Violența domestică, pentru foarte mulți dintre noi, se rezumă la bărbații care rănesc femeile. Fie că vorbim de agresiune fizică, verbală sau psihologică, violența în familie este cel mai des atribuită bărbatului. Statistic este dovedit! Sexul masculin este de cele mai multe ori în poziția de agresor. Cu toate acestea, acest tip de violență nu este specific unui singur gen. Bărbații, la fel ca femeile, pot fi victime într-o relație.
Dacă urmărești discuțiile pe această temă, vei vedea că sexul feminin este cel mai des asociat cu „victimă”. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza stereotipurilor, dar și a percepțiilor diferite ale sexelor privind violența.
Violența domestică afectează atât femeile, cât și bărbații
O femeie din patru suferă abuzuri din partea partenerului. Doar 35-40% din victime (femei și bărbați) depun plângere. Numărul bărbaților care au curajul să vorbească despre acest subiect, este și mai mic. În general, aceștia sunt mai puțin dispuși să raporteze un abuz din partea unei femei.
Câți domni au auzit că se plâng de soțiile lor? Ți-a spus un bărbat că soția lui i-a dat o palmă? Ai auzit vreodată de un bărbat care să se plângă de injuriile soției? Puțini sunt cei ce vorbesc despre violența domestică. Pe de-o parte, orgoliul masculin sau teama de judecată sunt mult mai puternice decât aflarea adevărului. Pe de altă parte, majoritatea bărbaților nu consideră o palmă primită din parte femeilor ca fiind abuz.
Bărbații sunt mai susceptibili și mai capabili să abuzeze fizic o femeie. În schimb, femeile au mai multe șanse să manipuleze și să constrângă emoțional bărbații.
Astfel, consensul general este că violența domestică provocată de bărbați duce la răni grave sau deces, în cazul femeilor. În schimb, violența domestică provocată de femei se sfârșește adesea cu sinuciderea bărbaților.
Oamenii de gen masculin sunt caracterizați printr-o statură mai mare. Din acest motiv, aceștia sunt mai predispuși la violență fizică decât femeile. Este adevărat că lovitura unui bărbat poate provoca mai mult rău decât cea a unei doamne. Cu toate acestea, femeile sunt de două ori mai predispuse să folosească arme letale în conflict. De asemenea, acestea folosesc mult mai des abuzul psihologic în cadrul violenței în familie, decât o fac bărbații.
Femei VS Bărbați
Așa cum am menționat mai sus, stereotipurile sunt un alt blocaj în exprimarea trăirilor. Autoritățile sunt rezervate în a crede că o femeie îi poate face rău unui bărbat. Sexul frumos este în genă firav și mai puțin predispus la agresiune. Pe de altă parte, există și extrema în care femeia este văzută ca supusă a bărbatului. În multe culturi, mai ales în contextul unei familii, soția trebuie să rămână cu capul plecat. „Tu ești femeie, treaba ta este să stai la cratiță și să asculți de bărbat!”- îți sună cunoscut? De asemenea, această gândire se întâlnește și în cadrul relațiilor de la birou. Șefii sau colegii de serviciu de gen masculin se simt, de multe ori, îndreptățiți să dea ordine genului feminin.
Toate acestea în timp ce bărbatul este văzut ca un animal agresiv, care își poate pierde controlul în orice clipă. Pe de-o parte, asta îi face pe mulți să creadă că masculi sunt cei ce au dreptul să ia decizii. Pentru că el este mare și puternic poate avea control total asupra femeii și nu numai. Pe de altă parte, cum poate fi diferit de această imagine? Este o rușine ca bărbat să-ți exprimi emoțiile și trăirile. Cum să plângi ca bărbat? Ce bărbat ești tu dacă nu dai cu pumnul în masă? Vulnerabilitatea este doar pentru femei!
Gânduri de final
Stereotipurile sunt numeroase atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Societatea este plină de fel de fel de certitudini privind comportamentul sau imaginea unui om. Dacă ești de un anumit gen, trebuie să te comporți ca atare. Greșit! Oamenii sunt diferiți. Fie că vorbim de femei sau bărbați, fiecare în parte este unic.
Femeile pot fi puternice și firave. Pot fi sensibile, dar pot lua și decizii importante. Pot avea singure grijă de ele, la fel cum poate avea grijă și de alții. Bărbații pot fi duri și sensibili, pot fi puternici, dar și vulnerabili.
Oricine poate da o pală sau o floare! Nu contează genul, fiecare poate fi la rândul său victimă sau agresor.