A pierde încrederea cuiva este o lovitură dureroasă care poate afecta profund orice relație. Probabil, știi asta foarte bine de vreme ce cauți soluții pentru a remedia problema. Vestea bună este că ai nimerit la fix! Poți reclădi fundația unei relații. Indiferent dacă este vorba despre un prieten, membru de familie, partener de viață sau coleg de muncă, reconstruirea încrederii este posibilă, însă necesită timp, efort și sinceritate. Rămâi alături de noi în continuare pentru a înțelege pas cu pas cum să recâștigi încrederea cuiva.
De ce este atât de importantă încrederea într-o relație?
Înainte însă să trecem la partea practică, hai să înțelegem de ce este ea un bun atât de prețios în orice relație. Ei bine, încrederea este liantul care ne unește cu cei pe care îi iubim. Ea ne permite să ne simțim în siguranță și vulnerabili în același timp când stăm în preajma altor oameni.
Este, dacă ni se permite comparația, ca o plantă delicată care are nevoie de îngrijire constantă. Când uităm să facem acest lucru sau… ajungem din varii motive să o călcăm în picioare, relația devine fragilă. În timp, fără să-ți perfecționezi arta grădinăritului, relația se poate rupe. Poate sună puțin dramatic, însă nu te speria. Schimbă perspectiva! De pildă, privește cu speranță la noul rol care ți se dă, cel de grădinar al încrederii.
Hai să vedem pas cu pas cum să devi unul și să salvezi astfel rodul plantei, relația.
Cum să recâștigi încrederea cuiva drag: Un ghid pentru reconectare
Recunoaște și acceptă greșeala
Un grădinar adevărat știe că nu planta este vinovată când se ofilește. Ori solul trebuie schimbat, ori ghiveciul, ori are nevoie de apă sau… din contră, lăsată fără o vreme. Adică, îi este limpede că undeva în trecut ceva nu a făcut ca la carte. Așa și în relații, fii onest și recunoaște-ți greșelile. Acceptă asta ca un fapt și nu te judeca prea aspru, mai ales că acum vrei să faci ce trebuie. Însă, nici nu pica în capcana minimizării, justificându-ți alegerile trecute ca fiind fleacuri. S-a greșit, asumă-ți asta și fii responsabil pentru ce faci mai departe.
Oferă scuze sincere
O simplă scuză nu este întotdeauna suficientă. Pentru a-ți cere scuze cu adevărat, trebuie să arăți că îți pare rău pentru durerea pe care ai provocat-o și că ești dispus să faci tot ce-ți stă în putere pentru a remedia situația. Asculta-ți partenerul fără să te justifici și dă-i spațiul de care are nevoie pentru a-și exprima sentimentele.
Fă pași concreți spre remedierea cauzei care a dus la pierederea încrederii
Cuvintele sunt importante, dar acțiunile tale vor vorbi mai tare. Demonstrează prin fapte că te-ai schimbat și că ești de încredere. Fii consecvent în ceea ce spui și faci și evită să repeți aceleași greșeli.
Dă timpului timp
Nu te aștepta ca lucrurile să se rezolve peste noapte. O plantă aproape ofilită are nevoie de timp să se refacă, indiferent cât fertilizat îi pui. Așadar, fii răbdător și înțelegător. Exprimă-ți părerea de rău și demonstrează prin fapte că te-ai schimbat.
Tu știi că acum îi meriți încrederea, însă persoana de lângă tine are nevoie de timp ca să te creadă. Continuă să depui efort zi de zi și în curând vei vedea și te vei bucura de rodul muncii tale.
Gânduri de final
Cum să recâștigi încrederea cuiva drag? Este o întrebare simplă, dar cu un răspuns complicat. Așa cum orice plantă are nevoie de un tratament diferit pentru a înflorii, așa și oamenii au nevoie de lucruri diferite pentru a-și oferi încrederea a doua oară.
Totuși, câteva aspecte sunt unanim valabile. Reclădirea încredererii necesită timp, efort și răbdare constantă. Dacă rămâi consecvent în vorbe și fapte sincere, rezultatele nu vor înceta să apară.