Descoperă Bucureștiul: TOP 10 Locuri faine de vizitat

Descoperă Bucureștiul: TOP 10 Locuri faine de vizitat

Dacă vrei să vezi capitala prin ochii noștri, echipează-te confortabil și hai să descoperi top zece locuri faine de vizitat în București. Fii un călător informat! Alege din lista noastră obiectivele care îți fac sufletul să tresară, însă nu uita să rămâi cu ochii deschiși. S-ar putea să găsești în drumul tău locuri fascinante pe care nimeni altcineva nu le-a observat până acum.

Călătorul vede ceea ce vede. Turistul vede ceea ce a venit să vadă.” – G.K. Chesterton

TOP 10 Locuri faine de vizitat în București

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”

Pentru cei care își doresc o evadare din cotidian în mijlocul naturii recomandăm o vizită la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, a cărei poveste începe cu mai bine de 160 de ani în urmă.

Poate nu știai:

În anul 1860, s-a întemeiat prima grădină botanică din București, lângă Facultatea de Medicină, de către Carol Davila. Grădina a fost mutată în spațiul actual în 1884 de către Dimitrie Brândză, botanist român, unul dintre întemeietorii școlii botanice românești, și de către Louis Fuchs, arhitect peisagist belgian.

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”

Colecțiile de plante cuprind aproximativ 5.000 de taxoni. Instituția pune la dispoziția studenților, cercetătorilor și a vizitatorilor și un Muzeu Botanic organizat pe principii ecologice, un Herbar General care cuprinde aproximativ 500.000 de coli și o Librarie Botanică cu mai mult de 9.000 de cărți.

  • Program de vizitare: zilnic între orele 8:00 – 20:00
  • Adresă: Șoseaua Cotroceni 32, București
  • Tarif intrare: 2 RON pentru copii și 7 RON pentru adulți

Muzeul Național Cotroceni

sursa: www.muzeulcotroceni.ro

De la înfiinţarea sa şi până în prezent, Muzeul Naţional Cotroceni, un spaţiu în care memoria istorică şi culturală a României se împleteşte cu artele plastice şi decorative, s-a impus în mediul cultural românesc ca o instituţie modernă.

Specificitatea îi este conferită de îmbinarea caracteristicilor unui spaţiu memorial, cu o istorie de aproape 350 de ani, cu cele ale unui muzeu de artă decorativă. Saloanele şi apartamentele sale au o deosebită putere evocatoare, accentul fiind pus nu doar pe valoarea intrinsecă a diferitelor artefacte, ci şi pe semnificaţia lor din perspectiva raporturilor cu personalităţile care au locuit în aceste încăperi de-a lungul timpului.

  • Program de vizitare: marți-duminică, între orele 9:00 – 17:00
  • Adresă: Intrarea prin, Bulevardul Geniului, Șoseaua Cotroceni 1, București
  • Tarif intrare: Variabil, începând de la 10 RON pentru copii și 40 RON pentru adulți (Mai multe detalii pe site-ul oficial al muzeului).

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului - locuri faine de vizitat în capitala României

Palatul Parlamentului, cunoscut mai degrabă drept “Casa Poporului” sau “Casa Republicii”, nume purtat înainte de Revoluția din 1989, datorită dimensiunilor sale uriașe se află în Cartea Recordurilor (World Records Academy) la mai multe categorii:

  1. este a doua cea mai mare “Clădire Administrativă” din lume, dupa Pentagon;
  2. din punct de vedere al volumului se află pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
  3. este cea mai grea clădire din lume, cu 1 milion metri cubi de marmură și 700.000 tone de oțel și bronz și 3.500 tone de cristal.
  • Program de vizitare: Martie – Octombrie, zilnic 09:00 – 17:00 (ultimul tur la ora 16:30) / Noiembrie – Februarie, zilnic 10:00 – 16:00 (ultimul tur la ora 15:30)
  • Adresă: Strada Izvor 2-4, București
  • Tarif intrare: Variabil, începând de la 10 RON pentru copii și 40 RON pentru adulți (Mai multe detalii pe site-ul oficial).

