Epuizarea, sentimentele de cinism și eficacitatea profesională redusă sunt toate simptome ale epuizării, pe care Organizația Mondială a Sănătății le numește „fenomen organizațional”. În timp ce burnout-ul poate fi prevenit, suntem cu toții expuși riscului de a o experimenta.
Una dintre modalitățile surprinzătoare de a evita epuizarea este să adaugi structură zilei tale și să te concentrezi pe trecerea deliberată de la o activitate la alta, astfel încât să nu-ți duci munca în viața personală și viața personală în munca ta.
Cu atât de mulți dintre noi lucrând de acasă, lucrând acolo unde dormim, lucrând ore lungi la locuri de muncă esențiale sau cu copii de vârstă școlară toată ziua, aceasta poate părea o sarcină imposibilă.
Cu toate acestea este posibil să prioritizezi nevoile de sănătate fizică și mentală în acest timp, minimizând în același timp stresul și maximizând pauzele.
Adaugă structură zilei tale
Chiar dacă fiecare zi arată diferit pentru tine, este important să construiești o structură în ziua ta, astfel încât să poți trece activ de la o sarcină la alta, fără a fi copleșit sau suprasolicitat.
Multitasking-ul este inevitabil uneori, dar doriți să fiți cât mai proactiv posibil în planificarea blocurilor de timp, astfel încât să puteți prioritiza activitățile importante, cum ar fi exercițiile fizice, petrecerea timpului cu soțul sau soția sau participarea la terapia de grup.
Pentru cei care sunt șomeri, nu lucrează sau sunt părinți 24 de ore din 24, 7 zile pe zi, programarea sarcinilor într-o zi vă poate ajuta să vă motivați și să vă ofere un scop, chiar dacă sarcina este la fel de simplă ca să vă întindeți picioarele, să scrieți un jurnal sau să sunați la un prieten.
Potrivit specialiștilor, epuizarea ne suprimă sistemul nervos, adică capacitatea noastră de a fi productivi la locul de muncă, de a crea, de a dormi bine, de a ne reproduce și de a construi semnificativ relatii.
Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Costin Dămășaru, coordonatorul Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale
Pentru a preveni epuizarea este recomandată adăugarea următoarelor sarcini într-o zi:
- Începeți-vă ziua cu o sarcină productivă. Aceasta ar putea include să vă faceți patul, să faceți un exercițiu de respirație sau să meditați. Corpurile noastre iubesc rutina, în special rutina care ne îmbogățește viața, explică el, și cu cât creăm mai multă structură în viața noastră, cu atât creăm mai mult spațiu pentru a ne concentra și a ne reface.
- Creați un spațiu de lucru desemnat. Chiar dacă locuiți într-un spațiu mic, crearea unei zone de lucru separate în care puteți merge și să vă îndepărtați de zi cu zi vă ajută să susțineți un echilibru mai bun al vieții, spune dr. Rabin. Cu acest spațiu, îți poți antrena mintea să treacă și să iasă din modul de lucru.
- Luați pauze de prânz. Lucrul de acasă estompează fizic și psihic granița dintre viața personală și cea profesională, explică el, așa că este important să stabiliți o oră pentru a mânca prânzul și a vă îndepărta de birou (și de muncă).
- Opriți ecranul. La sfârșitul zilei, închideți laptopul, porniți telefonul pe funcția „nu deranja” și închideți oficial ziua de lucru, spune el. Oprirea ecranului înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea somnului și la minimizarea stresului.
O altă idee inteligentă este să construiești „timp de tranziție” în ziua ta, mai ales că mulți dintre noi lucrăm acum de acasă și simțim că nu putem „închide acest lucru”. „Faceți ceva timp de câteva minute înainte de a începe să lucrați și din nou când ați terminat (ca și cum ar fi fost ca o navetă) pentru a ajuta la tranziție și a vă pregăti creierul pentru următoarea sarcină, fie că este să pregătiți cina sau să petreceți timp cu familia. .”
Fii atent la emoțiile tale
Indiferent cât de încărcată este ziua ta, încearcă să fii conștient de emoțiile tale pe măsură ce le simți și găsește modalități active de a le aborda, astfel încât acele sentimente să nu se acumuleze.
S-ar putea să mergeți la o scurtă plimbare, să faceți yoga, să vă sunați terapeutul sau pur și simplu să stați singur și să vă decomprimați. Avem nevoie de respirație pe tot parcursul zilei pentru a ne re-centra în prezent.
Evită burnout-ul: abordează riscurile pentru sănătatea mintală
Când suntem deja copleșiți și epuizați, creierul nostru se opune schimbării, deoarece schimbarea este nouă și diferită, așa că să ne gândim la schimbarea rutinelor noastre vechi și mai puțin sănătoase sau a depune eforturi într-o tehnică de recuperare este în mod legitim foarte greu.
În timp ce auto-medicația cu cofeină, alcool, nicotină sau altă substanță poate fi preferată, specialiștii sugerează că exercițiile fizice, nutriția, respirația și viața sănătoasă permit mai multă împuternicire și control într-un mod mult mai liber și durabil, deoarece le realizăm cu propria noastră muncă grea.
Doar să știți că, chiar și prin construirea unei rutine care să includă pauze de sănătate mintală, puteți încă experimenta un nivel ridicat de stres și epuizare.