6 moduri prin care ai putea depăși un blocaj creativ

sursă foto: Unsplash

Tututor ni se poate întâmpla să trecem printr-un blocaj creativ. Nu știm cum ar trebui să continuăm un proiect la locul de muncă. Habar n-avem în ce direcție am vrea, de fapt, să ducem firul narativ al cărții pe care ne-am apucat s-o scriem. Iar dacă lucrăm într-un domeniu creativ, precum marketingul, ni se întâmplă să nu găsim acea idee creativă pentru următoarea campanie. 

Pentru toate aceste situații, fie ne gândim la ceva, dar ni se pare total neinspirat sau nepotrivit, fie pur și simplu nu găsim nicio idee pe care s-o valorificăm, ceea ce poate crea frustrare, cu atât mai mult dacă simțim din plin presiunea timpului. 

Dacă te regăsești într-una dintre aceste situații sau în alta asemănătoare, pentru început, respiră adânc. Deși inconfortabile, blocajele creative sunt absolut firești. Nu te panica. Poți să le depășești, poți să pui din nou rotițele creativității în mișcare. Noi îți sugerăm 6 moduri prin care ai putea depăși un blocaj creativ: 

Ia o pauză

Ai încercat ore sau zile în șir să găsești acea idee creativă pentru proiectul tău, fie că este vorba despre un nou articol pentru blog, despre un proiect profesional sau despre cu totul altceva. Ți-ai îndreptat toate resursele către căutarea ideii creative și, cu toate acestea, tot nu ai găsit-o. 

Te regăsești? Ce-ar fi să iei o pauză, în care să te deconectezi puțin de la toată căutarea? Stai de vorbă cu cineva apropiat, meditează, fă un duș sau dormi. Știai că multe idei creative pot să apară, în mod miraculos, chiar în timpul unui duș relaxant? În ceea ce privește somnul, acesta se poate dovedi mai mult decât benefic: te poți trezi mult mai inspirat, ba chiar cu ideea pe care ai tot căutat-o. 

Citește

Ficțiune, non-ficțiune, poezie – citește ceva din sfera ta de interes sau, dacă vrei ceva mai provocator, încearcă un domeniu nou. Cititul are multe beneficii, iar printre cele mai importante se numără și activarea laturii creative – astfel, se dovedește o bună metodă la care poți apela atunci când vrei să depășești (sau previi) un blocaj creativ. 

Îți amintești când citeai ficțiune în copilărie și îți imaginai tot felul de situații, unele pe marginea celor întâmplate în cărți? Bucură-te și acum, ca adult, avantajul fantastic al lecturii de (re)activare a laturii creative. Citind, descoperi idei și situații noi, precum și unele pe care le poți privi dintr-un alt unghi, ca mai apoi să le valorifici în proiectele tale. 

Scrie orice îți trece prin minte

Scrie într-un mod relaxat. Ia o foaie de hârtie, o agendă sau un jurnal și dă-ți voie să scrii orice, fără să analizezi și reanalizezi fiecare cuvânt. Pe lângă faptul că scrisul este și un bun mod de relaxare, la final se poate dovedi și un exercițiu creativ eficient. 

Când recitești lucrurile pe care tocmai le-ai scris, poți descoperi resursele necesare – pe care le aveai deja înlăuntrul tău, doar că nu știai de ele sau nu știai unde să le găsești – pentru a depăși blocajul creativ. 

Ține minte: acest exercițiu nu se adresează doar persoanelor a căror activitate principală este scrisul, ci tuturor. Astfel, chiar dacă nu scrii în mod normal, nu te sfii să îți așterni gândurile pe hârtie. Și nu e musai să fie coerent textul tău. Poți scrie și simple cuvinte sau sintagme care îți trec prin minte.

Plimbă-te în natură

Natura a fost dintotdeauna o bună sursă de inspirație pentru oameni din toate domeniile de activitate, așa că, atunci când simți că nu ai nicio idee sau te nemulțumesc toate cele de până acum, fă o plimbare. Deconectează-te. Lasă grijile acasă. Meditează. Fii prezent(ă). Observă oamenii, copacii, florile. S-ar putea ca toate acestea să se transforme în „combustibilul” creativ de care aveai atâta nevoie.

Visează cu ochii deschiși

Cele mai grozave idei ne veneau în copilărie, iar acest lucru e legat și de faptul că atunci ne dădeam voie să visăm, în tihnă, cu ochii deschiși. 

Da, visatul cu ochii deschiși este o oportunitate grozavă de a depăși un blocaj creativ. Este important, însă, să-ți dai voie să visezi cu ochii deschiși și în viața de adult și, totodată, să-ți creezi mediul prielnic.

Pentru aceasta, deconectează-te de la tehnologie, așază-te într-un loc confortabil (fie el interior sau exterior: chiar și o bancă din parcul tău preferat poate fi perfectă) și lasă-ți mintea să se joace. Relaxează-te. Nu pleca de la premisa că trebuie să găsești acea idee. În copilărie, ideile fantastice veneau tocmai pentru că nu eram într-o goană continuă după ele.

Nu mai aștepta „ideea perfectă”

Dacă ești o fire perfecționistă, atunci este posibil să-ți fie greu să depășești blocajul creativ, fiindcă nicio idee nu ți se pare acea idee. Judeci orice nouă idee care îți trece prin minte. Nu ți se pare bună, așa că o respingi.

În realitate, însă, nu există ideea perfectă. Cu cât o aștepți mai mult, cu atât procesul va deveni mai obositor. 

Sigur, este important să-ți analizezi ideile într-un mod realist, să le cântărești, astfel încât s-o alegi pe cea care simți că ar fi cea mai potrivită pentru proiectul la care lucrezi acum. 

Ce vrem să-ți spunem, însă, este faptul că, dacă tot aștepți acea idee, iar toate celelalte care îți trec prin minte întâmplător, fără să le cauți, sunt sub așteptările tale, s-ar putea ca blocajul creativ să se tot prelungească. 

Pentru a-ți debloca latura creativă, îți recomandăm și să citești articolul despre cum se manifestă perfecționismul în viața de zi cu zi și, mai ales, articolul despre gestionarea nevoii de perfecțiune. Acestea te pot ajuta să înțelegi mai bine cum perfecționismul îți poate îngrădi sau bloca latura creativă. 

Gând de final

Deși inconfortabile și uneori chiar înspăimântătoare, mai ales dacă sunt pe termen mai lung, blocajele creative pot fi depășite. 

Important este să-ți dai voie să visezi cu ochii deschiși, să scrii ideile care-ți trec prin minte, fără să le supraanalizezi, judeci și respingi pe toate. În plus, și mișcarea și lectura te pot ajuta, la rândul lor, să pui rotițele creativității în mișcare.

Adelina Bălan