Creativitatea este, fără îndoială, magică. Nenumărate studii au arătat până acum că practica creativă ne poate face mai fericiți și mai atenți. Desenul, muzica și scrisul sunt considerate o formă autentică de psihoterapie în unele cercuri de gândire. Sunt, de asemenea, instrumente de comunicare puternice. Mulți oameni pot mai degrabă să-și exprime cele mai profunde trăiri într-un tabou, decât ar face-o prin viu grai. Așadar, de ce să nu profităm mai mult de aceste instrumente? Dacă vrei să ai o mai mare grijă de mintea și de sufletul tău, avem pentru tine câteva exerciții creative, care te vor ajuta să-ți extinzi imaginația și să-ți îmbunătățești funcțiile creierului.
10 Exerciții creative pentru minte și suflet
Analizează cu grijă lista de mai jos și alege să experimentezi pentru cel puțin treizeci de zile una dintre activități. Crede-ne, vei simți diferența mai curând decât îți poți acum imagina.
1. Colorează mandala
O mandala este un simbol spiritual important în hinduism și budism care reprezintă cosmosul într-o formă metaforică. Imaginile cu mandale au, în general, un punct central identificabil, din care radiază un model circular de simboluri și forme în segmente simetrice. Probabil ai văzut până acum una într-o carte de colorat pentru adulți sau poate într-o postare pe rețelele sociale. Ei bine, ce poate nu știai este că ele sunt o reflectare a sufletului tău. Mai exact, felul în care alegi să le colorezi este felul în care sufletul tău se prezintă în interior la acel moment. A colora mandala poate fi, totodată, un act profund meditativ, în care te poți conecta la sinele tău suprem. Așadar, încearcă să practici această meditație alternativă și observă schimbarea ce se produce în interiorul tău.
2. Pictează în natură
Mulți dintre marii artiști și poeți găsesc inspirație în natură, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Dacă ai fost cel puțin o dată într-o drumeție pe munte, știi deja cât de impresionantă este mama natură. Fără intervenția excesivă a omului, „sălbăticia” creată de natură este poate cea mai complexă și impunătoare operă de artă. Poți vedea zeci sau chiar sute de detalii ce-ți taie pur și simplu răsuflarea în mai puțin de un metru pătrat. Iar dacă nu ne crezi, înseamnă că nu ai privit îndeajuns de atent. Deci fă o nouă plimbare în natură, așează-te undeva cu o priveliște uimitoare și desenează sau pictează ceea ce vezi. S-ar putea să fii surprins de ceea ce observi.
3. Scrie un Haiku bazat pe visele de azi-noapte
Haiku-urile sunt poezii japoneze populare cu un format silabic de trei rânduri: cinci silabe, șapte silabe și cinci silabe din nou. Acest format strict te ajută să îți rafinezi gândurile și să selectezi cu atenție fiecare cuvânt individual.
Utilizarea viselor tale ca inspirație te va ajuta să înțelegi funcționarea interioară a subconștientului tău. Poate fi greu să documentezi visele, deoarece acestea sunt destul de fluide și neregulate. Și, după cum probabil ai pățit, se întâmplă să uiți mare parte din el, imediat ce sună alarma. Haiku-ul însă îți poate oferi șablonul perfect pentru a le păstra aproape, numai bune de analizat.
4. Compune o melodie cu ajutorul articolelor din baie
Ai dreptate, baia nu par a fi un cadru pentru inspirație creativă. Cel puțin nu unul evident. Cu toate acestea, după cum probabil ai pățit, foarte multe idei se nasc acolo. Fie că stai în cadă sau faci un duș, mintea ta se relaxează suficient de mult încât poți ajunge să-ți faci ordine mentală într-o clipă. Mai mult, poți ajunge să găsești soluții inovatoare la probleme îndelung rumegate la birou fără să te fi gândit în direcția aia.
