Cum îți poți recalibra definiția succesului

sursă foto: pixabay.com

Te-ai gândit vreodată că ar fi cazul să îți resetezi modul în care ai definit succesul în viața ta?

Pentru mulți dintre noi, definiția  succesului a fost influențată de mediul în care am crescut. Dacă această definiție este greșită pentru noi, realizările noastre nu se vor simți niciodată ca o realizare. Viețile noastre pot fi nesatisfăcătoare, deoarece urmărim vise greșite. Dar timpul este prea prețios pentru a-l petrece urmărind obiective neîmplinite.

Dacă acest lucru îți sună familiar, este important să îți recalibrezi definiția succesului.

Dacă înțelegi ce înseamnă cu adevărat succesul pentru tine – poți să te asiguri că trăiești, versiunea ta, a unei vieți pline de sens și a unei vieți fericite.

Mediul care îți modelează definiția succesului

Mulți dintre noi am crescut urmărind filme care demonstrează un prototip clasic de succes. Învățăm dacă suntem eroi ai poveștii noastre – vom obține fata/băiatul, banii, faima…

Mulți dintre noi învățăm de la părinții noștri importanța succesului academic, financiar și profesional.

Sau, poate că am învățat prin normele sociale că succesul este – partener, câine, casă, familie, bani, promoții, mașini, genți…

Drept urmare, ideile externe de succes sunt adânc înrădăcinate în noi. Atât de mult încât s-ar putea să nu realizăm că nu ne aparțin, nu se aliniază cu cine suntem sau nu ne fac fericiți.

Comparația care îți  modelează definiția succesului

Compararea cu ceilalți ne poate afecta și definițiile personale ale succesului.

În cartea sa „The Subtle Art Of Not Giving a Fu*k”, Mark Manson spune povestea unui individ a cărui definiție personală a succesului a fost să vândă mai multe albume decât fosta sa trupă (care l-a dat afară). El (solistul trupei Megadeath) a vândut 25 de milioane de albume în întreaga lume. Din păcate, încă se consideră un eșec pentru că nu și-a vândut mai mult vechia trupă (Metallica – care a vândut 180 de milioane de albume în toată lumea).

După cum ilustrează această poveste – definițiile externe ale succesului, cum ar fi să ținem pasul cu Jones (sau Metallica) – ne îndepărtează atenția de la realizările noastre și de importanța lor.

Care este definiția succesului pentru tine?

Pentru mulți dintre noi, înțelegerea definiției noastre personale a succesului poate necesita să facem un pas înapoi și să reflectăm la ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Mai jos sunt câteva întrebări care vă pot ajuta să faceți acest lucru.

Dacă acest lucru pare greu – nu îți face griji. Oamenii pot petrece ani de zile încercând să răspundă la unele dintre aceste întrebări. Atenție însă! Nu ajută faptul că răspunsurile tale se pot schimba în timp.

Ideea acestui exercițiu este de a-ți crește conștiința de sine. Astfel încât să poți recalibra definiția succesului, dintr-o sursă internă.

Descoperă și cele 5 bariere psihologice la care să renunți pentru a obține succesul

Ce aduce sens vieții tale?

În scopul acestui exercițiu, definește „sensul” în viața ta, ca o colecție de valori și lucruri care îți aduc un sentiment de împlinire și mulțumire.

Înțelegerea a ceea ce aduce sens vieții tale și, prin urmare, a ceea ce este important pentru tine, îți permite să identifici o definiție aliniată a succesului.

De exemplu, dacă timpul de calitate în familie îți aduce sens – atunci promovarea la locul de muncă care necesită ore lungi la birou – nu va fi o definiție aliniată a succesului pentru tine.

Ce te determină să ai un scop?

Pentru acest exercițiu, ia în considerare „scopul” tău, deoarece acțiunile pe care le întreprinzi au un sens pentru tine.

Acestea ar putea fi acțiuni mici, cum ar fi mersul la sală. Sau poate urmărirea scopului vieții tale (pe care îl putem descrie drept direcția vieții tale, care cuprinde sensul, setul de abilități și preferințele tale).

Sir Ken Robinson, în „Găsirea elementului tău”, descrie scopul vieții tale sau „Elementul” ca „a face ceva care ți se pare atât de natural. Care rezonează atât de puternic cu tine, încât simți că acesta este cine ești cu adevărat”.

Descoperirea scopului sau elementului tău îți va permite să te străduiești pentru obiective și succese conexe. Care îți vor oferi împlinire și satisfacții.

Am auzit de multe ori povestea unor oameni care și-au părăsit carierele corporative „de succes” nesatisfăcătoare pentru a-și urma pasiunile și visurile. Cu toate acestea, scopul poate fi găsit și în activitățile de zi cu zi. Yoga ar putea deveni un scop pentru tine. Deci, puteți defini o practică zilnică de yoga drept succes în viața ta.

Ce te face fericit?

Oricât de semnificative sunt sensul și scopul, nu trebuie să uităm de importanța fericirii pentru bunăstarea noastră generală.

În cartea sa, „Fericirea prin design”, Paul Dolan explică că viețile noastre necesită un echilibru între scop și plăcere (adică fericire) care ni se potrivește.

Activitățile care ne aduc un scop – pot să nu fie plăcute. Prin urmare, cu excepția cazului în care definiția ta a succesului este să trăiești o viață cu un scop, va trebui să te asiguri că ai echilibrul potrivit între scop și fericire.

Când ai simțit cu adevărat că ai reușit?

Ceva de luat în considerare atunci când definești succesul pentru tine – sunt momentele din viața ta în care ai simțit cu adevărat că ai reușit.

Au existat realizări în viața ta pe care alți oameni le-au sărbătorit? Dar în interiorul tău, ele nu au rezonat cu adevărat?

Întrebați-vă – când v-ați simțit cu adevărat mândru?

Este important să îți adresezi această întrebare, pentru a nu te compara cu alți oameni.

Ai nevoie să îți recalibrezi definiția succesului?

Punerea acestor întrebări te va ajuta să meditezi și să-ți creezi propria definiție a succesului. Această definiție va cuprinde ceea ce este important pentru tine și va ignora așteptările și influențele din surse externe.

Recalibrarea definiției tale personale poate necesita ceva muncă pentru a te înțelege pe tine și lucrurile de care ai nevoie. Ar putea fi nevoie și de încredere dacă alții nu sunt de acord cu calea ta. Dar rezultatele vor merita atunci când vei trăi o viață plină de sens și echilibrată, în căutarea unor realizări împlinite.