1 Martie mărțișor. Ce simbolizează culorile mărtișorului

sursă foto: dreamstime.com

1 martie reprezintă renașterea naturii este anotimpul care marchează tranziția de la iarnă spre vară și, poate, cel mai iubit sezon de către mulți. Asta pentru că vestitorii (păsările) revin vioaie la geamurile noastre, totul înflorește iar temperaturile sunt cele mai plăcute. În România, prima zi a primăverii este marcată de un simbol: mărțișorul. Iată ce simbolizează culorile mărtișorului.

Istoria mărțișorului


În popor se spune că acest simbol pe care astăzi îl purtăm în piept reprezintă renașterea naturii și are rol de talisman. Se pare că mărțișorul în forma sa autentică era, de fapt, acest șnur, care astăzi este atașat de anumite accesorii.

Primul mărțișor a fost un șnur împletit în culorile alb și negru, cel din urmă fiind ulterior înlocuit cu cel roșu. Firele răsucite erau din lână, iar credința populară relată că Baba Dochia ar fi fost cea care a răucit aceste fire în timp ce urca cu oile pe munte.

Ce simbolizează culorile mărtișorului

De-a lungul timpului s-au relatat multiple povestiri legate de simbolistica culorilor mărțișorului.

Una dintre acestea spune că firul roșu protejează de rele și exprimă iubirea, iar cel alb semnifică puritate și energie. O altă simbolistică ar fi că șnurul alb reprezină anotimpul rece, iar cel roșu anotimpul cald.

O altă interpretare face referire la femeie și bărbat: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Simbolistica este strâns legată în credința populară și de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

Descoperă și Dolce far niente, arta și bucuria de a nu face nimic

Când se poartă mărțișorul

Conform tradițiilor, mărțișorul trebuie purtat până în momentul în care înfloresc vișinii sau trandafirii. Odată cu acest lucru firul roșu trebuie legat de ramura uneia dintre ele.

În alte regiuni ale țării, mărțișorul trebuie purtat pe durata zilelor Babelor (1-9 martie). Sau până la Florii, când șnurul trebuie agățat de crengile unui copac.