E ceva magic acolo și merită explorat. Așadar, mergi în baie și încercă să creezi o melodie unică din obiectele pe care le găsești acolo. Ia în considerare diferite materiale și texturi și modul în care acestea pot lucra împreună pentru a crea o încântare auditivă. Poți chiar înregistra pentru a vedea cum sună după. Încearcă să te joci puțin mai mult și lasă-ți creativitatea să zburde liberă.
5. Crează un mood-board din propria-ți lume fantastică
Dacă ești fan SF probabil adori să descoperi lumi noi, diferite de orice îți este cunoscut. Te entuziasmează orice și te miri de imaginația autorului. Ei bine, de ce să nu încerci să faci și tu una, să te pui în locul povestitorului?
Moodboard-urile sunt o modalitate excelentă de a mapa idei. În mod normal iau forma unei bucăți mari de carton sau de plută cu imagini decupate, resturi de material, amintiri sau chiar descoperiri din natură. Însă pot fi realizate și digital cu ajutorul programelor de editare. În orice caz, gândește-te cum ar arăta peisajele din lumea ta fantastică? Locuitorii? Mâncarea? Moda? Și dă-le o formă în realitatea noastră. Adu la viață lumea fantastică care zace în tine, s-ar putea să fie o aventură de neprețuit.
Citește și: Fă-ți propriul Vision Board în 4 PAȘI
6. Crează o roată a emoțiillor
O roată a emoțiilor este un simplu exercițiu de artă folosit pentru a naviga prin emoții. Tot ce ai nevoie este o bucată de hârtie și câteva pixuri sau creioane colorate. Pe hârtie, desenează un cerc mare și împărte-l în opt felii de „plăcintă”. Atribuie fiecărui segment o emoție, primele opt care îți vin în minte. Apoi desenează, colorează sau decorează acel segment cu interpretarea ta vizuală a emoției respective.
Acest exercițiu te poate ajuta să îți dați seama ce emoții ar putea să te afecteze sau asupra cărora ar trebui să te concentrezi mai mult. Este deosebit de interesant să repeți exercițiul pe tot parcursul anului pentru a vedea vizual cum se schimbă emoțiile tale.
7. Construiește un terariu
Terariile sunt o modalitate excelentă de a aduce o pată unică de natură în casa ta. Aceste grădini în miniatură sunt fain și simplu de făcut. Putem spune chiar și terapeutic. Materialele de care vei avea nevoie includ: un borcan de sticlă sau o vază rotundă, diverse plante mici, pietre și pietricele, pământ pentru ghivece, mușchi, o linguriță sau o lopată și orice obiect decorativ pe care ai dori să le utilizezi.
8. Inventează un animal hibrid
Multe fiare mitice sunt o combinație de două creaturi, de la himeră la grifon. Încearcă să găsești propria creatură hibridă combinând două sau trei dintre animalele tale preferate. Schițează ce ai în minte și apoi coloreazo sau fă-i o descriere care ar putea fi găsită pe panourile de la zoo. Joacă-te cu tot ce-ți trece prin minte și lasă-te condus doar de creativitate.
9. Construiește un accesoriu de modă din articole din grădină
Uite unul dintre acele exerciții creative la care puțini s-au încumetat până acum. Mergi în grădina sau în curtea din spate (dacă nu ai una, mergi într-un parc sau spațiu verde din apropiere) și încercă să faci un articol de bijuterii sau alte ornamente de modă din materialele pe care le găsești acolo. Iarba, frunzele, scoarțele de copac, florile, crengile pot deveni toate componente ale unui nou accesoriu frumos. Dă-ți această provocare și observă-ți mintea, observă ceea ce simți pe parcursul procesului creativ.
10. Desenează un zentangle
Similar cu crearea unei mandale, metoda Zentangle este un exercițiu de desen atent. Activitatea este inspirată de arta din numeroase culturi antice, de la mayași până la celți. Îți poți crea propriul Zentangle cu nimic mai mult decât o bucată pătrată de hârtie și un pix. Ce trebuie să faci mai departe? Crează un desen abstract bazat pe modele structurate. Această metodă te poate ajuta să te relaxezi, să te concentrezi și să-ți extinzi imaginația.
Mădălina Costache