Cum să vorbești despre divorț cu copiii între 6 și 11 ani

Cum să vorbești despre divorț cu copiii între 6 și 11 ani

Dacă ești un cititor fidel al nostru ști deja că divorțul este una dintre temele vedetă din ultima vreme. Credem că acest subiect este încă ușor tabu în România și că este nevoie de mai multă cunoaștere și înțelegere. Așadar, astăzi venim către tine cu o continuare a acestei rubrici. Mai exact vom afla împreună ce înseamnă să vorbești despre divorț cu copiii între 6 și 11 ani într-un mod sănătos și eficient.

Cum să vorbești despre divorț cu copiii între 6 și 11 ani

Pentru început, acest interval de vârstă este destul de complex, date fiind schimbările rapide prin care trec cei mici. Așadar, pentru a ne fi mai ușor, vom avea două secțiuni: 6-8 ani și 9-11. Ce se întâmplă în universul lor în această perioadă?

Copii de la 6 la 8 ani

  • un pic mai multă capacitate de a gândi și de a vorbi despre sentimente
  • viziune mai amplă, mai puțin egocentrică asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lor, dar încă o înțelegere limitată a circumstanțelor complexe, cum ar fi divorțul
  • dezvoltarea mai multor relații în afara casei (prieteni și școală)

Copii între 9 și 11 ani

  • capacitate mai dezvoltată de a înțelege, a gândi și a vorbi despre sentimente și circumstanțe legate de divorț
  • relațiile din afara familiei (prieteni, profesori, antrenori) sunt mai dezvoltate și devin un factor mai mare în planificarea timpului copilului
  • tind să vadă lucrurile în alb-negru; poate atribui vina pentru scindare

Ce trebuie să urmărești:

Copiii de vârstă școlară își pot arăta suferința ca frică, anxietate, furie sau tristețe, iar unii prezintă semne mai clare că își lipsesc părintele absent. Unii pot avea fantezii despre reconciliere și se întreabă ce pot face pentru ca acest lucru să se întâmple.

Copiii care cred că ar putea să-și aducă părinții înapoi împreună sau că au contribuit cumva la divorț, vor avea dificultăți în procesul de vindecare. Așa că trebuie să înțeleagă că acestea sunt deciziile adulților pe care ei nu le-au cauzat și nu le pot influența.

Citește și:

Priorități parentale:

Îngrijirea și rutinele stabile sunt încă importante. Copiii din partea superioară a acestui interval de vârstă sunt mai capabili să vorbească despre ceea ce simt. Cu toate acestea, doar pentru că pot nu înseamnă că vor dori. Abordarea indirectă a subiectului cun ajutor; a spune: „Unii copii se simt triști, frică sau chiar supărați când părinții lor divorțează”, este mai puțin amenințător decât să întrebi direct „Te simți trist?” Cărțile despre divorț îi pot ajuta pe copii să se concentreze asupra sentimentelor lor.

Mădălina Costache

Urmărește și: “DIVORȚUL E CA O MOARTE.” MANIFESTUL UNEI VIEȚI NOI, LA 40 ANI. SONIA ARGINT. | Fain & Simplu 097