Trei moduri simple prin care îți poți relaxa partea inferioară a spatelui

sursă foto: pexels.com

Petrecerea multor ore pe scaun are multe consecințe asupra sănătății noastre fizice și psihice, dar una dintre cele mai mari victime este spatele nostru. Un stil de viață sedentar afectează în special mușchii spatelui inferior.

Exercițiile ajută la eliberarea tensiunii corporale și la restabilirea flexibilității întregii coloane, inclusiv a coloanei lombare, dorsale și cervicale.

Multe dintre exercițiile care au scopul de a contracara un stil de viață sedentar – precum mersul pe jos, alergarea sau mersul pe bicicletă – își pot lăsa amprenta și pe șolduri și mai ales pe lanțul muscular posterior, provocând rigiditate în rețeaua de țesuturi care înconjoară mușchii din zona respectivă. Acest lucru se traduce prin suprasolicitări și contracturi musculare dureroase.

Exerciții de relaxare a spatelui

Pentru ca baza spatelui sa ramana flexibilă și relaxată, mușchii picioarelor trebuie să aibă un grad optim de elasticitate, vital pentru îmbunătățirea coordonării neuromusculare.

Întinderea redă flexibilitatea pierdută în această zonă, eliberează tensiunea corporală și ajută la prevenirea formării contracturilor.

Yoga asana pentru relaxarea mușchilor spatelui

Pentru a relaxa partea inferioară a spatelui, te poți plasa în așa-numita „postură a copilului” folosită în practica yoga:

  • Îngenuncheați pe podea, așezați-vă pe călcâie, cu fruntea pe podea și mâinile spre picioare.
  • De asemenea, puteți aduce brațele în fața capului, respirând regulat și relaxând spatele la fiecare expirație.

Descoperă și de ce este mai sănătos mersul pe timp de iarnă

Relaxarea coloanei vertebrale

  • Întinde-te pe spate, îndoaie genunchii și adu-i spre piept.
  • Întinde-ți brațele pe pământ cu palmele în sus și întoarce-ți picioarele și șoldurile spre stânga până când ating pământul, fără a-ți lua umerii de pe sol.
  • Întoarce-ți încet capul spre dreapta, departe de genunchi. Relaxați-vă spatele și țineți apăsat timp de 30-60 de secunde.
  • Aduceți treptat picioarele și capul înapoi în centru. Repetați poziția pe cealaltă parte.

RPG pentru întindere

Exercițiul specific permite întinderea zonelor lombare, dorsale și cervicale, dar în același timp a adductorilor, a mușchilor interni ai picioarelor.

Este un exercițiu de restaurare care relaxează spatele, determină flexibilitatea șoldului, relaxează zona inghinală și vă permite să vă bucurați din nou de mișcare fără disconfort.

Această întindere este una dintre posturile de bază ale GPR (Global Postural Rehabilitation) și este foarte asemănătoare cu asana zeiței înclinate a yoga, care o consideră o postură de odihnă:

  • Intinde-te pe spate, aseaza ambele brate in lateral, in forma de “V” si cu palmele in sus. Coatele trebuie să fie relaxate și ușor îndoite.
  • Aduceți tălpile picioarelor împreună și lăsați ușor genunchii să se deschidă în lateral. Rețineți că „în lateral”, pentru că nu este vorba de a le da jos ca deschidere. Spatele nu trebuie să se miște și nici partea inferioară a spatelui nu trebuie să se curbe, care trebuie să atingă solul în orice moment.

Puteți încerca oricare dintre aceste variante:

  • Întoarce mingile picioarelor, fără a separa călcâiele
  • Îndoiți-vă picioarele mai puțin.