PODCAST: POVEȘTILE ROMÂNILOR CU OPRIȘAN. ÎNTÂMPLĂRI REALE DUPĂ CARE S-AU FĂCUT BANCURI

Oricât de mult ne-am moderniza sau ne-am ”digitaliza”, Decembrie rămâne o lună specială. Cu, sau fără zăpadă, pentru cei mai mulți dintre noi este luna în care mergem acasă. De sărbători mergem acasă la părinți, acasă la prieteni și rude, sau…acasă la noi, în sufletl nostru. Și luna în care ajungem cel mai des, din nou, să povestim ”ca la gura sobei”.

Invitatul lui Mihai Morar, în acest episod al Podcastului Fain & Simplu este Cătălin Oprișan.

Un povestitor prin excelență, Cătălin Oprișan vede o poveste în orice. Și o caută, iar dacă nu o găsește, o scrie singur. Pentru că fără poveste, orice informație, oricât de prețioasă ar fi, rămâne sterilă, stearpă, ștearsă. În viziunea sa, rostogolitul poveștilor, din generație în generație, ne ajută să nu uităm cine suntem, cum suntem, și mai ales de ce. Până și cea mai banală informație poate fi împodobită cu o poveste țesută cu meșteșug în jurul său și, în timp ce informația  se va stoca în minte, pentru cine știe cât timp, povestea se va imprima pe suflet pentru totdeauna.

Acesta nu este un episod de Podcast. Este o șezătoare în jurul focului,  o seară la bunici unde, lângă soba în care pârâie lemnele, ”bunicul” Cătălin Oprișan te poartă pe tărâmurile noastre, neaoșe, dar cu covorul lui Alladin din cele ”O mie și una de nopți”. Cu o viteză amețitoare, dar cu accent pe momentele cheie, Cătălin ne poartă de pe Titanic până la Eminescu cu o escală în istoria Stelei, spunându-ne poveștile celor mai mari sportivi români dar și care este cea mai frumoasă poveste de dragoste românească, înnădindu-i cu pricepere și migală pe Eminescu, Shakespeare, Grigore Antipa, Traian Vuia, Ronaldo, Ivan Pațaichin, Florin Călinescu, Maria Tănase, Fărâmiță Lambru sau Brâncuși și Regina Maria.

Copil sau adult, aprinde-ți ”soba” lângă care te simți cel mai confortabil, ia-ți o ciocolată caldă, o cafea sau un vin fiert, închide ochii, deschide-ți sufletul, și rămâi alături de noi pentru a asculta ce s-a întâmplat de fapt la 1 Decembrie 1918, ce i-a scris Alexandru Vlahuță fiicei sale, istoria Stelei prin ochii lui Iliuță Savu, omul care-l bătea pe Google, și, mai ales, ca să vezi dacă poveștile românești sunt bancuri, sau sunt adevărate. Din câte ne spune Cătălin Oprișan cam de pe-acum două mii de ani s-ar fi prins romanii ce-i cu neamul ăsta șugubeț care face haz de necaz, dar uneori pe propria-i barbă.

Urmăriți întregul episod aici: