Nutrienți de care ai nevoie pentru a susține hidratarea pielii în această iarnă

sursă foto: pixabay.com

Iarna, pielea suferă din cauza aerului rece, a vântului și chiar a diferențelor de temperatură pe care le resimte atunci când intrăm într-o încăpere călduroasă. Hidratarea pielii este esențială. Pielea uscată și crăpată poate fi dureroasă și poate duce la infecție dacă bacteriile intră în contact cu aceste crăpături. Crema hidratantă nu este suficientă, iar suportul intern al pielii este adesea partea care lipsește din acel puzzle strălucitor al pielii, pe care mulți oameni îl doresc!

Pe lângă remediile externe cum ar fi loțiunile ori tratamentele de îngrijire a mâinilor, pielea poate fi întreținută și din interiorul organismului. Multă apă și o dietă bogată în nutrienți sunt sursă hidratarii în anotimul rece.

O nutriție bună formează fundamentul structurii pielii și  ajută la stabilizarea rezistenței atunci când pielea este expusă la diferite provocări.

În consecință, dacă pielea începe să se usuce și să se deshidrateze pe măsură ce vremea rece începe să se strecoare, va recomandăm să acordați mai multă atenție și alimentației.

Care este importantă barierei cutanate

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este împărțită în două straturi principale.

Dermul este un strat inferior gros care conferă pielii structura, rezistență și formă. Adăpostește vasele de sânge, nervii, glandele sudoripare și foliculii de par.

Epiderma este stratul superior al pielii care servește că o barieră pentru lumea exterioară. În interiorul epidermei sunt încă cinci straturi; stratul cornos fiind cel pe care îl putem vedea. Protejează organismul de lumina ultravioleta, aer, apă, bacterii și toxine.

Forță stratului cornos provine dintr-o matrice de grăsimi și celule plate umplute cu proteine care ajută la menținerea umidității în organism. Când această rețea este deteriorată, este mai puțîn capabilă să rețină apă. Cu cât elimina mai multă apă din piele, cu atât pielea  devine mai uscată.

Orice factor care perturbă stratul cornos poate determina uscarea pielii în timpul iernii, cum ar fi efectele vremii aspre. 

Descoperă și: Buze uscate. 5 sfaturi simple pentru tratarea lor în anotimpul rece

Nutrienți de care ai nevoie pentru a susține hidratarea pielii

Este nevoie de o combinație complexă de nutrienți pentru a menține celulele pielii sănătoase și pentru a menține integritatea stratului cornos, care este deosebit de important pentru a preveni pielea uscată în timpul iernii.

Este nevoie să incorporăm o varietate largă de alimente neprocesate în alimentația noastră. Nu este doar un nutrient care îți face pielea sănătoasă, ci toți nutrienții din alimentele neprocesate care intră în organism și lucrează sinergic împreună.

Deoarece nutrienții sunt cei mai puternici atunci când provin din alimente, se recomandă să includem în dietă următoarele alimente:

·         Acizi grași omega-3. Acestea sunt grăsimi polinesaturate care ajută la susținerea stratului sănătos de lipide intracelulare (grăsimi) din stratul cornos și împiedică eliminarea apei. Aceștia mențîn barieră pielii mai flexibilă și mai durabilă pentru a rezistă la stresul exterior. Au și proprietăți antiinflamatorii.

·         Proteină. Consumul de proteine ​​ajută organismul să repare și să construiască țesuturi. De asemenea, furnizează aminoacizi care contribuie la producerea celor trei tipuri de proteine ​​din piele: colagen, elastina și cheratină – principala proteină din barieră pielii tale.

·         Minerale. Zincul, seleniul și cuprul contribuie la menținerea sănătății pielii. Zincul este important pentru funcția imunitară a pielii. Ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de supraexpunerea la soare și ajută la vindecarea rănilor. Seleniul lupta împotriva inflamației. Iar cuprul susține producția de colagen.

·         Vitamina A. Această vitamina importantă lupta împotriva inflamației care poate duce la uscarea pielii în timpul iernii.

·         Vitamina C. Această vitamina poate proteja pielea împotriva razelor UV și poate ajută la producerea colagenului. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant. Interceptează radicalii liberi (molecule care dăunează membranelor celulare și ADN-ului) și scapă de ei înainte că aceștia să afecteze pielea.

·         Vitamina E. Că și vitamina C, vitamina E este un antioxidant care lupta împotriva radicalilor liberi și a inflamației care rezultă din radicalii liberi. Totodată protejează grăsimile din piele mai bine decât poate vitamina C, ceea ce ajută la menținerea umidității în piele.

În ce alimente poți găsi nutrienții necesari pentru hidratarea pielii

·         Acizi grași omega-3. Veți găși omega-3 în nuci, semințe de floarea soarelui, boabe de soia, somon, macrou, hering și păstrăv.

·         Proteină. Alegerile bune includ leguminoase (fasole, linte), peste, carne roșie slabă, carne de pasăre, lactate și tofu.

·         Seleniu. Încercați nuci braziliene, peste, pui, vită, porc, ouă și brânză.

·         Vitamina A. Se recomandă dovleceii de iarnă; unele produse lactate;  varză, spanacul și verdeață; proteine ​​animale precum somonul; și alimente  portocalii, cum ar fi mango, pepene galben și morcovi. Brânză Cheddar are 10% din DZR pentru vitamina A. Cartofii dulci au mai mult de 200%.

·         Vitamina C. Un element cheie pentru hidratarea pielii. Citricele capătă toată faima că sursă de vitamina C, dar se regăsesc și în broccoli, varză de Bruxelles, căpșuni, pepene galben, ardei roșu și verde și kiwi.

·         Vitamina E. Alimentele bogate în vitamina E includ semințe de floarea soarelui, migdale, unt de arahide, arahide, alune de pădure, broccoli și spanacul.

·         Zinc. Alimentele bogate în zinc includ nuci și semințe, leguminoase, carne, crustacee și produse lactate.