Pentru toți cei care au crescut consumând regulat comedii sau drame romantice, percepția despre relații s-ar putea să fie ușor distorsionată. Filmele sau serialele oferă o imagine a unui ideal de neatins pentru a stârni reacții din partea privitorilor. Din păcate, foarte mulți uită că nu așa arată realitatea și din această cauză au luat naștere o serie de mituri despre relații de-a dreptul toxice, care pot duce la nefericire.
Legătura romantică dintre doi oameni este de cele mai multe ori complicată. Uneori poate fi haotică și grea de dus, uneori poate fi liniștită și frumoasă, alteori amândouă în același timp. Ceea ce vedem pe ecrane, soluții rapide pentru orice conflict sau potrivirea exactă dintre doi oameni de la primul contact, s-ar transpune în viața reală doar prin multă muncă. O relație sănătoasă și durabilă necesită implicarea egală a ambilor parteneri, de la ascultare activă, la comunicare nonviolentă, respect, răbdare, compasiune, lipsa judecății și mai cu seamă iubirea necondiționată.
Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut principal și terapeut relațional cu o formare internațională, a amintit în cadrul podcastului Fain & Simplu cele mai comune mituri despre relații. Noi venim în completarea ei cu alte câteva, care credem că îți vor fi utile în călătoria ta spre legarea unor conexiuni autentice și durabile.
Dacă vrei un ghid complet de evitare a crizei relațiilor, îți recomandăm să urmărești episodul de mai jos integral.
13 mituri despre relații care te fac nefericit
1. Relațiile bazate pe iubire adevărată ar trebui să fie ușoare
Aceasta este una dintre cele mai comune preconcepții despre relațiile. Credem că, a fi într-o relație cu sufletul nostru pereche este cel mai simplu lucru din lume. Iubirea le rezolvă pe toate ca prin magie, fără să miști un deget. Nimic mai greșit.
În realitate, pentru a rămâne împreună pe termen lung este nevoie de efort și întreținere din partea ambilor parteneri. Oameni fiind, cu toții avem defecte și adesea venim în relații cu bagaje și probleme emoționale. Dacă amândoi dorinți să rămâneți și să creșteți împreună, atunci suflecați-vă mânecile, pentru că o să aveți de muncă. Nu te descuraja la aflarea acestui dur și simplu adevăr, munca nu înseamnă mereu durere și mizerie, poate fi chiar amuzant și satisfăcător. Depinde doar de tine, de voi, cum alegeți să priviți lucrurile.
2. Dacă este gelos/ă, înseamnă că te iubește
„Vrei să știi dacă partenerul tău te iubește cu adevărat? Simplu! Încearcă să-l faci gelos! Dacă se supără când te vede vorbind cu altcineva înseamnă că îi pasă cu adevărat la tine.”- FALS!
Filmele și serialele ne-au convins că gelozia și posesivitatea sunt calități pe care să ți le dorești de la partenerul tău. Dacă nu devine posesiv în legătură cu tine în preajma altora, trebuie să însemne că probabil nu te iubesc. Cât de greșit este asta? Îți spunem noi, foarte greșit! Este timpul să recunoaștem că posesivitatea și gelozia sunt steaguri roșii într-o relație disfuncțională. Dragostea adevărată este construită pe respect și încredere reciprocă, iar lipsa acestor valori poate separa un cuplu în cele din urmă.
3. Conflictul nu apare niciodată când ești în relația potrivită
„Dacă ne iubim nu ar trebui să ne certăm sau o iubire este pasională dacă ne certăm foarte intens și apoi ne împăcăm foarte intens. Astea sunt mituri despre relații. Toate din păcate ne îndepărtează de ideea de relație conștientă.” – Raluca Anton
Conflictele sunt cea mai neplăcută parte a interacțiunilor sociale și avem tendința de a crede că „relațiile potrivite/perfecte” sunt cele în care cuplurile nu se ceartă niciodată între ele. Dacă te uiți la suprafață, poate fi adevărat, însă în profunzime, lipsa conflictului poate înseamna evitarea lui prin tăcere.
„Tăcerile cred că întârzie vindecarea. Nespunându-ne lucruri, rămânem fiecare cu povestea noastră și nu auzim povestea celuilalt și e atât de important să știi.” – Raluca Anton
Realitatea este că, într-o relație, indiferent de ce tip ar fi, conflictul este absolut natural și chiar sănătos, dacă este gestionat eficient. Este normal ca doi oameni să nu fie mereu de acord în anumite privințe, chiar dacă se iubesc. Important este să învățați cum să gestionați conflictul în avantajul relației voastre.
