6 mituri în alimentație cu Mihaela Bilic

De ce pun englezii lapte în ceai, de ce beau italienii ristretto după fiecare masă, de ce e bună supa de pui pentru răceală – iată câteva întrebări la care răspunde Mihaela Bilic, nutriționistul care ne recomandă să fim atenți la tradiții, pentru că, în spatele fiecăreia se află un adevăr științific.

Supa de pui e bună pentru răceală?

E bună, e un aliment cu proprietăți demonstrate. Se pare că fragmentele de proteine din carnea de pui, în combinație cu grăsimea, scad inflamația, au efect decongestionant la nivelul căilor respiratorii și la nivel pulmonar. Plus ca, în răceală, avem nevoie să ne hidratăm. Eu consider că supa este mai eficientă decât ceaiul în cazul răcelilor. Ceaiul are antioxidanți care nu au capacitate de hrănire, în schimb, în supă, găsim elemenetele hrănitoare.

De ce englezii pun lapte în ceai?

Nu numai că e bun, dar e un gest logic: ceaiul negru are taninuri care blochează absorbția fierului. E argumentat științific că, atunci când pui proteinele din lapte în contact cu taninurile din ceai, proteinele se leagă de taninuri și atunci fierul rămane neafectat. La o masă la care mâncăm pește, carne, spanac sau orice aliment ce conține fier, fierul nu se poate absorbi din cauza ceaiului. Și atunci englezii au combinat ceaiul cu lapte și l-au pus în afara meselor tocmai ca mâncarea să nu fie influențată de efectul inhibitor al ceaiului. Dacă bei ceai verde, nu există acest inconvenient, acesta nu are atâtea taninuri.

De ce italienii beau cafea după fiecare masă?

Cafeaua are efect digestiv și taninurile din cafea nu blocheaza digestia fierului. Nu întâmplător, italienii ne învață să bem cafea după orice masă, pentru că ajută la golirea stomacului și stimulează secreția biliară. Orice obicei se dovedește a avea în spate un argument științific. Aș spune să nu mai căutăm atât argumentul științific, ci să ne întoarcem la tradiții. Obiceiurile culinare ale fiecărei țări sunt construite pe știință. Italienii beau numai dimineața cappuccino, în loc de mic dejun, altfel, cafeaua cu lapte, băută după masa, întârzie golirea gastrică.

coffee

Ce suplimente alimentare recomanzi?

În afară de vitamina C, nu recomand nimic. Dacă iei tone de suplimente, nu înseamnă că organismul tău le și folosește. Dacă mănânci o banană, nu ai nevoie sa iei magneziu de exemplu.

Este într-adevăr resveratrolul un antioxodant miraculos?

S-a descoperit că resveratrolul nu are niciun fel de beneficiu dacă-l iei dintr-un supliment, dar asta nu ne spune nimeni. Suplimentele cu resveratrol nu au niciun efect, el are efect numai în prezența alcoolului și a altor elemente din vin.

Se spune să mâncăm 5 fructe și legume pe zi. Este bine?

Oamenii confundă fructele cu legumele. E adevărat că ar trebui să mâncăm zilnic legume, pentru că fructe mâncăm oricum prea multe. Excesul de fructe face grăsime pe burtă. Din păcate, oamenii au ajuns să mănânce fructe încercând să respecte acea recomandare. Nu pățim nimic dacă nu mâncăm fructe zilnic.

Luana Dăneț

Foto: Mihaela Bilic, Pixabay

Citește și: https://fainsisimplu.ro/nutritionistul-mihaela-bilic-spune-adevarul-despre-diete-1728.html