De ce apar firele albe? Încărunțirea părului

De ce apar firele albe? Încărunțirea părului

Încărunțirea părului este o parte inevitabilă a îmbătrânirii pentru cei mai mulți, deoarece firele albe de păr încep să încolțească pentru mulți oameni în jurul vârstei de 30 de ani – iar până la 50 de ani nu este neobișnuit ca jumătate din părul lor să fie gri.

Cunoscută de oamenii de știință sub numele acromotrichie, albirea părului este un fenomen studiat îndelung, care are o varietate de cauze. În primul rând, vestea bună: nu te va ucide. Într-un studiu din 1998 publicat în The Journals of Gerontology, cercetătorii nu au găsit nicio corelare între mortalitate și gradul de albire a părului. A fost un studiu cardiovascular pe termen lung lansat în 1975 la Copenhaga, Danemarca, iar eșantionul a fost aleatoriu: 20.000 de participanți.

Dar de ce ne îngrijim?

Firele albe, argintii sau cenușii apar în lipsa pigmenților care oferă culoare în nuanțe de negru, maro, blond sau roșu.

În fiecare folicul de păr se află celule, cunoscute sub numele de melanocite, care produc unul dintre cei doi pigmenți de bază – eumelanina sau feomelanina, în funcție de ADN-ul tău. Eumelanina este prezentă în mod obișnuit în părul negru și castaniu. Feomelanina se găsește în părul roșu, castaniu și blond.

Spre deosebire de melanina care colorează pielea, pigmenții produși în firele de păr ale scalpului se degradează de obicei mai lent . Asta permite părului să-și păstreze culoarea pe măsură ce crește.

Firele albe de păr se dezvoltă pe măsură ce numărul melanocitelor scade. Când anume se întâmplă asta? Momentul exact diferă pentru fiecare individ. Cu toate acestea, există câteva tendințe generale.

De ce apar firele albe?

1. Codul genetic

Oamenii de știință au găsit gene specifice legate de părul gri. Într-un studiu din 2016 publicat în Nature Communications, o echipă de cercetători de la University College London (UCL) a identificat gena factorului de reglare a interferonului 4 (IRF4) ca fiind responsabilă pentru reglarea producției și stocării melaninei.

„Am găsit prima asociere genetică cu albirea părului, care ar putea oferi un model bun pentru a înțelege aspectele biologiei îmbătrânirii umane” – Andrés Ruiz-Linares, profesor la Departamentul de Genetică, Evoluție și Mediu UCL.

Deși nu poți să-ți schimbi genetica sau să dai ceasul înapoi, există și alți factori în joc care pot fi sub controlul tău.

Urmărește și: CUM SĂ ARĂȚI AȘA LA 59 ANI? DANA SOTA, SECRETELE FRUMUSEȚII FĂRĂ BĂTRÂNEȚE | Fain & Simplu 078

2. Dieta

Este să se prevină apariția firelor albe de păr, sau cel puțin să fie încetinită, prin modificări ale dietei, menținerea unei greutăți normale și scăderea consumului de alcool.

3. Vitamine

S-a remarcat prin intermediul unui studiu că o deficiență de vitamina B12 poate provoca încărunțirea prematură, care ar putea fi inversată prin suplimente. Sursele naturale comune de vitamina B12 sunt produsele lactate și carnea. Adulții mai în vârstă pot avea adesea dificultăți în absorbția vitaminei B12 prin digestie.

4. Fumatul

Fumatul a fost mult timp considerat un factor de albire prematură.

Cercetătorii nu au putut spune cu certitudine de ce fumatul afectează culoarea părului, dar au sugerat că ar putea crește „stresul oxidativ”. Acest tip de stres dăunează celulelor producătoare de melanină. Făcându-se analogie cu acestea, melanocitele din bulbii de păr gri, care prezintă frecvent semne comune ale unor astfel de leziuni, pot fi afectate de asemenea de “stresul oxidativ”.

5. Stresul

Ya-Chieh Hsu, un biolog celular de la Harvard, și colegii ei cercetători sugerează că stresul care declanșează un răspuns de luptă sau fugă poate epuiza stocul de celule stem din foliculii de păr. Acestea pot fi convertite în celule pigmentare atunci când se formează fire de păr noi.

În experimentele pe șoareci, s-au descoperit că astfel de experiențe de stres au activat celulele stem. „După doar câteva zile, toate celulele stem regeneratoare de pigment s-au pierdut. Odată ce au dispărut, nu mai poți regenera pigmenții”, a spus Hsu într-un comunicat. „Daunele sunt permanente.”

6. Boli

Anumite boli pot provoca aparișia firelor albe, de exemplu Vitiligo sau Alopecia Areata.

Vitiligo apare atunci când celulele care produc melanină mor sau încetează să funcționeze. Ce umează? Pielea își pierde ușor culoarea și apar pete pe corp, care de obicei cresc în timp. În unele cazuri, determină și părul să dezvolte fire albe. Cu Alopecia Areata, peticele de păr – în special firele de păr colorate – pot fi pierdute brusc.

Remedii pentru fire albe

Încercarea de a înțelege apariția părului încărunțit este la fel de veche ca istoria. Tabletele de argilă din vechiul Imperiu Asirian (secolul al VII-lea î.Hr.) includ texte medicale care descriu un mijloc de a întuneca părul încărunțit prematur prin aplicarea – în mai multe zile la rând – a diferitelor amestecuri de ingrediente care includ: ulei de chiparos, semințe de praz, mac, rășină de pin sau fiere de la un bou negru.

Cercetătorii continuă să caute o modalitate de a inversa apariția acestor fire albe, dar până acum nu au avut succes. Unele medicamente promiit restabilirea pigmentului în părului cărunt. Totuși, dovezile nu sunt atât de concrete, iar medicamentele pot avea efecte secundare dăunătoare.

Important este să nu ne lăsăm influențați de apariția firelor albe. Să nu lăsăm acest proces să ne demotiveze în vreun fel. Firele albe sunt parte din noi și trebuie să le acceptăm atunci când vor apărea în viața noastră. O putem privi ca pe o schimbare de look.