Calea Victoriei

Calea Victoriei

Calea Victoriei este una din cele mai importante și mai vechi artere ale Bucureștiului. Se întinde din Piața Națiunile Unite (de la intersecția cu Splaiul Independenței) până la Piața Victoriei. De ce este unul din locurile faine de vizitat în București? Porțiunea dintre Bd. Dacia și str. Gheorghe Manu este clasată ca monument istoric și mai mult decât atât, întreag traseul găzduiește numeroase clădiri și monumente istorice demne de admirat, printre care amintim:

  • Muzeul Național de Istorie a României (Palatului Poștelor)
  • Sediul central CEC
  • Cercul Militar Național
  • Casa Capșa
  • Teatrul Odeon
  • Teatrul de revistă Constantin Tănase
  • Palatul Telefoanelor
  • Pasajul Macca-Villacrosse
  • Biblioteca Centrală Universitară din București

Ateneul Român

Ateneul Român - locuri faine de vizitat in bucuresti

Ateneul Român a atras de-a lungul timpului privirile bucureștenilor, precum și ale turiștilor veniți să guste o parte din cultura română. Această sală de concerte a fost ridicată între 1886 și 1888, conform planurilor lui Albert Galleron, arhitect francez, îmbinând stilul neoclasic cu cel eclectic.

Acesta are un aspect ce aduce aminte de vechile temple elene, cu o cupolă mare, circulară, 6 coloane frontale și 2 laterale. În zidul clădirii sunt săpate numele unor oameni de elită ai României, precum Gheorghe Șincai, Dimitrie Cantemir sau Ion Heliade Rădulescu. Clădirea măsoară 41 de metri, iar unul dintre elementele fascinante este reprezentat de cele 5 medalioane în mozaic, aflate la intrarea în clădire. Fiecare medalion îl reprezintă pe unul dintre cei cinci mari domnitori ai României.

Ateneul Român
În această sală a avut loc prima întâlnire a celei mai faine comunități și prima conferință Fain & Simplu x Ateneu

Ateneul Român este unul din monumentele incluse pe lista Patrimoniului European, iar identitatea clădirii este strâns legată de istoria și identitatea României, fiind unul din cele mai cunoscute edificii ale țării.

  • Adresă: Strada Benjamin Franklin 1-3, București

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Satului este unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee din Europa. Acesta a fost creat în anul 1936 din inițiativa prof. Dimitrie Gusti (1880-1955), întemeietorul școlii românești de sociologie.

Muzeul satului, o oază de linişte şi farmec. Acesta cuprinde ansamblul elementelor vieţii şi obiceiurilor din mediul rural, cu prezentarea tuturor elementelor care au ajutat la satisfacerea nevoilor zilnice ale gospodarilor. Dacă te decizi să-l vizitezi, vei putea admira aproximativ 300 de monumente originale, precum case, biserici, mori de apă și de vant, de mare valoare istorică și artistică. Exponatele din case precum: împletituri, vase, covoare, icoane și piese de mobilier exprimă creativitatea și spiritul poporului român.

Muzeul este o „călătorie peste timp”! O pledoarie pentru autenticitatea culturii și civilizaţiei săteşti din România, a modului de viaţă tradiţional, a simţului artistic şi a spiritului inventiv al ţăranului român, dar, în egală măsură, este unul din cele mai active şi fascinante centre de cercetare, restaurare şi conservare a patrimoniului cultural naţional.

  • Program de vizitare: zilnic între orele 9:00 – 19:00
  • Adresă: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 28-30, București
  • Tarif intrare: 30 RON pentru adulți, gratuit pentru copii preșcolari, 0-6 ani (Mai multe detalii pe site-ul oficial).

