Când vine vorba de îngrijirea pieli, unii se complică mult prea mult, în timp ce alții mai deloc. Adevărul este că extremele nu sunt niciodată sănătoase. Nu trebuie să petreci ore în șir dimineața și seara pentru a avea o piele luminoasă, fină și sănătoasă. Nici să stai în vârful patului, nefăcând nimic pentru ea, nu este o variantă. Ideal este să-ți găsești o rutină proprie, suficient de consistentă, de care să te ții. Dacă nu știi de unde să începi, îți lăsăm mai jos câteva sfaturi pentru a avea grijă de pielea ta.
Cum să ai grijă de pielea ta? 3 sfaturi practice
1. Află ce tip de ten ai
Dacă nu știi deja care este tipul tău de ten, ar fi bine să afli. De ce? Pentru că doar așa o să îi oferi ce are nevoie. Poate ai păți să cumperi produse de îngrijire doar pentru că ai văzut că au funcționat la alții. Au mers și pentru pielea ta? Probabil că unele da, iar altele nu. Investește eficient în tine. Informează-te, apoi poți testa responsabil.
În general pielea se încadrează în cinci mari categorii:
- Normală – Deși are această denumire este foarte rară. Ca să poți spune că un om are pielea normală înseamnă că nu e nici grasă, nici uscată sau sensibilă. Mai mult, nuanțele și textura este uniformă. În acest caz, orice produs de îngrijire va fi bun și nu va aduce iritații.
- Uscată – Pielea are o textură aspră, iar din această cauză oamenii pot avea nuanțe neuniforme. Dacă ai o piele uscată, va trebui să o hidratezi mai mult, prin urmare să folosești creme mai grase.
- Grasă – Pielea produce un exces de sebum (ulei), fapt ce o face mai lucioasă. În acest caz, trebuie să fii mai atent cu produsele de îngrijire. Dacă îi oferi prea multă hidratare, crește riscul erupțiilor pe piele. În cazul în care nu-i oferi suficientă umiditate, aceasta va produce și mai mult ulei.
- Mixtă – De această dată, corpul prezintă atât zone uscate, cât și grase. Prin urmare, dacă ai un astfel de ten, trebuie să ai grijă să păstrezi mereu un echilibru.
- Sensibilă – Oamenii cu o astfel de piele sunt în general din toate categoriile de mai sus. Diferența este că pielea lor reacționează diferit la produsele de îngrijire. Astfel că, persoanele pot avea mai rapid și mai des iritații, erupții sau inflamații. În acest caz, testarea produselor de îngrijire este cu atât mai importantă.
Dacă nu îți poți da seama singur ce tip de piele ai, mergi cu încredere la un dermatolog. Un control de rutină va fi tot ce ai nevoie pentru a începe să ai grijă de pielea ta corect.
2. Înțelege nevoile pielii tale
Este posibil ca pielea să fie mofturoasă și uneori să vă treziți cu diverse răspunsuri din partea ei. Cel mai simplu exemplu sunt coșurile. Poate aplici produsele potrivite pentru pielea ta, însă ea s-a trezit cu fața la cearceaf. Nu te panica! Oferă-i mai multă atenție. Găsește cauza nemulțumirii ei și introdu un pas nou în rutină până ce aceasta se liniștește.
3. Adoptă un stil de viață sănătos
Indiferent de produsele folosite, fără o alimentație sănătosă, sport și odihnă nu vei avea pielea mult visată. Ai grijă la viciile pe care le ai, în timp este posibil să-ți afecteze tenul în sensul rău. Așadar, atenția trebuie îndretată către tine per total, nu doar la exterior. Învață să-ți faci timp pentru tine mai des, iar pielea, ca întreg corpul o să-ți mulțumească.