7 rezoluții de anul nou pentru îngrijirea de sine

sursă foto: unsplash.com

Dacă ți-ai făcut o singură rezoluție de Anul Nou, îți recomandăm să  țintești spre îngrijire de sine. Sănătatea ta emoțională, mentală și fizică va prospera atunci când faci un jurământ de a-ți oferi mici doze de bunătate în fiecare zi. Descoperă în cele 7 rezoluții de anul nou pentru îngrijirea de sine.

Îngrijirea de sine nu trebuie să fie costisitoare sau consumatoare de timp, dar trebuie să te simți bine cu corpul, mintea și spiritul tău. Iată câteva modalități mici și simple de a accesa efectele de întinerire și de stimulare a stării de spirit ale îngrijirii de sine pe tot parcursul anului:

1. Învață să spui nu.

Când programul tău este prea plin, învață să oferi un „nu” politicos solicitărilor și invitațiilor – fie că este vorba de un apel telefonic suplimentar sau de o altă sarcină așteptată. Un stres suplimentar se poate strecura atunci când încercăm prea mult să îi mulțumim pe cei din jur. Vei găsi un program mai puțin stresant și mult mai plăcut. Cercetările arată că femeilor, în special, le este foarte greu să stabilească limite. Această atitudine „trebuie să fac totul pentru toată lumea” crește nivelul stresulului și al anxietatății.

2. Oferă-ți încurajări cu mesaje pozitive.

Când te simți îngrijorat, concentrează-te asupra unui mesaj pozitiv sau a unei mantre care să îți ofere sentimentul de liniște. De exemplu, mantra ta ar putea fi: „Totul va fi bine. Totul va fi bine. Lucrurile se vor rezolva”. Păstrează o copie în portofel, pe oglindă și pe birou. Repetă mantra sau fraza când sunteți calm și relaxat. Creierul tău va ajunge să asocieze cuvintele blânde și de sprijin cu o stare pozitivă, relaxată.

3. Renunță la ideea de perfecțiune.

Amintește-ți în mod activ că ești minunat, imperfect natural. Normalizează micile imperfecțiuni care te fac drăguț și chiar ciudat. Fie că este obiceiul tău de a întârzia trei minute, ridurile care se formează în jurul ochilor tăi (sau liniile de râs care sunt deja gravate), permite-ți să fii tu în mod autentic. Nimic nu este mai atractiv (și minunat) decât să fii sinele tău autentic.

Descoperă și 3 cărți despre iubirea de sine, acceptare și autocompasiune

4. Ia-ți mini timeout-uri.

Să ai grijă de tine nu este un gest egoist – este esențial. Îngrijirea de sine poate veni sub forma de a-ți oferi spațiu pentru a te bucura de o ceașcă de ceai, de o meditație de 10 minute sau de o scurtă sesiune de stretching/yoga. Când îți iei mini-time-out pentru îngrijirea personală, îi dai timp corpului, minții și spiritului să se odihnească și să se reîncarce. Te vei simți mai bine când vei împărtăși timpul și energia cu ceilalți când vei fi împrospătat.

5. Îmbunătățește-ți încrederea cu discuții pozitive.

Alege o frază pozitivă și semnificativă, care te va ajuta să combați orice discuție negativă și critică. Expresia poate fi simplă, cum ar fi „Sunt o persoană minunată și valoroasă, cu o inimă bună și grijulie”.

Când apare o voce aspră, critică, pur și simplu oprește-te și observă vocea fără a judeca. Apoi imaginează-ți că „scoți” caseta veche și introduceți una proaspătă, pozitivă, care oferă gânduri amabile și înălțătoare.

De asemenea, poate fi util să postezi mementouri pe frigider, oglinda de baie sau uși. Cu cât folosești mai mult caseta de auto-vorbire pozitivă, cu atât vei șterge mai mult vocea negativă, critică, care vrea să fie în centrul scenei.

6. Eliberează-ți gândurile și sentimentele reținute cu ajutorul unui jurnal

Pot fi obținute mari beneficii notând stresul și temerile într-un jurnal privat. Păstrând un jurnal special pentru acest scop, psihicul tău știe că are un „loc sigur” de descărcat. Fă o întâlnire zilnică cu jurnalul tău și permite-ți să eliberezi orice energie negativă. Dacă este posibil, scrie în jurnal cu cel puțin câteva ore înainte de culcare; acest lucru va permite orice energie nedorită să se disipeze.

Această strategie păstrează, de asemenea, gândurile și energia descărcate, nedorite într-un spațiu diferit în timp ce dormi.

7. Reduce-ți stresul și îngrijorarea prin scris.

Păstrează un bloc de note lângă pat în scopul de a „șterge” articolele din lista de sarcini sau alte gânduri care ar putea interfera cu somnul. De prea multe ori ne facem griji că vom uita să facem ceva a doua zi, iar gândurile îngrijorătoare interferează cu somnul. Odată ce gândurile vor fi așternute pe blocnotes, psihicul se poate relaxa și odihni.

La început de 2022, înconjoară-te de bunătate. Este cadoul care continuă să fie oferit în fiecare anotimp al anului.