Cum să te pregătești mental pentru o schimbare în viața ta

sursă foto: pexels.com

Urmărirea obiectivelor de viață poate necesita un salt de credință, într-o schimbare majoră a vieții. Și adevărul este că, chiar dacă această schimbare va duce la viața pe care mereu ai visat-o, plină de scop și sens personal, schimbarea este grea.

Emoțiile negative sunt inevitabile atunci când intenționezi să te de distanțezi de confortul rutinei de zi cu zi. Și, pe măsură ce te pregătești să îmbrățișezi necunoscutul, ar trebui să te aștepți la apariția stresului și anxietății.

Cu toate asta nu ar trebui să te oprești, căci visele tale sunt importante. Așadar, nu poți permite acestor sentimente să te ferească de schimbarea pe care o meriți.

Cheia pentru a face o schimbare îndrăzneață în viața ta este să fii pregătit pentru a face tranziția dificilă cât mai ușoară posibil.

Dacă ești gata să faci o schimbare, mai jos sunt câteva  sfaturi care te vor ajuta să te pregătești pentru succes.

Pregătește-te pentru schimbare înțelegând că este greu

Nu te descuraja mai ales în momentul în care conștientizezi că schimbarea este prea grea sau înfricoșătoare. Se întâmplă multe sub suprafața deciziei tale.

Schimbarea este complexă

Nu trebuie subestimat cât de mult o schimbare a comportamentului în viața de zi cu zi poate infiltra principiile tale de bază. Pentru a ilustra acest punct, să luăm în considerare cele șase niveluri logice de schimbare – utilizate de practicienii în programare neuro-lingvistică. Aceasta propune următoarea ierarhie a schimbării personale.

  • Scop și spiritualitate
  • Identitate
  • Credințele și valorile
  • Capabilitati si aptitudini
  • Comportamente
  • Mediu inconjurător

Aceste elemente sunt împletite. Prin urmare, o schimbare la un nivel poate duce la o ajustare la altele.

Deci, o schimbare în comportamentul tău – cum ar fi renunțarea la locul de muncă, poate duce la o schimbare în modul în care vă percepeți scopul, valorile sau convingerile; o provocare a viziunii tale personale asupra identității – dacă este legată de locul tău de muncă; o cerință de perfecţionare; sau, o schimbare a mediului familiar.

Acest exemplu demonstrează modul în care o schimbare percepută în comportamentul tău trimite de fapt valuri prin fundamentele modului în care te înțelegi pe tine și lumea.

Iată și 6 schimbări cheie pentru a-ți face zilele mai organizate

Schimbarea este incomodă

Disonanța cognitivă este teoria conform căreia te străduiești să menții status quo-ul atitudinilor și comportamentelor tale (coerența cognitivă). O perturbare a acestei stări provoacă haos cerebral (disonanță cognitivă). Acest lucru poate duce la anxietate și stres.

Potrivit unui profesor de psihiatrie de la Harvard, schimbarea, chiar dacă este pozitivă, creează disonanță cognitivă. Motivul principal pentru aceasta este incertitudinea. Acest lucru te poate determina să revi la vechile obiceiuri. Și, din cauza impulsurilor tale biologice, creierul tău implicit este în părtinire negativă.

Planificarea, una dintre cheile schimbării

Planificarea este una dintre cele mai mari apărări ale tale împotriva incertitudinii. Îți permite să te ocupi de schimbare.

Multe activități de planificare pot (și ar trebui) să fie făcute pentru a ușura tranziția.

Creează-ți un plan de acțiune: planifică-ți pașii pe care urmează să îi faci în această călătorie. Cu cât mai detaliat, cu atât mai bine. Dacă întâmpini probleme, vizualizează-ți obiectivul final și lucrează asupra lor pentru a parcurge pașii pentru a ajunge acolo.

Plan de urgență: examinează drumul înainte pentru eventualele denivelări. Și apoi creează un plan și pentru eventualele impedimente.

Înțelege și stochează-ți activele: asigură-te că înțelegi ce resurse sunt necesare pentru a-ți duce planul la bun sfârșit și pentru a le pregăti. Aceasta ar putea include $$, abilități, cunoștințe, contacte etc.

Definește ce înseamnă pentru tine succesul: pentru a te asigura că această călătorie este satisfcătăroare la nivel personal – asigură-te că planul este îb concordanță cu definiția ta personală a succesului. Acest lucru ar trebui să se alinieze cu idealurile tale de valoare, sens și scop.

Îmbrățișarea unei mentalități pozitive poate ajuta la tratarea negativității rezultate din această nouă călătorie.

Amintește-ți că paharul este pe jumătate plin: este important să observi când aluneci în gânduri și emoții negative. Folosește această conștiință de sine pentru a reformula aceste gânduri în mod pozitiv. (de exemplu, nu te gândi la necunoscut ca fiind înfricoșător – gândește-te la el ca la o oportunitate interesantă!)

  • Vizualizează rezultatul: Cercetările au arătat că vizualizarea obiectivelor tale te poate ajuta să le atingi. Așadar, fă-ți timp pentru a-ți vizualiza călătoria obiectivului visat pentru a-ți îmbunătăți șansele și mentalitatea.
  • Fă-ți o listă de avantaje și dezavantaje: o listă solidă de argumente pro și contra te va ajuta să te pregătești pentru schimbare.
  • Pentru a-ți urmări obiectivele de viață visate, trebuie să fii pregătit pentru o luptă. Dar trebuie și să fii pregătit să ai grijă de tine.
  • În timpul acestei călătorii, nu uita că trebuie să:
  • Fii plin de compasiune cu tine: dacă simți că e greu este în regulă.
  • Acordă prioritate auto-îngrijirii: Fii pregătit să acorzi prioritate activităților de auto-îngrijire. Longevitatea ta în provocarea care urmează se va baza pe capacitatea ta de a accepta timpul de nefuncționare.
  • Sărbătorește câștigurile: Amintește-ți să sărbătorești chiar și cele mai mici câștiguri. Acest lucru te va ajuta să-ți menții motivația.

Deci, acum te poți pregăti mental (și fizic) pentru o schimbare majoră în viața ta. Poți înțelege de ce poate fi prea greu uneori. Și știi ce să faci pentru a reduce frica și a sari în joc.

Deși nu este întotdeauna ușor să-ți urmărești visele – cu obiective de viață clar definite, planificare, muncă asiduă și încredere – poți să o faci cu siguranță!

„Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau altă dată. Noi suntem cei pe care i-am așteptat. Suntem schimbarea pe care o căutăm.” – Barack Obama

Așadar, amintiți-vă când aveți îndoieli cu privire la urmarirea viselor. Acest lucru se poate datora faptului că creierul este conectat pentru a evita schimbarea și incertitudinea.