„O relație devine sănătoasă în momentul în care producem diferențiere. Adică ne dăm seama că eu nu sunt tu și tu nu ești eu și nu trebuie să gândim la fel, să simțim la fel și să fim la fel pentru a fi între-o relație sănătoasă pe termen lung.” – Raluca Anton
4. Căsătoria și bebelușii pot salva relațiile
Acesta este poate cel mai popular dintre mituri despre relații. „Un copil o să vă lege cum nu-ți imaginezi!” sau „Să fii căsătorit schimbă total dinamica relației, în mai bine, desigur!”
Unele cupluri care au trecut printr-o perioadă grea cred în mod eronat că nunta le-ar putea rezolva problemele. Căsătoria este o decizie importantă, iar oamenii fac uneori pasul acesta cu așteptarea ca partenerul să devină mai prezent, mai atent, mai implicat în relație.
Același lucru este valabil și pentru bebeluși. Adesea, cuplurile aflate într-o căsnicie șubredă sunt sfătuite să aducă un copil pe lume, pentru a-și salva căsătoria.
Adevărul este că atât căsătoria, cât și apariția unui copil sunt pași importanți și necesită o analiză și o planificare atentă. Folosirea fiecăreia pentru a salva o relație pune stres nejustificat asupra cuplului, precum și a nou-născutului. Noile responsabilități nu vor face decât să aducă o tensiune suplimentară relației și chiar pot separa mai mult cuplul.
5. Partenerul ideal îți poate citi gândurile sau îți poate ghicii așteptările
„Pentru simplul fapt că este într-o relație cu tine, nu trebuie neapărat să și înțeleagă întreaga ta poveste de viață. Este responsabilitatea ta să i-o împărtășești. Nu este responsabilitatea lui, asta este un mit al relațiilor: că tu trebuie să știi, tu trebuie să înțelegi, tu trebui să vezi toate lucrurile astea prin simplul fapt că te-ai îndrăgostit de mine.” – Raluca Anton
A te aștepta ca partenerul tău să-ți anticipeze toate nevoile este nedrept. Sigur, dacă sunteți împreună suficient de mult timp, s-ar putea să vă cunoașteți ce le place și ce nu vă plac unul celuilalt. Dar nu te poți aștepta să înțelegi cum se simte cealaltă persoană în orice moment, de ce se simte așa sau ce ar putea avea nevoie să faci în privința asta. Într-o relație sănătoasă, este rațional să vă comunicați problemele unul cu celălalt. Dacă vă puteți asculta unii pe alții și puteți lucra împreună pentru a vă rezolva problemele, aceasta este o abordare mult mai sănătoasă.
„E foarte ușor să spui că tu ești de vină în relația asta. Tu nu mă iubești, tu nu mă dorești, tu nu mă vrei. E foarte ușor să spui chestia asta, doar că nu trebuie să aibă nimeni responsabilitatea propriei noastre nevoi. Noi suntem într-o relație și – îmi doresc ca tu să mă susții și ca tu să mă înțelegi-, e foarte diferit de – mă aștept ca tu să faci asta. – Raluca Anton
6. Frecvența sexului determină dacă o relație este bună sau rea
O altă concepție greșită despre relații se referă la cantitatea de sex pe care o au cuplurile. Da, sexul este o parte esențială a relațiilor romantice sănătoase. Dar nu putem spune despre o relație că este bună sau rea doar pe baza activității sexuale.
Nevoile sexuale variază de la persoană la persoană, precum și între relații. Nu poate exista un singur standard pentru definirea tuturor activităților sexuale. De altfel, nu frecvența contează, ci calitatea timpului în doi, resimțită de amândoi.
„Cred că mai sunt foarte multe mituri despre relații, inclusiv în zona asta de intimitate și sexualitate: că ar trebui să ne potrivim din prima, că nu ar trebui să vorbim despre lucrurile astea, că nu ar trebui să ne spunem unii altora ce ne place și ce nu ne place.” – Raluca Anton
7. Nu există secrete într-o relație
„Spune-i totul partenerului, nu păstra secrete” – un astfel de sfat are la bază tot un mit.
Adevărul este că nu trebuie să vă împărtășiți fiecare gând, acțiune sau emoție. De exemplu, dacă nu ești fanul ținutei lui/ei preferate, nu este necesar să-i aduci asta în atenție de fiecare dată când o poartă. Unele lucruri mici, pot fi păstrate pentru tine.
8. Nu vă culcați supărați
Cu alte cuvinte, rezolvați-vă conflictele înainte de somn. Da, poate fi un sfat bun, însă nu întotdeauna. Nu toate disputele trebuie rezolvate chiar în acea noapte. Uneori, este nevoie de mai mult timp pentru a procesa întreaga informație, fie că vorbim de cuvinte aruncate sau emoții intense. Dacă unul dintre voi nu este pregătit pentru conflict, lucrurile ar putea degenera în mai rău. Ideal în această situație este de a accepta de comun acord o pauză pe subiectul disputei, pândă a doua zi dimineață, când lucrurile vor fi cu mult mai limpezi. Atenție! Asta nu înseamnă să nu mai vorbiți până a doua zi sau să nu vă mai arătați iubirea unul-celuilalt, ci doar ignorarea temporară a subiectului cu pricina.
