Site icon Fain si Simplu

Top 10 cărți de psihologie pe care să le citești anul acesta

Top 10 cărți de psihologie pe care să le citești anul acesta

Lectura este atât o metodă de relaxare, cât și o metodă de introspecție, autocunoaștere și de dezvoltare personală. Multe cărți aduc în atenția noastră, a cititorilor, idei valoroase care, internalizate și puse în practică de fiecare dintre noi, pot să ne schimbe, realmente, viața. Printre acestea se numără și cărțile de psihologie. Ele ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine atât pe noi înșine, cât și pe cei din jurul nostru. Ne oferă o perspectivă științifică asupra emoțiilor, gândurilor, comportamentelor noastre. O perspectivă asupra modului în care funcționează lumea și relațiile interpersonale, indiferent de tipul acesteia. Fie că vorbim despre cele de cuplu, de relația părinte-copil sau de relațiile de la locul de muncă.

Paleta cărților de psihologie este atât de generoasă în zilele noastre, încât este (aproape) imposibil să nu găsești măcar câteva care să îți atragă atenția. Cărți pentru care să simți că-ți vor oferi răspunsul la toate întrebările tale.

Fie că ești deja pasionat(ă) de ramura psihologiei și ești în căutarea unor noi cărți de citit. Sau poate că de-abia acum te tentează să pătrunzi în fascinantul univers al psihologiei. Suntem convinși că în rândurile următoare vei descoperi cel puțin un titlu pe care vei simți să-l ai în biblioteca ta.

Așadar, mai jos lista celor 10 cele mai bune cărți de psihologie pe care să le citești anul acesta. Dar fii fără grijă: chiar dacă nu vei reuși să le citești pe toate anul acesta, le poți adăuga în wishlist-ul tău de anul viitor. Ideile vor fi și atunci actuale.

Cele mai bune cărți de psihologie

Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl

Noi am spune că Omul în căutarea sensului vieții, bestsellerul scris de psihiatrul Viktor Frankl, face parte din acele cărți de psihologie fundamentale pentru orice cititor fascinat de acest domeniu. Sau, mai bine spus, pentru orice cititor care vrea să înțeleagă cum ființa umană poate găsi înlăuntrul său resursele necesare pentru integrarea celor mai puternice traume din trecut și, mai ales, cum își poate găsi propriul sens al vieții, sens care-i dă puterea să meargă mai departe, în pofida experiențelor dureroase și a obstacolelor pe care le întâmpină pe parcursul existenței sale.

Atenție, însă: Omul în căutarea sensului vieții este și o carte dureroasă. De ce? Pentru că autorul relatează experiențele prin care a trecut în perioada detenției sale din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Este, însă, și o dovadă palpabilă a faptului că, atâta vreme cât fiecare dintre noi își găsește sensul în viață și îl și urmează, misiunea de a face pace cu trecutul devine mai ușoară.

Mai mult decât atât, aceasta ar putea fi și o dovadă a faptului că există speranță. Mai exact există acea „luminiță de la capătul tunelului”. Important e să găsim lumina lăuntrică, pentru a o putea vedea, căci, după cum a scris Antoine de Saint-Exupery, „Limpede nu vezi decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi.”

Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown

Despre puterea de a fi vulnerabil am scris și cu alte ocazii, așa că poate ți-ar plăcea să arunci o privire pe articolul Ce este vulnerabilitatea și cum învățăm s-o acceptăm ca parte firească a vieții.

Profesor-cercetător în cadrul Universității din Houston, Brené Brown a studiat mai bine de zece ani tema vulnerabilității, a empatiei, a rușinii, pe care le aduce laolaltă într-unul dintre cele mai apreciate volume de psihologie & dezvoltare personală din zilele noastre.

Pentru a înțelege de ce este esențial să ne îmbrățișăm vulnerabilitatea și cum ne poate ajuta aceasta să fim în contact cu noi, dar și să creăm relații autentice cu cei din jurul nostru, e musai să citești, măcar o dată-n viață, Curajul de a fi vulnerabil.

După ce o citești cu mintea și cu sufletul deschise, s-ar putea să îți faci curaj să te conectezi la propria vulnerabilitate. Să începi să-ți trăiești viața într-un mod conștient, asumat, autentic. Atenție: călătoria spre acceptarea și îmbrățișarea vulnerabilității e una de durată, dar atât de necesară – în multe ramuri ale vieții.

Mindset – Carol Dweck

Puterea de a ne schimba gândirea, modul de a acționa, de a ne șlefui calitățile este în mâinile noastre. Trebuie doar să devenim conștienți de ea și să învățăm cum s-o valorificăm, astfel încât să evoluăm. Și nu spunem noi asta, ci Carol Dweck, autoare și profesoară de psihologie la Universitatea din Stanford.

