O poveste despre mâncare și despre emoție

Chef Adi Hădean vorbește despre mâncare cu o emoție pe care numai un om pasionat cu adevărat de gastronomie o poate transmite. În fiecare farfurie pregătită de el, nu e numai mâncare, e și poezie, și știință, și chimie, și, mai presus de orice, iubire. Deși se implică în proiecte sociale și gătește cu echipele sale sute de mii de porții de mâncare, Adi rămâne neobosit în drumul lui de a face bine și de a livra fericire.

Ce înseamnă să mâncăm bine?

Înseamnă multe lucruri și pentru fiecare dintre noi altceva. Pentru mine înseamnă să mănânc mâncare cu gust, pe care să n-o mai simt cu mine la o oră după ce am mâncat. A mânca bine e o chestiune de cunoaștere a felului în care corpul tău primește mâncarea.

De ce e important să ne reunim în jurul mesei în familie și cu prietenii?

Suntem animale sociale și, pe lângă asta, găsim sens în ritual, fie el și incomplet sau incomplet descifrat. A mânca împreună ne face să ne simțim bine pentru că ne sunt apăsate mai multe butoane simultan.

adi_hadean_mihai_morar

La tine acasă, ce ți se cere cel mai adesea să gătești?

Nu prea mi se cere să gătesc acasă, poate și pentru că munca mea mă ține departe de bucătăria casei la orele la care ar fi necesar ca eu să gătesc. Încerc tot mai des să provoc sesiuni de gătit cu copiii, în week-end-uri sau pe lângă Sărbători, iar atunci gătesc lucruri care circulă în familia noastră încă dinainte ca eu să mă fi născut, mâncăruri care fac într-un fel parte din identitatea familiei.

Mâncarea făcuta de tine are mereu o poveste. Are mâncarea altă valoare atunci când o gătim cu emoție?

E important să înțelegem ce reacții declanșează în noi emoțiile noastre. Acele reacții sunt chimice, fără îndoială, iar chimia noastră e inevitabil amestecată cu chimia mâncării pe care o gătim. Valoarea mâncării e determinată într-o oarecare măsură de valoarea sau tipul emoțiilor pe care le trăim când gătim.

La masă se vorbește sau nu se vorbește? Ce valoare are conversația la masă?

Înțeleg conversația la aperitiv, dacă aperitivul e o băutură fină, nu o lingură de salată boeuf, sau la un pahar de vin după masă. În timp ce mâncăm avem de mestecat și de înghițit. Digestia începe în gură, dacă mestecăm corect, și nu putem mesteca bine în timp ce facem conversație. În plus, nici nu-i frumos să vorbești cu gura plină.

Pentru unii, gătitul este o corvoadă. Cum trebuie să ne organizăm ca să putem găti rapid lucruri sănătoase și gustoase?

Normal că-i o corvoadă dacă ai așteptări nerealiste. Rapid, sănătos și gustos limitează mult meniul. Dacă înțelegem că timpul petrecut în alegerea și pregătirea mâncării înseamnă calitate adăugată vieții noastre, n-o să mai privim asta ca pe o corvoadă. Cred că trebuie să ne organizăm mai bine mental, să avem grijă la igiena noastră interioară, că frigiderul e ușor de organizat.

Cum alcătuim mese sănătoase și echilibrate pentru toată familia?

Ținând socoteala. Asta înseamnă că trebuie să scriem. Caietul cu meniuri, caietul cu rețete. Sigur, acum pot fi folosite diverse unelte digitale, care să ne ajute inclusiv la programarea cumpărăturilor, alcătuirea listelor de cumpărături, cu cantități, încărcătură calorică, surse.

adi_hadean_fain_simplu

Relația cu mâncarea este una foarte personală și avem gusturi diferite. Cum răspundem poftelor, nevoilor nutriționale și gustului fiecaruia din familie? Și cum ne răsfățăm cu mâncare bună fără să cheltuim o avere?

Foamea e cel mai bun profesor. Întrebările de mai sus vin dintr-o zonă în care foamea n-a ajuns de mulți ani. Și mă refer la foamea reală, grea, vecină cu disperarea. Dacă din când în când tăiem alimentarea gurii, începem să vedem soluțiile, ni se arată natural. Trăim o perioadă de abundență, iar abundența duce la exces, care duce la scăderea calității vieții. Un pic de post n-a omorât pe nimeni. Azi îi zice “fasting” și e la modă 🙂

Cum să facem să nu mai mâncăm mereu aceleași lucruri și să diversificăm alimentația?

Când suntem copii, ne bazăm pe adulți. Dacă am devenit adulți și avem și această problemă, probabil e cea mai mică dintre ele.

Învață-ne câteva trucuri ca să mâncăm mai multe fructe și legume!

De ce? Mai multe decât cine? E vreun concurs? Nu pot să prescriu diete, pe de o parte pentru că nu-s pregătit, pe de altă parte pentru că echilibrul e o chestiune cât de cât personală.

Cum putem mânca mai puțin sărat fără să pierdem gustul?

Am observat la mulți oameni problema asta, a consumului de sare în exces. A apărut pentru că se mănâncă prea multă mâncare supra-procesată și mult prea mult fast food. Receptorii noștri sunt supra-excitați și, la fel ca-n orice dependență, căutăm să-i ținem mereu așa și un pic în plus. Ne revenim dacă optăm pentru mâncare proaspătă și dacă punem conservele, fast food-ul și confortul pe un plan secundar.

Care este mâncarea ta preferată?

Nu am o mâncare preferată.

Care este gustul copilariei la care te intorci mereu cu placere?

N-am o singură madlenă, am crescut într-o familie care crea festivaluri de gust în fiecare săptămână.

Care e ultima ta descoperire în materie de gastronomie?

Mă tem că nu înțeleg întrebarea 🙂

Este binecunoscută implicarea ta în proiecte sociale. Povestește-mi despre proiectul Solidar Social inițiat de Asociația Adi Hădean împreună cu DGASPC Sector 6.

Solidar Social e un proiect al ONG-ului nostru, pe care-l derulăm în colaborare cu DGASPC Sector 6, dar și cu alți parteneri din țară. A început odată cu declanșarea pandemiei în România și va continua și după stingerea ei, pentru că se adresează unei nevoi imediate, respectiv nevoia de a mânca. Pe scurt, adunăm bani, materiale și ingrediente de la sponsori și parteneri, și, cu ajutorul voluntarilor, al asistenților sociali și al membrilor echipei noastre, le transformăm în mese calde pe care le distribuim acum către persoane care nu se pot descurca singure precum și medicilor și personalului de la Matei Balș, care e un spital Covid.

adi_hadean_mihai_morar_fain_simplu

Ai livrat către cadrele medicale 180.000 de portii de mâncare. Cum a fost posibil acest lucru?

E posibil pentru că suntem mulți și pentru că suntem dedicați.

Mereu ai un proiect nou în plan. Acum ce pregătești? Pe când și o nouă carte scrisă de tine?

Nu prea vorbesc despre planuri, nu-i nici înțelept, nici sănătos. Dar pot spune ce n-am în plan și cu siguranță n-am în plan să mai scriu o carte în viitorul apropiat.

Mai multe despre proiectele lui Adi Hădean și despre rețetele lui magice pe https://www.adihadean.ro/

Luana Dăneț

Foto: arhiva personală Adi Hădean