9. O relație sănătoasă ar trebui să te facă să te simți mai bine
Mulți au așteptarea ca după o zi grea, obositoare sau pur și simplu apăsată de emoții negative, să fie înveseliți ca prin magie de partenerul lor de viață. De ce? Filmele, serialele sau crezurile din popor sunt arătate cu degetul și în acest caz.
Schimbările de dispoziție sunt normale, însă unicul responsabil de buna ta dispoziție ești tu! Dacă vrei ca partenerul tău să te ajute, cere-i asta, explicându-i prin ce ai trecut peste zi și unde ai sesizat schimbarea de dispoziție. Uneori, s-ar putea să constați că simplul fapt de a-i povesti prin ce ai trecut, în timp ce el te ascultă va fi suficient.
10. Pasiunea nu dispare niciodată când dragostea adevărată este în joc
Primele zile ale unei relații sunt marcate de emoție. Inimi zburătoare, fluturi în stomac, scântei și pasiuni care se ridică. Odată cu trecerea timpului, pe măsură ce iubirea ta devine din ce în ce mai profundă, acea „scânteie” pare să dispară. Acesta este momentul în care mulți oameni apasă pe butonul de panică, crezând că relația se îndreaptă către dezastru.
Ceea ce nu reușim să realizăm este că o relație stabilă implică mult mai puțini fluturii și dificultăți de respirație. Pe măsură ce afecțiunea se adâncește, dragostea devine mai puternică unul pentru celălalt. Scânteia este încă acolo și poate fi reaprinsă cu atenție și energie proaspătă. Dacă continui să te uiți la emoție și noutate, vei rata să crești împreună cu cineva și să experimentezi tot ce este mai bun dintr-o relație romantică.
O explicație de-a dreptul minunată despre pierderea pasiunii în cuplu a oferit-o Dana Sota, primul influencer de beauty din România, care arată superb la cei 59 de ani pe care îi are, în cadrul podcastului Fain & Simplu.
„După un timp, pasiunea nu mai este aceeași ca la început, este normal să nu mai fie la fel. După 10-20 de ani te obișnuiești cumva cu omul de lâgă tine. Pe de altă parte, pentru mine obișnuința asta este foarte mișto pentru că este acasă. Obișnuința aia de acasă! Te simți confortabil și știi că nu ți se fac surprize neplăcute și că poți să ai încredere să te deschizi complet. Pentru mine acest confort sufletesc și fizic până la urmă, este foarte important.” – Dana Sota
11. Partenerul tău ar trebui să te completeze
Crezul conform căruia partenerii ar trebui să ne „completeze” în tot și toate, se încadrează perfect în lista noastră de mituri despre relații.
Reține asta: ești deja complet și suficient, așa cum ești! Partenerul tău nu există pentru a te completa, repara sau pentru a-ți vindeca sentimentul de gol.
Desigur, partenerul potrivit poate fi o influență vindecătoare atunci când amândoi sunteți într-o relație iubitoare și angajată. Dar o mare parte din această muncă trebuie să vină de la tine. Descoperă și acceptă că ești întreg așa cum ești, iar partenerul tău este acolo pentru a te sprijinii, mai degrabă decât pentru a te completa.
12. Partenerul tău trebuie să-ți satisfacă toate nevoile
Un mit care pune o presiune și o povară imensă asupra cuplurilor este acesta: „sufletul tău pereche îți va satisface toate nevoile!”
Este o cerere enormă din partea oricărei persoane, în special a partenerului tău. Vă puteți satisface unele nevoi unul pentru celălalt, dar vor exista nevoi de care singuri trebuie să vă ocupați. Asta înseamnă să apelați la alte persoane dragi din viața voastră, cum ar fi prietenii, familia sau colegii de birou. Uneori, tu vei fii singura/ul care îți poate satisface propria nevoie, de exemplu, momentele de liniște/meditație.
13. Ar trebui să vrei să fii împreună cu partenerul tău tot timpul
FALS! Nu trebuie să stați mereu împreună, să faceți totul împreună zi de zi, minut de minut. Este minunat dacă aveți multe puncte în comun și vă face plăcere să lucrați împreună la diverse lucruri, însă este la fel de minunat și normal să-ți dorești și să aveți și activități separate.
Doar pentru că ești într-o relație nu înseamnă că trebuie să renunți la hobby-urile tale, prietenii și orice obiectiv personal. Trebuie să rămâi propria ta persoană, astfel încât să poți continua să aduci personalitatea ta unică în relație în mod constant.
Acestea au fost cele mai comune 13 mituri despre relații. Sperăm că te vor ajuta pe termen lung să ai parte de conexiuni autentice și statornice.