10 filme motivaționale care te vor ajuta să privești viața dincolo de ziduri

10 filme motivaționale care te vor ajuta să privești viața dincolo de ziduri

Cum alegi să te sculptezi pe tine însuți pentru a avea curajul să privești viața și obstacolele ei fără să scazi în propriii ochi? Este o întrebare la care mulți greu găsesc răspuns. Lucru absolut normal în contextul vremurilor haotice pe care le trăim. Cu toate acestea, nimic nu-ți oferă motivația de a depune eforul în căutarea propriului adevăr decât un film bun. Bine, poate doar o carte remarcabilă (Citește Fain & Simplu). Altfel, aruncă o privire asupra celor zece filme motivaționale selectate de noi și lasă-te inspirat să fii. Garantat te vor face să simți că nimic nu te poate opri și că poți la fel de bine să sari în necunoscut și să îți transformi visele în realitate, pentru că poți.

10 filme motivaționale care te vor ajuta să privești viața dincolo de ziduri

1. Good Will Hunting (1997) – Bunul Will Hunting

Există un anumit tip de filme din care nu mai rămâne nimic după ce le dai la o parte învelișul de Oscaruri. Bunul Will Hunting nu face parte dintre ele.

O dramă psihologică care îi are rolurile principale pe Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård și Minnie Driver. Aceasta a primit nouă nominalizări la Premiile Oscar, câștigând la două dintre ele: cel mai bun actor în rol secundar pentru Williams și cel mai bun scenariu original pentru Affleck și Damon.

Filmul spune povestea tânărului de douăzeci de ani, Will Hunting, care deși lucrează ca îngrijitor la M.I.T. reușește să surprindă pe toată lumea cu geniul de care dă dovadă. Din păcate însă, Hunting a avut probleme cu legea, fapt ce-l aduce în postura de pacient al psihologului Sean Maguire (Williams). Deși primește ajutor, lucrurile nu par să se îmbunătățească. Dacă ești curios să afli deznodământul urmărește filmul până la capăt, merită! Ce putem spune însă este că Bunul Will Hunting te va învața importanța confruntării problemelor pe care le întâmpini, astfel încât să poți merge mai departe și să trăiești la adevăratul tău potențial.

2. Legally Blonde (2001) – Blonda de la drept

Probabil toți milenialii au văzut acest film deja, dar în cazul în care nu ai făcut-o, acum este momentul!

Este una dintre comediile devenite clasice, care a reușit la vremea lui să spargă stereotipurile conform cărora blondele nu sunt prea istețe. În acest film Elle Woods, jucată impecabil de Reese Witherspoon, este blondă care are tot ce-și poate dori o fată de vârsta ei: este Miss iunie în calendarul campusului, este admirată de toate fetele, îl are ca iubit pe cel mai drăguț tip din campus și vrea să devină soția acestuia. Însă un lucru îl împiedică pe iubitul ei Warner să o ceară în căsătorie: este prea blondă pentru familia lui. Imaginează-ți cum sună asta în mintea unui om sătul de limitările puse de ceilalți?

Ei bine, Elle Woods reușește pe parcursul experiențelor avute să demonstreze că nu contează ce cred oamenii despre tine sau dacă te iau sau nu în serios. Atât vreme cât tu crezi în tine și în visul tău și muncești cu determinare, poți reuși să atingi succesul. Așadar, dacă ai vis măreț, nu-ți fie teamă să mergi după el. Crează-ți un plan și nu te opri până nu-l îndeplinești, indiferent de contextele dificile pe care le întâlnești.

3. Forrest Gump (1994)

Unul dintre acele filme clasice pe care nu le vei uita niciodată.

10 filme motivaționale care te vor ajuta să privești viața dincolo de ziduri

Acesta se bazează pe romanul cu același nume din 1986 al lui Winston Groom și îi are în distribuție pe Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson și Sally Field. Deși fimul diferă substanțial de carte, este totuși o capodoperă ce a primit 13 nominalizări la premiile Oscar, întorcându-se acasă cu șase statuete. Așadar, cu siguranță nu trebuie ratat.

Filmul urmărește câteva decenii din viața unui bărbat din Alabama și experiențele sale din Statele Unite ale secolului al XX-lea. Un tip lent și plin de iubire, pe nume Forrest Gump (Hanks), deși nu are mari aspirații pentru viață, nu se ferește de noile aventuri care continuă să apară. El îți arată că poți oricând să te îmbunătățești, chiar dacă ești diferit. Îndrăznește deci să-ți asumi șanse și să nu spui niciodată nu unei aventuri.

4. The Secret Life of Walter Mitty (2013) – Viața secretă a lui Walter Mitty

Nimeni nu cunoaște cu adevărat puterea viselor interioare, până ce acestea nu ne inspiră realitatea. Ei bine, pe Walter Mitty, personajul principal din acest film, l-au izbit de-a dreptul.

Walter, jucat de Ben Stiller, lucrează într-o slujbă banală și își petrece zilele visând cu ochii deschiși. Într-o zi, un negativ lipsă îl împinge pe Mitty să se îmbarce într-o aventură care îi va schimba viața, care îl va duce din Islanda în Himalaya.

Un film de aventură, o comedie dramatică ce îți va da cu siguranță poftă de călătorie și de viață. Te va face să-ți dorești să-ți urmezi adevărata chemare, acel vis interior ce nu a încetat vreodată să ardă. Reține: doar pentru că simți că viața ta este puțin plictisitoare acum, nu înseamnă că ar trebui să rămână așa!

5. Yes Man (2008) – Un cuvânt poate schimba totul

Da, chiar este atât de fain și simplu să îți schimbi viața.

