7 pași pentru a scăpa de angoasă

sursă foto: unsplash.com

Când te confrunți cu sentimentul de angoasă este recomandat să te analizezi pentru a descoperi ce te-a dus în pragul stărilor de neliniște. Acesta este un pas esențial pentru recăpătarea calmului.

1. Ascultă-ți corpul

Perceperea unei oarecare neliniști, îngrijorare sau nervozitate poate fi normală. Este ceea ce experții numesc stare de vigilență, care ne ajută să răspundem rapid la anumite situații. Dar dacă corpul nostru începe să dea semnale precum palpitații, dificultăți de respirație, transpirație excesivă, ticuri repetitive sau psoriazis, atunci trebuie să începem să ne gândim că angoasa ne învinge.

2. Identifică sursa momentelor tensionate

Tensiunea acumulată provine de obicei dintr-o confruntare între două forțe care, în general, au de-a face cu îndeplinirea așteptărilor pe care le avem de a deveni și de a funcționa așa cum ne dorim – atât din cauza cererii de sine, cât și a cererii externe – în fața unei limite limitative. Realitatea care ne limitează, ne împiedică să o realizăm sau să ne confruntăm cu propria noastră răzvrătire pentru a ne supune acestor mandate.

Această opoziție poate crea o dualitate în noi. Este convenabil să analizăm ce se întâmplă înainte să sosească colapsul.

3. Caută echilibrul între a fi și a dori

Realizarea echilibrului dintre ceea ce vrem să fim și ceea ce suntem pare dificilă: dacă cedăm așteptărilor, credem că ne forțăm propria identitate sau momentul; dar dacă nu ne conformăm acestor solicitări, simțim că ne înșelăm imaginea ideală.

Echilibrul dintre ambele căi nu poate veni decât dintr-o regândire. Nu există standarde pentru a ști când renunțăm la prea mult din propria identitate, mai ales când ceea ce este în joc sunt relații afective, de muncă sau alte relații în care avem un fel de interes. Câmpurile se intersectează, iar răspunsurile trebuie să fie dialectice.

4. Analizează relațiile  personale

Avem tendința de a ceda cererilor altei persoane dacă o parte din noi este interesată de acea relație. Este necesar să vedem în fiecare moment dacă este posibilă ajustarea acestor solicitări. Pentru aceasta trebuie să omitem imaginile unitare ale perfecțiunii și să ținem cont de alte aspecte.

Descoperă și care este diferența dintre fericire și satisfacție

5. NU mai cere IMPOSIBILUL

Încearcă să eviți presiunea de a face toate lucrurile perfect. În aceste diferențe subtile se strecoară disconfortul prin faptul că nu știm unde să plasăm acțiunile noastre. Trebuie să acorzi spațiu și încredere.

6. Descoperă-ți temerile

O altă caracteristică a angoasei este că la un moment dat lumea și ceilalți sunt percepuți ca invadatori. Expresii precum „ce mai vrei de la mine!” sunt comune. Dar această expresie nu este o întrebare, ci mai degrabă sentimentul de a fi stors și exploatat ca persoană. Exteriorul devine ceva deconcertant și periculos. Prin urmare, angoasa se poate transforma în fobie.

În acest moment, persoana se poate simți tratată de alții ca un obiect pur și poate percepe că propriile nevoi nu sunt niciodată luate în considerare. Se simte insultată de viață și de toată lumea. Neintenționat, ceea ce îl înconjoară devine amenințător. Nu știi ce ți se va cere în continuare sau dacă vei putea răspunde.

7. Identifică lucrurile de care ai nevoie

Cel care se simte neliniștit poate confunda faptul că ceilalți au propriile interese și vor să le satisfacă, cu faptul că vor să-l rănească expres. Sunt două lucruri diferite.

Ceea ce se întâmplă în general este că ne așteptăm ca alții să realizeze ceea ce ne dorim sau avem nevoie pentru a nu fi nevoiți să ne revendicăm propriile dorințe, drepturi sau comploturi.