Când te simți anxios, nu te cuibării mai adânc în culcușul tău, clad și „sigur”. Citește asta și încearcă să pui în practică, măcar de test, una, două, trei din recomandările noastre.
S-ar putea să cunoașteți anxietatea atât de bine încât sunteți practic BWFF (cei mai buni și cei mai răi prieteni pentru totdeauna). Totuși, de multe ori are o modalitate de a se strecura și de a-ți strica întreaga zi.
Anxietatea poate fi deosebit de complicată pentru că nu ești întotdeauna conștient de ceea ce o provoacă. Chiar dacă gândurile te năpădesc și mintea ta zbârnâie, nu reușești mereu să-i afli declanșatorul. Și chiar și atunci când știi, este greu să-ți dai seama cu adevărat de unde să începi să rezolvi lucrurile. De aceea, a-ți pune gândurile pe hârtie poate fi de ajutor pentru mulți oameni. Chiar și în condițiile în care nu sunt cele mai roz gânduri, scrie-le. Acest obicei te obligă să încetinești rularea și să treci prin el.
Instrucțiunile jurnalului de anxietate de mai jos pot fi o modalitate excelentă de a opri spirala anxietății și de a începe să investighezi acele gânduri copleșitoare. Dar înainte:
Dacă găsești că scrisul despre anxietatea ta și despre modul în care te face să te simți chiar îți înrăutățește anxietatea, atunci ia o pauză. Continuă doar după ce te liniștești. Dacă acest exercițiu observi că te provoacă prea mult, oprește-te! Când anxietatea devine prea mare pentru a fi gestionată de unul singur, căută sprijin profesionist de la un terapeut.
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI ANXIOS
Pregătește-te să-ți descurci emoțiile de neliniște, frică sau panică cu aceste recomandări. Când te simți anxios, recitește lista de mai jos și încearcă să-ți răspunzi în scris la întrebări.
1. Cum te face anxietatea să te simți din punct de vedere mental (în afară de, știi tu, anxios)?
2. Cum vorbești cu tine însuți când te simți anxios? Consideri că ești blând cu tine însuți sau ești un fel de judecător negativ? Cum te face să te simți?
3. Gândește-te la o perioadă în care ai fost cu adevărat anxios, dar situația a mers mai bine decât te-ai fi așteptat. Ce ai învățat din acea experiență?
4. Unde apare anxietatea în corpul tău? Cum te face să te simți fizic chiar acum sau în general?
5. Scrie cel mai bun scenariu care s-ar putea întâmpla în funcție de ceea ce te îngrijorează. Este acesta poate la fel de probabil ca și cel mai rău caz? Cum te-ai simți dacă lucrurile ar cădea undeva la mijloc?
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI ANXIOS
6. Ce gânduri îți trec prin cap chiar acum? Enumeră-le pe măsură ce apar și citește-le după ce simți că ai scris suficient. Fă-ți drum în jos pe listă și întreabă-te dacă ai dovezi solide că fiecare dintre aceste gânduri este adevărat. Dacă nu, mergeți mai departe și taie-l.
7. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai dat vreodată altcuiva când era anxios? Scrie cum ar suna dacă ți-ai da același sfat.
8. De ce ești cel mai îngrijorat în prezent? Scrieți asta, apoi enumeră câteva lucruri care sunt în controlul tău și altele care sunt în afara controlului tău.
9. Scrie o scrisoare de adio anxietății tale. Ce vrei să știe înainte să plece? (Poți să-l ataci și verbal, dacă vrei. Spune tot, e un adio, doar)
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI ANXIOS
10. Dacă nu ai făcut-o deja, fă o listă de lucruri de făcut pentru azi (dacă este dimineață) sau mâine (dacă este noapte). Elimină orice lucru care nu trebuie neapărat făcut. Apoi, fă o listă cu lucrurile pe care chiar vrei să le faci ca o pauză de sănătate mintală sau pentru a-ți stimula starea de spirit. Această listă ar trebui să conțină cel puțin trei lucruri diferite la care ești dispus să ajungi.
11. Enumeră trei lucruri sau persoane care te-au făcut să zâmbești recent. Ce s-a întâmplat în aceste situații?
12. Poți să identifici ceva pentru care ești constant îngrijorat? (Lucruri la care ai observat că îți faci foarte multe griji pentru sănătatea ta sau că ți-e frică să conduci în locuri în care nu ai mai fost niciodată.) De cât timp ai văzut acest tipar de îngrijorare și ce te-ar face să te simți mai bine?
13. Ce ar spune cel mai relaxat sine acum? Încearcă să ajungi în acel loc de calm și notează ce ar spune acea versiune a ta despre ceea ce ești îngrijorat în prezent.
14. Cum ar arăta și cum ar arăta o zi fără anxietate? Ce ai face în acea perioadă?
15. De ce ai nevoie pentru a te simți sprijinit chiar acum? Cum definiți sprijinul? Există persoane pe care le puteți trimite mesaje sau suna? Există lucruri pe care le poți face pentru tine?
16. Îți provoacă anxietate vreuna dintre aspirațiile tale în viață? Merită visele tale anxietatea chiar acum? De ce sau de ce nu?
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI ANXIOS
17. Imaginează-ți că anxietatea ta încearcă să fie de ajutor într-un fel. Ce bine ar putea veni din anxietatea pe care o simți? Sau, ce aspecte pozitive poți găsi dacă lucrezi cu anxietatea actuală pe care o ai?
Citește și: Anxietatea poate fi bună! Află cele 7 moduri în care te ajută
18. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai auzit vreodată despre gândurile anxioase? Cine a spus acest sfat și cum ai putea să-l aplici la ceea ce ești îngrijorat în acest moment?
19. Enumeră cât mai multe lucruri care te fac să te simți în siguranță și mângâiat. La care dintre acestea te poți adresa în acest moment?
20. Eviți ceva din cauza anxietății tale? Cu alte cuvinte, de ce te reține anxietatea? Scrie despre aceasta și ce ai putea face în acest sens.
21. Pentru ce ești cel mai recunoscător astăzi și de ce? Dacă te chinui să te gândești la lucruri din realitatea ta imediată, gândește-te mai mare (cum ar fi…faptul că pisicile există!).
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI ANXIOS
22. Există cineva pe care vrei să-l ierți în viața ta (ar putea fi tu însuți)? Scrie-i acelei persoane o scrisoare sau, dacă nu te simți confortabil cu asta, enumeră avantajele și dezavantajele iertării.
23. Evaluează-ți anxietatea pe o scară de la 1 la 10. Ce ți-ar putea face anxietatea chiar puțin mai bună/obține un rating mai scăzut?
24. Când ai renunțat la cineva sau ceva care îți provoca stres sau durere? Cum te-a făcut să te simți să pleci? Există ceva în acest moment de la care poți renunța?
25. Enumeră cel puțin trei puncte forte pe care crezi că le ai. Este vreunul dintre aceste puncte forte afectat de anxietate? Încă le consideri puncte forte în ciuda anxietății tale? Există lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că anxietatea nu interferează cu aceste puncte forte?