Acum că am învățat cum să ne asumăm răspunderea în cuplu, este timpul reconcilierii. Descoperă mai jos pași pe care îi ai de făcut spre a vă pune din nou de acord unul cu celălalt. Împăcarea după o ceartă cu partenerul de viață nu a fost nicicând mai faină și simplă.
Împăcarea după o ceartă: Reconciliere
1. Luați puțin spațiu
Timpul departe de partener vă poate ajuta pe amândoi să vă limpeziți din cap și să vă calmați. Fii clar în acțiunile tale comunicându-ți nevoia de spațiu. Asigurați-vă că fiecare este de acord să vă întâlniți sau să vorbiți în câteva zile. Acest lucru vă va permite amândoi să vă sortați emoțiile și să găsiți singuri soluții.
În acest punct este important să bifați în discuție faptul că nu intenționați să vă despărțiți. Pauza fiind doar un moment de respiro pentru ca amândoi să vă puteți liniști mintea și sufletul.
2. Stabiliți limite
Când vă împăcați, este important să nu începeți lupta din nou. O modalitate de a face acest lucru este să stabiliți limite. S-ar putea să decideți să discutați doar soluții sau să închideți orice declarații care sunt rănitoare sau blamatoare. Limitele pe care le stabiliți ar trebui să fie convenite de ambele persoane pentru a menține conversația pozitivă și pentru a merge mai departe.
De exemplu, sunteți de acord să nu vă strigați unul la altul sau să nu vă numiți unul altuia. Dacă discuția voastră devine aprinsă, ar putea fi timpul să luați o nouă pauză sau să vorbiți despre asta mai târziu.
3. Ascultă-ți partenerul cu inima deschisă
Odată ce poți vorbi despre ceartă cu partenerul tău, concentrează-te pe ascultare. Deși este mai ușor să te gândești la ceea ce vrei să spui sau să te aperi, prioritizează ascultarea și înțelegerea partenerului.
Evită să întrerupi sau să te gândești la ceea ce vei spune în timp ce partenerul tău vorbește. În schimb, acordă-i toată atenția, fă contact vizual și afirmă-i înțelegerea.
De exemplu, rezumă-i declarațiile când termină spunând: „Ceea ce te aud spunând este că ai vrea să-ți comunic sentimentele mai bine.”
Evită limbajul absolut precum „întotdeauna” și „niciodată”.
Rezistă impulsului de a avea „dreptate”. În schimb, fii umil și ascultă partea partenerului tău. Recunoaște că pot avea dreptate în anumite lucruri.
“Cel care vrea să aibă mereu dreptate este un ticălos. De ce? Pentru că tu de fapt nu vrei să ajungi la adevăr, nu vrei nici să rezolvi o problemă, vrei să ai dreptate. Atât! Și te zbați și te lupți pentru treaba asta și ajungi să mistifici realitatea, să filtrezi faptele, argumentele, numai ca să cazi tu în picioare ca pisica. Ori asta te face în primul rând neproductiv pentru cei din jur. Nu ajuți pe nimeni cu dreptatea ta, doar pe tine. Și pe de altă parte, rămâi singur.” – Dumitru Borțun
Urmărește și EPISODUL 142 din Fain & Simplu Podcast: TRĂIM CEI MAI VIOLENȚI ANI. CUM COMUNICĂM ÎN ERA POST-ADEVĂR? Află de la Dumitru Borțun, Profesor la SNSPA, doctor în filosofie, autor de lucrări de specialitate, comentator politic, unde greșim în modul în care comunicăm unul cu altul.
4. Susține-ți emoțiile partenerului tău
Dacă partenerul tău este supărat, sprijină-l în procesul lor și ajută-l să se simtă calm. Dacă partenerul tău îți exprimă ceea ce simte, ascultă-l și nu întrerupe. Lasă-l să-și exprime emoțiile, chiar dacă crezi că sunt scandaloase sau nepotrivite. Dacă partenerul tău se simte auzit, acest lucru poate ajuta la apropierea și înțelegerea.
Lasă-ți partenerul să vorbească și încearcă să înțeleagă cum se simte. Fă-ți ca obiectiv să înțelegi, nu să judeci sau să respingi sentimentele lui.
5. Comunicați-vă gândurile și sentimentele
Când te exprimi, fă-o în mod intenționat, astfel încât partenerul tău să poată relaționa și să te înțeleagă. O modalitate de a face acest lucru este să folosești afirmații „eu”, care mută accentul asupra modului în care te simți în loc de ceea ce a făcut partenerul tău. Când vrei să dai vina sau să-ți critici partenerul, oprește-te și, în schimb, spune cum te simți.
De exemplu, spune: „M-am simțit rănit că ai pregătit cina pentru prietenul tău, dar nu pentru mine”. Acest lucru este mai puțin amenințător decât să spui: „M-ai lăsat afară și te-ai gândit doar la prietenul tău”. Poți adăuga de asemenea ceea ce vrei. De exemplu, spune: „M-am simțit exclus. Mi-ar plăcea să mă simt inclusă în viitor.”
6. Găsește un teren comun
Începeți cu ceea ce sunteți amândoi de acord și lucrați de acolo. Asta va facilita împăcarea. Dacă vă străduiți să găsiți un teren comun în acest argument special, amintiți-vă că amândoi vă iubiți unul pe celălalt. Acesta poate fi punctul tău comun.
Dacă vrei să afli cum poți avea parte de vindecare pe termen lung, rămâi alături de noi. Revenim foarte curând cu cea de-a treia și ultimă parte din acest topic (împăcarea după o ceartă).
Mădălina Costache