Ce este bunăstarea emoțională

sursă foto: unsplash.com

Bunăstarea emoțională, cunoscută și sub numele de sănătate emoțională, este capacitatea unei persoane de a-și gestiona emoțiile și experiențele variate pe care le întâlnește în viață. Este, de fapt, o conștientizare, înțelegere și acceptare a sentimentelor noastre și capacitatea noastră de a ne gestiona eficient prin provocări și schimbare.

Istoria bunăstării emoționale

Conceptul de wellness în general a intrat în prim-planul conștiinței publice în anii 1950, potrivit Global Wellness Institute. Formele antice de wellness, cum ar fi Ayurveda și Medicina Tradițională Chineză, există de mii de ani, dar culturile occidentale nu s-au gândit la fel de proactiv la wellness până în vremurile mai moderne.

Nimănui nu i se atribuie ideea de bunăstare emoțională. Înțelegerea că este imposibil să ai o viață sănătoasă și împlinită dacă nu te simți bine emoțional a crescut în ultimele decenii, iar acum este un punct focal al mișcării generale de wellness. Octombrie este Luna Sănătății Emoționale, ceea ce denotă cât de important este acum considerat acest concept pentru mulți.

Cum îți afectează viața sănătatea emoțională

S-ar putea să nu realizezi în câte domenii diferite ale vieții este implicată bunăstarea ta emoțională sau lipsa acesteia. Să ne uităm la modul în care capacitatea ta de a înțelege și gestiona emoțiile îți afectează viața.

Relații

Când interacționăm cu ceilalți este important să înțelegem propriile noastre perspective despre diferite probleme. Uneori nu suntem de acord cu alți oameni și pentru a menține relațiile fericite și sănătoase, trebuie să fim capabili să avem dezacorduri într-un mod calm și adecvat.

Dacă nu ești capabil să faci față bine emoțiilor tale este dificil să faci față celor ale altora. Starea de bunăstare emoțională influențează relațiile fie că sunt personale sau profesionale. Pentru a ne conecta și a relaționa cel mai bine cu ceilalți, cu cât suntem mai sănătoși din punct de vedere emoțional, cu atât mai mult sprijin și îngrijire le putem oferi celor pe care îi iubim și îi respectăm.

Sănătate mintală

Acest lucru poate părea evident, dar sănătatea ta emoțională este o parte importantă a sănătății tale mintale și a bunăstării generale. Deși acest fapt este adevărat pentru toată lumea, pentru cei care se confruntă cu provocări și condiții de sănătate mintală poate avea și mai mult impact. Pe măsură ce înveți despre cum să faci față propriilor provocări de sănătate mintală, vei avea cel mai mare succes în a le depăși dacă ești în contact cu sentimentele și emoțiile tale și poți să le faci față.

Impactul unei stări emoționale slabe

Există multe modalități prin care a nu fi capabil să treacă prin viață într-o stare emoțională pozitivă poate duce la rezultate mai rele, în special pentru că o stare emoțională negativă este una stresantă. Aici sunt cateva exemple:

  • Imunitate scăzută: stresul slăbește sistemul imunitar.
  • Hipertensiune arterială: stresul pe termen lung agravează tensiunea arterială.
  • Creșterea bolilor: stresul agravează totul, de la probleme cardiace la probleme psihiatrice.
  • Probleme de relație
  • Dificultăți la locul de muncă
  • Probleme de concentrare

Beneficiile bunăstării emoționale puternice

Oricât de mult o sănătate emoțională precară poate crea probleme majore în viața ta, a avea o bunăstare emoțională puternică te poate ajuta să prosperi. Acestea sunt câteva dintre numeroasele beneficii ale unei bune stări emoționale:

  • Relațiile tale cu ceilalți pot fi extrem de bune
  • Reducerea stresului reduce îmbolnăvirea și crește imunitatea
  • Pozitivitatea promovează productivitatea, ajutându-vă să realizați mai mult în viață.

Cum să-ți optimizezi bunăstarea emoțională

Acum că înțelegi cât de importantă este sănătatea emoțională, probabil te întrebi dacă poți face ceva anum. Din fericire, nu lipsesc activitățile care pot promova bunăstarea emoțională. Citiți mai departe pentru a afla cum vă puteți îmbunătăți și îmbunătăți starea de spirit.

Practică Mindfulness

Mindfulness înseamnă a fi prezent în acest moment. În loc să trăim pe pilot automat, mindfulness ne încurajează să participăm cu adevărat la viața noastră și poate îmbunătăți atât bunăstarea fizică, cât și emoțională. Puteți practica mindfulness făcând totul, de la alergare până la mâncare. Află mai multe despre cele 7 atitudini ale meditației mindfulness AICI.

Conectați-vă și comunicați cu ceilalți

Nu este nevoie să treci singur prin această călătorie! Bunăstarea emoțională înseamnă să fii conectat și să poți face față propriilor emoții, dar o mare parte din viața noastră emoțională este trăită cu cei pe care îi cunoaștem și îi iubim.

Luați în considerare în mod intenționat să vorbiți despre sentimentele dvs. cu ceilalți, ceea ce vă poate conduce să le înțelegeți. Întrebați-i pe ceilalți despre sentimentele lor, astfel încât să aveți ocazia să experimentați perspective diferite.

Încercați să vă conectați cu persoane din afara propriei dvs. demografii, astfel încât să aveți un sentiment mai bun al experiențelor de viață în afară de ale dvs. Există nenumărate beneficii ale conectării și comunicării cu ceilalți, sănătatea emoțională sporită fiind doar unul.

Gestionați stresul

Gestionarea stresului este cheia pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere emoțional și fizic. Când începeți o practică de management al stresului, încercați diferite activități pentru a vedea care vi se potrivește cel mai bine și să vă faceți să vă simțiți mai fericit. Puteți face o meditație simplă cu ajutorul unui videoclip YouTube sau a unei aplicații, puteți merge la o plimbare, puteți face o baie sau puteți practica respirația profundă.

Ai grijă de bunăstarea ta fizică

Adesea ne gândim la sinele nostru fizic și emoțional separat, dar așa cum ați văzut aici, cele două sunt foarte conectate. Îmbunătățindu-vă starea de bine fizică, veți vedea beneficii și din punct de vedere emoțional.

Efectuarea de activități care vă cresc endorfinele, care sunt una dintre substanțele chimice care vă ajută să vă simțiți bine pe care corpul nostru le produce, este o modalitate ușoară de a vă crește starea de bine emoțională. Endorfinele pot fi crescute prin orice, de la dans la râs.

Lucrați spre o viață echilibrată

Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este ceva despre care vorbim mult ca societate. Asta pentru că oamenii au început să observe că atunci când lucrează prea mult, nu au timp pentru relații personale, relaxare sau distracție.

Pentru a fi cel mai bun din punct de vedere emoțional, vei dori să cultivi un echilibru între muncă și joacă. Alocarea timpului alocat pentru a face activități recreative și crearea de limite ferme în jurul orelor de lucru sunt două moduri simple de a ajuta la îmbunătățirea acestui echilibru.

Investește în somn

Obiceiurile și comportamentele tale de somn sunt cunoscute sub numele de igiena somnului. Cu cât dormi mai bine, cu atât sunt mai mari șansele de a te simți bine când ești treaz. Îmbunătățiți-vă igiena somnului prin practici precum ora de culcare stabilită, limitarea cofeinei mai târziu în cursul zilei și fără a mânca în exces înainte de culcare.