Ce este sindromul „oboseala zoom” (Zoom fatigue)

sursă foto: unsplash.com

Oboseala Zoom sau zoom fatigue este noua „boală”  cauzată de oboseala videoconferinţelor. De când a debutat pandemie a început pentru toți un nou stil de viață. Mai mult timp petrecut în fața calculatoarelor și mai puțin pentru interacțiunea socială. De altfel, principala modalitate de a socializa atât pentru muncă, cât și cu prietenii este prin intermediul tehnologiei.

Cu siguranță în ultimii doi ani te-ai confruntat cu lipsa de energie și chiar ai renunțat la întâlnirile pe Zoom din acest motiv. Acest sentiment a fost numit „Oboseala Zoom” și cu siguranță deja toți am experimentat-o.

Fenomenul a devenit atât de răspândit  datorită creșterii numărului de chat-uri video pentru întâlniri de lucru, sărbători de naștere și chiar primele întâlniri.

Specialiștii au confirmat că a petrece prea mult timp pe chat-ul video obosește, de fapt, oamenii. Ei au indicat patru motive principale, alături de o serie de soluții practice.

1. Contact vizual excesiv de aproape.

În contextul potrivit și cu persoana potrivită, contactul vizual poate crește intimitatea și comunicarea. Deoarece este un act intim, totuși, prea mult contact vizual poate fi intens și oarecum stresant. Nu numai că videoconferințele ne cer să facem contact vizual cu cineva pentru perioade lungi de timp, dar formatul video crește în general dimensiunea și proximitatea feței vorbitorului. Imaginează-ți dacă ai fi în persoană — ați sta atât de aproape unul de celălalt?

Ce trebuie să facei: Stai față în față cu cineva cu care locuiești și măsoară distanța la care te simți confortabil vorbind cu ea. Data viitoare când participi la o întâlnire Zoom, asigură-te că laptopul sau monitorul sunt la acea distanță confortabilă sau mai departe.

2. Te vezi pe tine, constant, în timp real.

În afară de dansatori, majoritatea oamenilor nu sunt obișnuiți să lucreze în fața unei oglinzi toată ziua, cel până când videoconferințele au devenit obișnuite. Cercetările arată că oamenii sunt mai predispuși să se evalueze atunci când văd o imagine în oglindă. Având în vedere munca anterioară, este probabil ca o „oglindă” constantă pe Zoom să provoace autoevaluare și efecte negative.

Ce trebuie să faci: dacă oprirea camerei nu este o opțiune, utilizează funcția „ascunde vizualizarea automată” pe Zoom.

Descoperă și cum să ai mai multă încredere în tine. 7 metode care te ajută să-ți crești încrederea în sine

3. Mai puțină mobilitate și mișcare.

În timpul întâlnirilor față în față, oamenii se mișcă. Aceste oportunități de mișcare sunt limitate, dacă nu complet indisponibile, prin întâlnirile video. Pentru a rămâne vizibili și centrați pe ecrane, majoritatea oamenilor sunt limitați într-un spațiu fizic mic până când întâlnirea se termină.

Ce trebuie să faci: creează un câmp vizual mai mare (denumit mai mult spațiu pentru a te deplasa) împingând dispozitivul mai în spate.

4. Indiciile nonverbale sunt mai greu de interpretat.

Indiciile nonverbale sunt un aspect esențial al comunicării, iar cercetările arată că sunt mai ușor de interpretat în persoană decât în ​​video. În plus, oamenii care oferă indicii nonverbale trebuie să fie mai conștienți și mai exagerati pentru a-și transmite mesajul, ceea ce poate fi obositor. Chiar și modul în care vocalizăm în videoclipuri necesită efort. Un studiu a constatat că oamenii vorbesc cu 15% mai tare în videoconferințe decât în ​​persoană.

Ce trebuie să faci: Când poți încearcă să comunici doar  audio  în zilele în care aveți mai multe întâlniri lungi.

Concluzie.

Tehnologia care ne permite să rămânem conectați în mijlocul unei pandemii este un instrument critic și inovator. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei tehnologii, există unele consecințe odată cu utilizarea excesivă. Dacă te confrunți cu oboseala Zoom, nu ești singur. Menținerea acestor soluții simple în minte poate ușura o parte din povară.