba ta. Poți să le alegi doar pe acelea care se potrivesc perfect cu stilul tău de viață. Uite, dacă ești mai degrabă adepta stilului sport, s-ar putea să nu ai nevoie acum de un palton, ci poate de mai multe geci pe care să le integrezi, în mod alternativ, în ținutele de zi cu zi. Privește, așadar, piesele următoare drept sugestii sau surse de inspirație de la care să pornești, și nu drept reguli universale 🙂

Piese vestimentare esențiale în garderoba de iarnă

Helanca simplă

De fapt, helanca simplă, cu o croială clasică și confecționată dintr-un material de calitate – în funcție de preferințe, bumbac, lână, cașmir sau un alt material prietenos cu pielea ta – e o piesă de bază și în garderoba de-nceput de primăvară și, așa cum am văzut, în garderoba de toamnă. Iată, deci, că o vei purta, cel mai probabil, mai mult de 3 luni dintr-un an.

Culorile neutre (alb, gri, crem etc.) sunt cel mai ușor de asortat, așa că poți să investești întâi și întâi într-o helancă din această categorie. În plus, o poți accesoriza foarte ușor cu o broșă viu colorată, în zilele în care simți nevoia de o pată de culoare.

În ceea ce privește posibilitățile de asortare – acestea sunt aproape nelimitate. Poți purta maleta cu aproape orice: de la blugi clasici, până la sarafane, fuste, salopete. Acesta este și unul dintre motivele pentru care s-ar putea dovedi mai mult decât util să adaugi în garderoba ta mai mult de o helancă: s-ar putea să te îndrăgostești iremediabil de o astfel de piesă și să îți dorești s-o porți zi de zi.

Blugii

Din nou, îți prezentăm o piesă esențială în garderoba de pe tot parcursul anului. Printre cei mai versatili îi amintim pe cei albastru închis, negri, albastru deschis, dar, în funcție de stilul tău, de paleta cromatică din garderoba actuală și, până la urmă, și-n funcție de cum te-ndeamnă sufletul în unele zile să te joci, poți integra în garderobă și culori precum roz, mov, verde, roșu și nu numai.

În ceea ce privește croiala, posibilitățile sunt numeroase: de la blugii drepți clasici, până la cei mom fit, boyfriend, bootcut, skinny, slim și nu numai. Adaugă în dressingul tău modelele care-ți plac și în care te simți cel mai confortabil.

Dacă încă nu știi care sunt acestea, ar putea fi o idee bună să mergi la o sesiune de shopping într-un magazin fizic sau, de ce nu, să investești într-un curs cu un stilist vestimentar cu care rezonezi, mai ales că o astfel de experiență poate fi un bun punct de pornire în înțelegerea legăturii între personalitatea ta și modul în care o exprimi prin outfituri.

Paltonul din lână

Firește că poate fi și un alt material, însă îți recomandăm lâna din două motive: este rezistentă în timp și, întreținută corespunzător, își păstrează aspectul frumos; este o alegere excelentă când vine vorba de confortul termic, un lucru superimportant în zilele reci… și nu numai! Uite, dacă nu ești adepta puloverelor foarte groase, poți să te orientezi către o bluză sau o cămașă mai subțire, dintr-un material mai lejer, pe care să o porți împreună cu un palton.

Vestea bună e că paleta de paltoane pentru iarnă e atât de generoasă, încât e aproape imposibil să nu-l găsești pe cel care să pară făcut special pentru tine, chit că vrei unul clasic într-o culoare neutră sau, dimpotrivă, unul supradimensionat într-o culoare vibrantă, care atrage imediat privirea, precum roșu, albastru electric, verde brad, turcoaz, galben muștar etc.

Poartă-ți paltonul preferat cu blugi, fuste, pantaloni lungi, pantaloni scurți (așa cum sunt cei din piele eco) și dresuri, cu bocanci, cizme sau, dacă ești adepta stilului casual/urban sport, sneakerși.

Geaca

Geaca matlasată e, cu siguranță, una dintre piesele de bază din garderoba de iarnă, indiferent de stilul tău vestimentar. Sigur, în funcție de el, poți alege un model mai sport sau mai casual, chiar elegant. De exemplu, gecile care imită modelele paltoanelor reprezintă o opțiune pe care merită s-o iei în considerare.

Cardiganul

Un mod smart prin care poți crea outfituri inspirate în sezonul rece e „layering-ul”. La acest capitol, cardiganul e o piesă care excelează și pe care o poți purta împreună cu tricou, cămașă, o bluză mai subțire sau chiar cu o helancă, în zilele mai reci. Ba chiar îl poți purta și ca piesă de sine stătătoare, fără altceva pe dedesubt.

Puloverul regular/supradimensionat

Sau, dacă preferi așa, ambele :): și un pulover cu o croială regular, și unul supradimensionat. Pe oricare dintre acestea, ținând, desigur, cont de model, îl poți purta ca piesă de sine stătătoare sau cu o cămașă/tricou pe dedesubt, cu jeanși, pantaloni, fuste, dar și pe deasupra unor rochii.

Uite un mod șic prin care poți valorifica, de pildă, o rochie din in din sezonul cald: purtând-o cu un pulover supradimensionat pe deasupra. Plus că inul și lâna, fiind materiale naturale, arată foarte bine împreună.

Cum adaugi o notă fresh ținutelor tale de iarnă – tips & tricks

  • Accesorizează-le cu ajutorul unor piese colorate sau cu modele deosebite. O broșă din lemn, un rucsac într-o culoare fantastică (fuchsia, bordo, portocaliu, galben sau alta ce-ți place), o pereche de sneakerși cu un model fain, o pereche de șosete vesele, la vedere, o bască în stil franțuzesc – toate acestea pot face mici minuni.
  • Îndrăznește, în general, să te îmbraci mai colorat, dacă asta simți. Sigur, un palton bej sau gri e versatil, dar dacă schema cromatică a garderobei actuale îți permite, de ce să nu încerci un palton albastru, roșu, verde sau poate mov?
  • Dacă îți place să faci mai tot timpul noi teste vestimentare, combină piese din stiluri diferite. Merge și dacă simți nevoia de ceva nou 🙂 Paltonul poate fi purtat și cu sneakerși sau bocanci în stil military, nu doar cu botine sau cizme. La fel, geaca matlasată poate fi combinată și cu pantofi stiletto. Dă-ți voie să fii creativă ori de câte ori simți – s-ar putea să iasă niște combinații de care să te îndrăgostești iremediabil și pe care să tot vrei să le porți apoi.

Gând de final

Sperăm că recomandările noastre te vor ajuta să-ți construiești o garderobă de iarnă care să te reprezinte și care să reziste eroic, în ciuda trecerii anilor, sau să ți-o completezi pe cea de acum cu piese practice, dar pe care nu le aveai. Iar dacă le ai deja pe toate acestea, sperăm că te-au inspirat cele câteva recomandări de ținute sau ți-au făcut poftă să încerci chiar tu unele noi.