7 puncte cheie în discuția despre divorț cu copilul tău

7 puncte cheie în discuția despre divorț cu copilul tău
Sursa: freepik

Discuția despre divorț nu este una ușoară, la fel cum nu este nici situația însăși. Atât tu cât și fostul tău partener treceți printr-o schimbare majoră ce cu siguranță este deja resimțită de copil. Asta nu înseamnă că anunțul oficial va fi mai puțin surprinzător pentru copil. Prin urmare, dacă este posibil, tu și fostul tău soț ar trebui să purtați o conversație cu privire la momentul în care doriți să le spuneți copiilor, precum și ce intenționați să le spuneți. Dacă mergeți împreună la discuție îl va ajuta pe copil să înțeleagă că familia nu este pe deplin pierdută, ci că el se poate baza în continuare pe amândoi. În cazul în care nu se poate pune problema unei discuții comune, este important totuși să vă clarificați lucrurile spre a le împărtăși același mesaj.

7 puncte cheie în discuția despre divorț cu copilul tău

Când ai conversația cu copilul tău:

Spune adevărul. Deși ai tot dreptul la confidențialitate, el probabil va dori să știe de ce divorțați. A le oferi un răspuns scurt, adecvat vârstei, poate ajuta la clarificarea situației. (Revenim cu o serie de articole separate despre comunicarea mesajului în funcție de vârstă)

Amintește-i că îl iubești. Copilul tău, în special dacă este mic, are nevoie de această liniște. Fără acest memento, s-ar putea teme că poți să nu-l mai iubești nici pe el. Mai mult, ar putea crede că îl vei părăsi și pe el, de vreme ce ai ales să pleci de lângă tata/mama pe care odată îl iubeai/o iubeai.

Pregătește-l pentru schimbări. Chiar dacă voi ca adulți ați rămas în relații bune, nu funcționează replica: „Noi nu mai suntem un cuplu, dar rămânem părinții voștri ȘI NIMIC NU SE SCHIMBĂ!”. Lucrurile vor fi altfel. Așadar, explică-i ce anume va fi diferit și cum. În acest fel el nu se va simți complet derutat atunci când se confruntă cu schimbare.

Subliniază ce nu se va schimba. Deși este un moment ce marchează schimbarea, ai grijă ca în dicuția despre divorț să subliniezi acele lucruri din rutina ce rămân constante. Spre exemplu:

  • dacă lucrați amândoi, copilul ar fi bine să știe că în continuare veți pleca de acasă pentru a job.
  • în cazul în care mama era cea care îl lua de la școală, tot ea îl va aștepta în fața porți și mâine.
  • Dacă tata era cel care îl însoțea la dans sau fotbal, tot el se va ocupa de asta.

Un fel de: „Noi nu mai suntem un cuplu, dar rămânem părinții voștri!” (FĂRĂ ȘI!) + mult mai concret și mai ușor de înțeles.

7 puncte cheie în discuția despre divorț cu copilul tău
copil trist - părinții se ceartă
Sursa: Pexels

Evită să arunci vina pe celălalt. După cum am spus, a porni pe un front comun în asta este foarte important. Și, chiar dacă nu puteți fi uniți, ar trebui să fii reținut în declarații când vorbești despre celălalt. Acesta este în continuare părintele lui, iar blamarea îl poate afecta mai mult decât ai crede. Indiferent ce simți acum pentru fostul tău partener, caută să-i păstrezi imaginea intactă, de părinte ce merită respect, în ochii copilului.

Evită cearta cu partenerul. Conflictul dintre voi îl poate face pe copilul tău să simtă că trebuie să aleagă una dintre părți, să acționeze ca mediator și/sau să se izoleze. Oricare dintre variante va aduce un stres în plus în viața lui, căruia trebuie să-i facă față. Nu vrei asta, nu?

Ascultă. Lasă-i spațiu și timp copilului vostru să-și exprime emoțiile și să reacționeze la știri. Dacă nu găsește cuvinte pentru a-și numi sentimentele, îl poți ajuta și încuraja să vorbească despre ceea ce simt. Spre exemplu îl poți ruga să-ți spună cum arată ceea ce simte sau a ce sună.

Dacă vrei un exemplu practic de așa da, urmărește următorul episodul de podcast:

Mădălina Costache