Jim Carrey alături de Bradley Cooper, Zooey Deschanel și Molly Sims dă viață unei povești reale ale unui bărbat care timp un an de zile a renunțat la cuvântul „NU”.

Producătorul independent de radio BBC Danny Wallace (Carrey – The Majestic) ia patru cuvinte simple rostite de un străin într-un autobuz – „spune mai des da” – ca o provocare și spune „da” la toate timp de un an.

Atât în realitate, cât și în film, acest pariu personal s-a dovedit a fi cea mai bună investiție. Carl, care odinioară avea o perspectivă negativă asupra vieții și spunea nu la orice, ajunge să-și schimbe radical viața în bine. Alegând să spună doar „DA” el își asumă șanse pe care anterior nici nu le-ar fi luat în considerare. Prin urmare, dacă ai nevoie de o încurajare pentru a-ți trăi viața la maximum, filmul ăsta este pentru tine.

6. I Feel Pretty (2018) – Mă simt frumoasă

O comedie ce-ți va demonta toate credințele aisberg privind imaginea de sine.

10 filme motivaționale care te vor ajuta să privești viața dincolo de ziduri

Renee Bennett (jucată de Amy Schumer) suferă de o stimă de sine scăzută și decide să nu aplice pentru jobul visat, deoarece fișa postului subliniază importanța de a fi frumoasă. Se lovește la cap și începe să creadă că aspectul ei s-a schimbat magic. Practic începe să se vadă pe sine extrem de frumoasă. În timp ce alții nu văd nicio diferență, noua ei stimă de sine deschide calea oportunităților.

Acesta este un film perfect pentru tine dacă ai nevoie de un mic boost de încredere. Nu-ți pierde timpul gândindu-te la ceea ce cred alții despre tine. În schimb, crede în tine. Asta este de fapt cheia succesului.

7. The Social Network (2010) – Rețeaua de socializare

Fiecare epocă își are vizionarii și geniile ei, care lasă în urma lor o lume nouă, schimbată radical. Dar asta nu se întâmplă, aproape niciodată, fără o luptă acerbă cu oamenii și sistemul pe care vor să le schimbe prin creația lor. În Rețeaua de socializare, regizorul David Fincher și scenaristul Aaron Sorkin ne dezvăluie momentul în care a fost creat Facebook, cel mai revoluționar fenomen informatic de socializare de la începutul acestui nou secol.

Rezultatul este o dramă în care se luptă cu forțe egale atât creația cât și distrugerea. Un film puternic care te încurajează să lucrezi din greu la obiectivul tău și să crezi în propriile proiecte. Dacă ai o idee sau vrei să-ți înființezi propria companie, acesta este filmul de urmărit. Te va inspira să treci la acțiune, să muncești din greu, să riști și să faci tot ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivul.

8. The Pursuit of Happyness (2006) – În căutarea fericirii

Povestea lui Chris Gardner este, fără îndoială, una despre succes și dragoste. În căutarea fericirii, adaptarea luptelor din viața reală a bărbatului, Will Smith și fiul său, Jaden Smith, arată viața unei familie care încearcă să supraviețuiască „visului american” cu etica și sufletul lor intacte. Filmul descrie modul în care viața este ca un rollercoaster cu suișuri și coborâșuri și cum, la sfârșitul zilei, munca ar trebui să fie întotdeauna răsplătită.

Rolul lui Smith ca tată negru singur spulberă stereotipurile de gen și rasiale, iar ilustrația filmului despre atitudinea harnică a lui Gardner, precum și onestitatea și generozitatea lui (și modul în care această bunătate îl conduce pe un drum care se termină cu succes) lasă spectatorii cu un mesaj plin de speranță — îmbunătățirea este posibilă, chiar dacă necesită suferință.

9. The Devil Wears Prada (2004) – Diavolul se imbraca de la Prada

Andy ( jucată de Anne Hathaway) este un jurnalist aspirant care nu este interesat de modă. Cu toate acestea, ea obține un loc de muncă la o revistă de modă vânat de majoritatea tinerilor jurnaliști. Runway Magazine este locul în care faptul de a ajunge la servici cu părul în dezordine îți poate ruina cariera. Aici Andy va simți ce înseamnă presiunea și umilința. În ciuda faptului că a aproape renunțat, ea se ridică la înălțime și ne arată tuturor că primele impresii nu sunt neapărat întregul adevăr.

Acest film te va inspira să muncești din greu și să crezi în tine, chiar dacă sarcina pe care o ai de îndeplinit pare imposibilă.

10. Slumdog Millionaire (2008) – Vagabondul milionar

Filmul regizorului Danny Boyle, câștigător al Premiului Oscar, este despre rezistență și perseverență. După cum sugerează și titlul, acest film spune povestea unui om sărac care s-a îmbogățit într-o singură noapte. Așa, pur și simplu, a reușit datorită naturii sale amabile, onestității și capacității de a lupta împotriva oricărui obstacol. Filmul urmărește un băiat indian prin sărăcia din copilărie, în timp ce trece de la furt și alte activități criminale minore la joburi neplăcute.

Nu numai că Jamal Malik, protagonistul interpretat de noul venit de atunci, Dev Patel, se educă prin slujbele sale ca un fel de înlocuitor al experienței sale școlare, dar întâlnirile sale dure îi permit să devină un om mai bun, construind răbdare și rezistență. Povestea se termină cu Malik câștigând versiunea indiană a show-ului internațional Who Wants to be A Millionaire. Totuși, banii nu sunt aspectul important aici — este să vezi un băiat devenind bărbat prin rezistență, răbdare, educație și speranță.

Mădălina Costache