De ce am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple?

De ce am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple?

Nu puțini sunt cei ce se trezesc, chiar și într-o zi de sâmbătă, cu întreaga ființă înecată într-un ocean de gri sec. În ziua de astăzi, soarele poate să strălucească pe cer, păsărelele pot ciripi bucuroase la fereastră, vântul poate să mângâie cu delicatețe obrazul și purta cu el parfumul celor mai minunate flori, însă omul rămâne nemișcat. Parcă ceva nu-i suficient, parcă lipsește o bucată de puzzle, care dădea sens tuturor celor din jur și aducea cu sine bucuria. De ce am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple? Câți nu și-au pus întrebarea asta când șocul propriei nesimțiri i-a izbit? Ei bine, adevărul stă doar în mintea și în sufletul fiecăruia. Cu toate acestea, în rândurile de mai jos, vom încerca să schițăm un răspuns care poate duce la descătușarea inimilor spre libertatea și liniștea care li se cuvine.

De ce am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple?

Am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple din mai multe motive, iar acest fenomen profund reflectă schimbările aduse de societatea modernă în modul nostru de viață. Iată doar câteva motive pentru care am ajuns aici:

1. Agitația cotidiană

Viețile noastre sunt adesea o cursă contra cronometru. O cursă, cât aia pentru ultima șasnă din celebra emisiune, în care ne străduim să respectăm termene limită, să onorăm responsabilitățile și să ne menținem poziția în clasament cu lumea rapidă din jurul nostru. În acest haos, timpul pentru a te opri și a te bucura de lucrurile simple pare un lux pe care puțini și-l pot permite. Uităm adesea însă că tocmai aceste momente de respiro ne încarcă bateriile și ne aduc bucurie. Crezurile noastre s-au distorsionat în vâltoarea evenimentelor și suntem siguri că doar așa se poate și doar așa este bine. Credem că doar în agitație putem trăi, nu vedem altă variantă. Dragă cititorule, dă-ți ochelarii jos și observă că viața este mai mult decât atât. Ia-ți doar cinci minute să privești spre altceva decât ceea ce îți este familiar.

2. Obsesia pentru succes 

Suntem presați să ne măsurăm succesul în cifre și realizări mari. Deși nu este nimic în neregulă cu ambiția și cu a-ți propune obiective înalte, problema apare atunci când acest lucru devine tot ceea ce contează. Uităm să ne bucurăm de proces. Ne criticăm aspru pentru fiecare greșeală sau nereușită, uitând să fim blânzi cu noi, cu procesul nostru de creștere, indiferent de plan. Când facem orice mic progres, ne spunem singuri: „Doar atât?” – parcă nu merităm apreciere, iubire și validare nici măcar din partea noastră, singurii care știu întreaga poveste.

Pentru mulți, succesul are doar acea formă fixă, dictată în mare măsură de alții. Succes care, nici când este atins, nu aduce după sine împlinirea. Așadar, ce succes urmărești? Care este definiția propriului succes? Ai demarat acțiuni către el? Dacă da, cât de des te-ai oprit să-ți oferi puțin credit? Învață să-ți iei timp pentru aceste clipe. Ele dau frumosul și senzația de fain și simplu din viață.

3. Dependenta de tehnologie

Tehnologia, deși extrem de utilă, ne-a condus într-un labirint al distracțiilor permanente. Petrecem mult prea mult timp în fața ecranelor, verificând notificări și fiind captivați de conținutul online. În acest proces, uităm să ne mai desprindem de gadgeturi și să ne întoarcem la momentele simple, cum ar fi o discuție cu prietenii sau o privire în ochii cuiva drag.

Nu ți s-a întâmplat până acum să ieși în oraș cu prietenii și ca printr-o minune nimeni să nu se uite la telefon, toți să fie ancorați în discuție, în momentul prezent? Cât de fain s-a simțit? Cum te-ai întors acasă după așa o întrevedere? Probabil ți-ai spus că trebuie să faci asta mai des. Poate v-ați spus reciproc în timp ce vă luați rămas bun. Și totuși, când s-a repetat? Cât v-ați ținut de cuvânt? Mulți chiar din clipa în care au rostit cuvintele, le-au uitat. S-au urcat în mașină și duse au fost toate intențiile, odată cu apariția ultimelor știri din showbiz sau noilor mail-uri de muncă. Surprinză, bucla succesului s-a reluat.

4. Presiunea societății

Suntem adesea presați să fim mereu ocupați și să spunem “da” la tot. Ne temem că dacă nu suntem mereu în mișcare, dacă nu avem un plan pentru fiecare moment al zilei, atunci nu suntem productivi sau nu avem valoare. În acest ritm frenetic, uităm să ne bucurăm de micile bucurii care pot face viața mai frumoasă. Sau, și dacă ne amintim ce contează cu adevărat pentru noi, ce ne aduce fericirea, nu putem spune „nu” distragerilor de orice natură. Realitatea este că presiunea este doar în mintea noastră. Fă un mic efort să vezi dincolo de ziduri și începe prin a spune mai cu încredere „nu”. Alege să prioritizezi și să acționezi în direcția valorilor tale.

5. Pierderea conexiunii cu natura

Într-o lume urbanizată tot mai mult, am pierdut adesea contactul cu natura. Uităm să ne bucurăm de răsăritul soarelui, de mirosul pământului după ploaie sau de frumusețea unei flori care înflorește sub ochii noștri. Aceste conexiuni simple sunt izvorul unei bucurii pure și a unei perspective mai profunde asupra vieții. Oferă-ți acest cadou care dă startul unei vieți mai faine și simple. Poate ți se pare un gest insignifiant, însă te invităm să-l pui în practică. Apoi să notezi undeva propriile concluzii.

Așa cum am spus la început, răspunsul la întrebarea: De ce am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple? este subiectiv. Doar tu poți știi când a apărut acest fenomen în viața ta și mai cu seamă de ce. Totuși, poate lucrurile scrise mai sus, au declanșat ceva în tine și vei începe să-ți cauți propriul adevăr. Apoi, cum să constați niște lucruri fără a acționa, nu duce nicăieri, poți începe să faci pași concreți pentru a actualiza sistemul după care te ghidezi astăzi în viață. Cu mici ajustări, sigur vei ajunge să trăiești acea bucurie autentică zi de zi.

Mădălina Costache