Una dintre ideile fundamentale pe care se bazează Mindset este faptul că mentalitatea poate fi împărțită în două categorii:

În timp ce persoanele cu mentalitate rigidă sunt de părere că atributele, calitățile, talentele, aptitudinile nu se pot schimba, cele cu mentalitate orientată către creștere consideră că toate acestea se pot șlefui – este nevoie, însă, de conștientizare și, bineînțeles, de multă perseverență.

Tipul de mentalitate predominant ne poate influența în multe situații de viață: de la modul în care alegem să ne raportăm la succes și la eșec, până la mesajele pe care le transmitem mai departe celorlalți, inclusiv copiilor noștri.

Pentru a afla în ce categorie te încadrezi și care sunt avantajele mentalității orientate spre creștere, merită să citești Mindset. Este cu adevărat una dintre acele cărți de psihologie de neratat într-o viață. S-ar putea ca, după ce o termini, să-ți pui niște semne de întrebare legate de modul în care ai acționat, poate, până acum, dar și legate de succes și motivație.

Flux. Psihologia fericirii – Mihaly Csinkszentmihalyi

Ce este fericirea? Cum putem atinge starea de fericire și cum putem să ne-o menținem? Ce putem face pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții? Cum putem trăi o viață armonioasă, cu sens?

Dacă ți-ai pus cel puțin una dintre întrebările de mai sus, atunci cu siguranță merită să adaugi în biblioteca ta Flux. Psihologia fericirii, unul dintre cele mai cunoscute și reprezentative volume din cadrul psihologiei pozitive.

În conturarea perspectivei asupra fericirii, psihologul Mihaly Csikszentmihalyi aduce în atenția publicului conceptul de „flux”, ce desemnează acea stare de concentrare deplină, trăită atunci când suntem implicați în diferite activități.

Fluxul e, dacă vrei, starea pe care o ai atunci când pictezi și uiți, pur și simplu, de noțiunea timpului. Ești „ancorat” în activitatea respectivă, activitate ce-ți aduce bucurie și îți oferă prilejul de a te conecta la tine.

Starea de flux nu depinde doar de activitățile artistice/creative. Putem atinge starea de flux chiar și când desfășurăm activități banale, cotidiene, după cum vei descoperi citind cartea. Până atunci, însă, poate vrei să arunci o privire și pe articolul nostru despre starea de flow: Ce este starea de flow, ce beneficii are și cum poți intra în ea.

Inteligența emoțională – Daniel Goleman

Dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează emoțiile noastre și de ce autocunoașterea, stăpânirea de sine, empatia, abilitățile sociale și motivația sunt componente-cheie ale inteligenței emoționale, atunci îți recomandăm să incluzi în biblioteca personală Inteligența emoțională, una dintre cele mai cunoscute cărți ale scriitorului și psihologului Daniel Goleman. Și una dintre acele cărți de psihologie de căpătâi.

De ce contează, totuși, atât de mult inteligența emoțională? Ei bine, cunoscându-te foarte bine, învățând să-ți gestionezi în moduri sănătoase emoțiile, să fii atent(ă) și la nevoile celor din jur, să comunici eficient, să ai capacitatea de a găsi în tine motivația de a face lucruri, poți face față mult mai ușor provocărilor care apar în viața ta, fie că vorbim despre cele din sfera personală sau profesională. Apropo de sfera profesională, se spune că liderii de succes dau dovadă de o inteligență emoțională grozavă.

Ca să-ți formezi o perspectivă amplă despre toate aceste lucruri, dar și ca să afli cum îți poți îmbunătăți nivelul de inteligență emoțională, citește cartea lui Daniel Goleman. Iar dacă ai nevoie de un plus de motivație, s-ar putea ca articolul Ce este inteligența emoțională și cum putem s-o dezvoltăm să te convingă.

Ipoteza fericirii: căutând realități ale prezentului în înțelepciunea trecutului – Jonathan Haidt

Pentru că fericirea este una dintre temele generale de interes, am inclus în această listă încă o carte celebră de psihologie, care abordează această temă, într-o manieră care aduce laolaltă sfaturile vechii înțelepciuni și cele mai recente descoperiri ale psihologiei moderne.

Ipoteza fericirii: căutând realități ale prezentului în înțelepciunea trecutului este o carte care ți-ar putea oferi o perspectivă mai amplă despre găsirea propriului sens în viață, despre originea fericirii, despre contribuția materialului genetic în depășirea mai ușoară sau mai dificilă a provăcărilor pe care le întâmpinăm de-a lungul vieții, despre legăturile care există între dragoste, atașament și fericire.

