Cum stabilești limite sănătoase cu familia

Cum stabilești limite sănătoase cu familia

Dacă te întrebi cum să stabilești limite sănătoase cu familia ta, probabil simți că uni membri ai familiei sunt toxici. Poate părinții tăi intră prea mult în viața ta de adult sau frații nu cunosc termenul de „intimitate”, oricum ar fi este în regulă. Nu ești singurul care are semne de întrebare privind relația de familie.

Probabil ai încercat deja să te distanței fizic de ei, astfel încât să-i faci să înțeleagă că ceva nu este cum trebuie. Nu te judeca pentru asta, este cât se poate de firesc. Cu toate acestea, după cum ai observat, nu funcționează! Trebuie să înveți să comunici eficient cu membrii familiei tale.

Cum stabilești limite sănătoase cu familia

1. Este în regulă să nu te implici în bârfele de familie

În toate familiile există momente de bârfă. Fie că vorbim de cina de Crăciun sau de o seară obișnuită de vineri, cineva, mama, tata, fratele sau sora ta, începe discuțiile despre ceilalți. Cu toții am intrat la un moment dat în acea horă. Dacă știi că nu te fac să te simți bine, oricând poți spune nu. Poți alege să nu participi la acele discuții. Le poți spune cu sinceritate și pe un ton calm, că nu te interesează.

2. Este în regulă să ceri timp pentru tine

Chiar dacă ești acasă la tine sau în vizită la un membru al familiei, poți cere timp să stai singur. Spune clar de ce ai nevoie de el, astfel încât ceilalți să nu întrebe de ce lipsești. Folosește timpul câștigat eficient și adună-ți resursele pentru a depăși orice lucru te-a dezechilibrat.

3. Este în regulă să nu răspunzi la telefon

Nimeni nu trebuie să fie disponibil 24/7 pentru cineva, poate doar părinții pentru copii, atunci când aceștia sunt mici și au într-adevăr nevoie de ei constant. În rest, poți alege să nu răspunzi la mesaje sau apeluri din partea familiei imediat ce le primești. Când te vezi cu ei spune-le când anume ești liber pentru discuții. Dacă ei uită de rugămintea ta, nu te enerva și nu căuta să le răspunzi atunci când te contactează. Așteaptă momentul stabilit de tine și sună-i pentru a verifica ce nevoi au avut.

4. Este în regulă să le ceri să-ți fie respectată confidențialitatea

Reține că amănuntele cu adevărat personale nu trebuie să le dezvălui familiei dacă nu dorești asta. De fapt, nu ești obligat să spui nimănui lucruri despre tine dacă nu simți să o faci. Aruncă această presiune de pe umerii tăi. Ești liber să spui ce vrei, când vrei și doar cui vrei.

5. Este în regulă să trăiești așa cum îți dictează sufletul, chiar dacă familie nu este de acord

Unicul lucru pe care îl poți face vis a vis de asta este să le ceri să-ți respecte alegerea. Dacă observi că nu ei nu reușesc să facă asta, gândește-te că asta spune mai multe depsre ei decât despre tine. A le cere să respecte alegerea făcută de tine pentru viața ta se încadrează în lista de limite sănătoase cu familia.

6. Este în regulă să pleci de lângă familia ta atunci când nu primești respect sau nu te simți bine

Poate ai așteptat cu nerăbdare să-i vezi, însă ajuns acolo, constați că nu te simți în largul tău. Ceva te agită și tot ce gândești este că ai vrea să fii acasă sau cu prietenii tăi. Nu trebuie să rămâi dacă sentimentele tale s-au schimbat. Este în regulă să stai alături de familia ta atâta timp cât în interiorul tău liniștea domnește. În caz contrar, salută politicos și îndreaptă-te spre ușă.

7. Este în regulă să-ți întrebi membrii familiei ce fel de relație își doresc să aveți

Ai grijă însă că acest tip de abordare poate încinge spiritele. Unii se pot simții atacați, chiar dacă intenția ta nu este asta. Rămâi calm și spune clar ce nevoi ai. Cere același lucru de la familia ta și ascultă cu atenție. Acest tip de abordare, poate scoate la suprafață trăiri și gânduri care fac minuni pentru îmbunătățirea relației de familie.

8. Este în regulă să închei relația cu un membru al familiei atunci când acesta nu-ți respectă limitele

Uneori, oamenii încalcă limitele fără să fie conștienți de asta. Prin urmare, înainte de a elimina complet o persoană din viața ta fii sigur că el știe de limitele tale. În cazul în care el cunoaște și înțelege pe deplin nevoile tale, însă alege să nu le respecte, poți opta pentru închiderea relației.

Acestea au fost principalele moduri prin care poți începe să trasezi limite sănătoase cu familia. Ai răbdare și pune-ți înainte de toate ordine în gânduri. Asigură-te că știi exact ce îți dorești să se întâmple și de ce. Până la urmă, ca să ai ajungi la destinație trebuie să-ți fie clară direcția.