Palatul Primăverii sau ”Casa Ceaușescu”

Casa Ceaușescu” a fost pentru un sfert de secol (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin. De ce merită să o vizitezi? „Casa Ceaușescu” surprinde atât prin spațialitate, volumetrii echilibrate, cât și prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecților Robert Woll și Agrippa Popescu.

Palatul Primăverii sau ”Casa Ceaușescu”

În incinta expoziției poți admira o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.

  • Program de vizitare: marți-duminică, între orele 10:00 – 17:00
  • Adresă: Bulevardul Primăverii 50, București
  • Tarif intrare: 40 RON pentru adulți și gratuit pentru copiii sub 7 ani (Mai multe detalii pe site-ul oficial).

Stada Arthur Verona

Stada Arthur Verona

Strada Arthur Verona îți oferă una din cele mai frumoase promenade urbane din București. Luată la pas este o plăcere pentru ochi, dar și un loc bun pentru amatorii de fotografii instagramabile. An de an picturile de aici se schimbă. Așadar, o plimbare pe această stradă nu este suficientă, ci doar te îmbie să revii iar și iar să o iei din nou la pas. Este cu siguranță unul din acele locuri faine de vizitat în București la care trebuie să ajungi.

Poate nu știai:

Arthur Verona a fost urmaș de seamă al marelui artist Nicolae Grigorescu. Pictorul s-a născut la Brăila, într-o familie de origine dalmată, în anul 1867. Acesta a studiat pictura la Munchen și Paris, afirmându-se în România în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. A fost considerat un continuator al operei lui Grigorescu.

  • Adresă: Str. Arthur Verona (între Bd. Gh. Magheru și Parcul Grădina Icoanei), București

Parcul Carol I

Parcul Carol I sau Parcul Libertatii este unul dintre cele mai frumoase parcuri din București. Amenajat între anii 1900-1906 după planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont, Parcul Carol I este o lucrare de înaltă ținută artistică. Dacă vrei să iei o gură de aer proaspăt în timp ce ochii admiră bucăți de istorie, adaugă această locație pe lista ta de călătorie.

Freedom Park

Poate nu știai:

Parcul carol găzduiește unele dintre cele mai vechi și mai frumoase fântâni din București:

  1. Cea mai veche fântână, Fântâna Cantacuzino, datează din anul 1870. A fost construitã pe cheltuiala primarului capitalei, Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, din cauza averii sale foarte mari.
  2. Fântâna mijlocie, Fântâna 1906, un monument realizat în stil italian, a fost ridicatã folosind pietre aduse din cele  mai îndepãrtate cariere din țarã.
  3. Mezina, Fântâna Zodiac, este o superbã fântânã artezianã, inauguratã în Piata Maresal Joffre în 1935. A fost proiectatã de arhitectul Octav Doicescu, iar de-a lungul vasului cele douãsprezece zodii sunt reprezentate în mozaic.

Acesta ar fi unul din secretele pentru care se încadrează în topul nostru de locuri faine de vizitat.

  • Adresă: Intrarea prin, Bulevardul Geniului, Șoseaua Cotroceni 1, București

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Încă de la deschidere, Hanul lui Manuc a devenit locul preferat de întâlnire al negustorilor și al turiștilor veniți să vadă marele București. Acesta s-a impus ca spațiu cultural și punct de reper pentru întâlniri economice și politice cu mare însemnătate istorică.

Hanul lui Manuc

Misiunea lui a ramas neschimbată, dincolo de trecerea timpului. Astăzi se arată, la doi pași de km 0 al Capitalei. Un superb exemplu architectonic, în care spațiile mici și cochete alternează cu locațiile ample și rafinate. Grădina de vară din curtea Hanului, restaurantele, cafenelele și magazinele freamată de viață și atmosferă boemă.

  • Adresă: Str. Franceză, nr. 62,București

Și cu asta am ajuns la final! Aceste sunt acele locuri faine de vizitat în București pe care nu trebuie să le ratezi. Sperăm că ți-au fost utile informațiile și că vei descoperi capitala României într-un mod fain și simplu. Nu uita: fii călător, nu turist!