Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?

Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?

Oameni productivi din punct de vedere creativ din toate domeniile – știință, artă, sport, inginerie, științe umaniste și toate celelalte – au descris experiența de a fi într-o stare de „flux”. Acești oameni descriu că sunt total absorbiți de activitatea lor. Sunt atât de energizați de concentrarea lor încât își pierd simțul timpului, foamea, frigul etc. Aceștia asociază fluxul cu fericirea, calmul și împlinirea. Dezvoltarea creativă a copilului poate fi stimulată. Tot ce trebuie să faci este să-ți aduci atenția și energia în locul potrivit. Iată câteva sugestii pentru părinți care reies din cercetarea asupra stării de „flux”.

Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?

Ascultă și privește. Creativitatea începe atunci când copilul tău găsește ceva care îi atrage interesul. Așadar, fii atent la curiozitățile și entuziasmul copilului tău.

Ia-o ușor. În funcție de temperamentul copilului tău și de natura relației tale, entuziasmul tău poate fi încurajator sau poate descuraja interesul copilului. Monitorizează răspunsurile lui la observațiile pe care le faci și așteptă până când credezi că sunt gata să te asculte cu adevărat.

Împărtășește-ți observațiile. Când copilul tău este gata, discută cu el despre cum ar putea să-și ducă interesele mai departe.

Definește obiective realiste, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dacă copilul tău este serios interesat să învețe mai multe despre ceva, fie că este vorba despre dinozauri, desen sau inginerie informatică, ajută-l să se gândească pasul următor în dezvlotarea cunoștiințelor sale.

Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?
Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?

Lasă obiectivele și activitățile să aparțină copilului tău. Îți poți oferi un sprijin valoros cu interesul și entuziasmul tău, dar îi vei răpi copilul sentimentul de autonomie și de proprietate dacă te implici prea mult. Mai devreme sau mai târziu, asta îi va ucide pasiunea și nu va mai depune același efort în lucrurile de care se simte atras. Sigur nu vrei asta, nu? Învață să fii un fain și simplu observator, când și când.

Ajută-ți copilul să găsească sarcini care se potrivesc cu abilitățile lui. Pentru a simți starea de „flux”, sarcina trebuie să fie suficient de grea încât să se simtă ca o  provocatoare și suficient de ușoară încât să se simtă realizabilă. Dacă copilul tău încearcă ceva prea dificil, va deveni frustrat. Dacă găsesc ceva prea ușor, se va plictisi.

Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?
Cum poți stimula dezvoltarea creativă a copilului tău?

Asigură-te că-i oferi copilului tău feedback imediat și constructiv. Pentru a obține o stare de „flux”, ai nevoie de dovezi continue că îți stăpânești obiectivele pe termen scurt. Totodată, ai nevoie și de redirecționare și de susținere atunci când avansezi. Unele sarcini au indicatori de progres încorporați – dacă proiectezi un joc pe computer, ști când nu funcționează. Ei bine, în realitate este mai greu să observi asta, mai ales dacă ești la început în „domeniu”. De cele mai multe ori, copilul tău va avea nevoie de feedback susținut și critic de la un profesor, un antrenor, un grup de interese sau alt expert. Trebuie să știe când se îmbunătățește și cum se poate îmbunătăți în continuare.

Oferă-i copilului tău instrumentele de care are nevoie pentru auto-exprimarea creativă. Fiecare copil tânjește să fie ascultat, auzit și înțeles, dar nu are încă percepția de care are nevoie pentru a înțelege experiențele sale dureroase, cu atât mai puțin pentru a comunica asta altora. Oferându-i copilului tău oportunitatea de auto-exprimare creativă – indiferent dacă scrie, pictează, cântă, dansează sau altceva – îi susți sănătatea mintală și bunăstarea.

Acordă o atenție sporită somnului copilului tău. Somnul este esențial pentru sănătatea, fericirea, bunăstarea, succesul școlar și creativitatea copilului. Dacă ai un copil a cărui curiozitate îl ține treaz noaptea, adaugă mai multe activități creative în programul lui zilnic.

Creativitatea este mult mai mult decât desenarea unor tablouri frumoase sau cântatul la pian. Când sprijini dezvoltarea creativă a copilului, îi hrănești cele mai bune oportunități! Îi permiți să prospere în moduri pe care nu ți le poți imagina sau prezice.