Mers pe timp de iarnă: de ce este mai sănătos?

sursă foto: unsplash.com

Mersul este cea mai la îndemână modalitate de a te antrena, de a te relaxa și de a te redescoperi. Iarna nu ar trebui să ne descurajeze să facem acest lucru.

Trebuie să recunoaștem că frigul ne face să devenim mai leneși, iar plimbările în aer liber sau exercițiile fizice sunt lăsate de mulți dintre noi pentru anotimul cald. Cu toate astea, aerul rece este mai sănătos pentru organism și, chiar dacă ne mobilizăm mai greu, beneficiile sunt pe măsură.

Mersul pe jos oferă, de asemenea, beneficii evidente pentru sănătate, iar iarna este un anotimp optim pentru a face acest lucru. Cei care se îmbracă călduros nu trebuie să se teamă de frig și chiar îl pot vedea ca pe un avantaj: nefiind cald, transpiră și beau mai puțin și se simt mai puțin obosiți, scapă de senzația de amorțeală provocată de frig, de respirație. aerul proaspăt revitalizează…

Și, mai presus de toate, este o modalitate foarte bună de a face mișcare și de a face niște mișcare, care are multe avantaje pentru sănătate, atât fizică, cât și psihică: obezitatea de iarnă este prevenită, ritmul mersului ne liniștește, uşurează gândurile, calmează agitaţia, atenuează tristețea, ajută la căutarea inspirației și reglează și stimulează gândirea meditativă, reflexivă, poetică, spirituală…

Beneficiile mersului

Mersul pe jos ajută, de asemenea, la recuperarea și îmbunătățirea respirației profunde și, astfel, îmbunătățește postura și alinierea spatelui.

Mersul pe jos este cel mai bun stimul pentru discurile coloanei vertebrale, ceea ce îl face un exercițiu bun pentru recuperarea după hernia de disc.

Combinația dintre aerul rece și exercițiile fizice este ideală pentru antrenamentul fizic și mental și mai presus de toate pentru a spori ceea ce medicina naturistă a numit vis naturae medicatrix: forța vindecătoare a naturii.

Mersul pe jos îmbunătățește circulația și relaxarea mentală, previne decalcificarea oaselor, crește tonusul muscular și mobilitatea articulațiilor și reduce disconfortul în sindromul premenstrual.

Descoperă și beneficiile sportului pentru trup și suflet. Cum transformi mișcarea în sănătate

De ce este recomandat mersul în anotimpul rece

Metabolismul aerob este dublat de efectul concomitent al antrenamentului și al frigului, care mărește performanța corpului. Aceasta se traduce prin:

  • Scăderea ritmului cardiac în repaus și în timpul efortului. O scădere a necesarului de oxigen al miocardului, ceea ce economisește munca cardiacă.
  • Efect antidiabetogen (ajută la controlul greutății corporale și îmbunătățește toleranța la glucoză și sensibilitatea periferică la insulină).
  • Creșterea activității fibrinolitice și scăderea agregabilității trombocitelor din sânge
  • Scăderea eliberării de catecolamine, hormoni asociați cu stresul.
  • Performanță îmbunătățită în metabolismul energetic
  • Creșterea colesterolului HDL sau a colesterolului „bun”.
  • Stabilitate psihică mai mare, deoarece crește încrederea în sine, toleranța la stres și bucuria de a trăi. Simțirea mușchilor într-un mod plăcut, capacitatea lor de a se contracta și relaxa, oferă siguranță; se recuperează senzaţia de putere asupra propriului corp.

3 avantaje ale mersului dacă este frig

Îmbunătățește circulația. Ca o consecinta a vasoconstrictiei produse de frig la suprafata pielii, muschii sunt mai irigati in timpul exercitiului fizic, ceea ce poate duce, prin antrenament si expunere repetata la frig, la o crestere a capilarizarii sangvine.

Accelerează metabolismul muscular. Când este frig, în timpul efortului se activează un număr mai mare de fibre musculare roșii, care funcționează aerob, ceea ce stimulează metabolismul muscular.

Arderea grăsimilor. Stimularea la rece crește metabolismul grăsimilor, care în cele din urmă crește metabolismul anaerob al acidului lactic. Răceala ajută la arderea grăsimilor, reducând rezistența la insulină mai mult decât orice alt exercițiu.