Volumul psihologului Jonathan Haidt e, însă, mult mai complex – și, trebuie menționat, scris într-o manieră lesne de înțeles -, așadar cel mai bine ar fi să-l citești, pentru a descoperi o perspectivă inedită asupra fericirii, o perspectivă ce îmbină „știința modernă și vechea înțelepciune”.

Iubește și fii iubit(ă) – Domnica Petrovai

Psihoterapeut cognitiv-comportamental, Domnica Petrovai aduce în atenția publicului o temă absolut necesară: relațiile de cuplu sănătoase. După cum poți descoperi parcurgând cartea, o relație de cuplu sănătoasă se construiește în mod conștient și necesită efort constant, încredere, gestionarea sănătoasă a emoțiilor inconfortabile, așa cum este furia, precum și disponibilitate emoțională și vulnerabilitate din partea ambilor parteneri.

Fie că ești într-o relație de cuplu, fie că momentan nu ești într-o relație, însă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă să trăiești o relație funcțională, armonioasă, mai mult ca sigur merită să citești cartea Domnicăi Petrovai. Ba mai mult, dacă ești într-o relație, ai putea să i-o dăruiești și partenerului tău/partenerei tale. S-ar putea să vă ajute să vă înțelegeți mai bine unul pe celălalt, să îmbunătățiți anumite lucruri și, esențial, să construiți o legătură autentică, bazată pe intimitate și disponibilitate emoționale.

Darul psihoterapiei. Scrisoare deschisă către noua generație de psihoterapeuți și pacienții lor – Irvin D. Yalom

Fie că îți dorești să activezi în domeniul psihologiei/psihoterapiei, că ai mers până acum la ședințe de psihoterapie în calitate de pacient sau că intenționezi să faci asta în viitorul apropiat, cartea unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori din domeniul psihologiei, psihanalistul și psihiatrul Irvin D. Yalom,s-ar putea să-ți ofere o nouă perspectivă asupra esenței psihoterapiei.

Autorul tratează teme de interes pentru orice pasionat de psihologie:

De ce te-ar putea ajuta să citești cartea lui Yalom, ca simplu pasionat de psihologie/psihoterapie? Dacă te gândești să mergi la psihoterapie, dar ai unele rețineri, s-ar putea ca acest volum să-ți clarifice unele dileme.

The Cyber Effect. Psihologia comportamentului uman în mediul online – dr. Mary Aiken

Nu puteam să construim o listă cu 10 dintre cele mai bune cărți de psihologie pe care să le citești anul acesta, fără să aducem în discuție și un volum care abordează una dintre temele cele mai fierbinți din secolul XXI: relația pe care o avem cu mediul online sau, dacă ar fi să împrumutăm o parte din titlul cărții, „psihologia comportamentului uman în mediul online”.

Psiholog criminalist în domeniul cyberpsihologiei, dr. Mary Aiken aduce în discuție, într-o manieră accesibilă, efectele mediului online asupra comportamentelor noastre și, plecând de la cazuri și statistici concrete, prezintă efectele nocive ale acestuia, inclusiv asupra sănătății psiho-emoțional.

Aceasta este o carte necesară pentru oricine: pentru adulți care vor să învețe să-și gestioneze mai bine relația cu Internetul, pentru cei care simt că ajung să petreacă ore bune, zi de zi, scrollând pe rețelele de socializare, pentru părinții care vor să învețe cum să intermedieze relația dintre copiii lor și tehnologie, astfel încât aceștia să o folosească în condiții de siguranță și în funcție de categoria de vârstă în care se încadrează.

Dopamina – Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

Ca să-ți stârnim și mai mult curiozitatea :), este necesar să menționăm titlul complet al celebrei cărți scrise de profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și de conferențiarul Michael E. Long: Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotârî soarta omenirii”.

Dependențele – de la dependența de shopping, până la mâncatul pe fond emoțional -, fenomenul îndrăgostirii, posibilitatea de a găsi soluții chiar și pentru cele mai dificile momente prin care trecem – toate acestea sunt strâns legate de o substanță chimică regăsită în creierul nostru: este vorba despre dopamină, unul dintre așa-numiții „hormoni ai fericirii”, despre care am scris și noi. Așadar, până să aprofundezi subiectul citind celebra carte cu același nume, poate că ți-ar prinde bine să citești articolul Ce este dopamina, care este rolul său în organism și cum îți poți regla nivelul de dopamină.

Acestea au fost cele zece cărți de psihologie recomandate de Fain & Simplu pentru 2023. Sau mai corect spus, lecturile ce trebuie bifate cel puțin o dată în viață. Spor la citit!

Exit mobile version