Despre ce este fitness-ul mental am vorbit deja în prima parte, articol în care am bifat și primele cincisprezece exerciții cu care să-ți antrenezi mintea. Astăzi am revenit pentru a completa lista. Așadar, oricând ești gata, testează exercițiile cu care rezonezi și bucură-te de beneficiile unei minți antrenate pe termen lung.
Fitness-ul mental în 30 de exerciții simple (Partea 2)
16. Stabilește-ți o intenție.
Alege-ți un cuvânt pe care dorești să-l utilizezi ca intenție pentru zi, săptămână, lună sau an. Poate că este ceva ambițios, cum ar fi puternic, capabil sau încrezător. Poate vrei să fii mai prezent, viu sau în siguranță. Revin-o la acest cuvânt ori de câte ori ai nevoie de o resetare rapidă.
17. Fă ordine în aplicațiile telefonului.
Dă o raită prin telefon și șterge tot ce nu folosești sau tot ce îți mănâncă energia. Acele jocuri pe care le-ai descărcat în 2019? Du-le la gunoi. Acele e-mailuri care continuă să se acumuleze? Verifică-ți-le, apoi apăsă pe ștergere dacă într-adevăr nu ai nevoie de ele. Dezordinea digitală poate fi mai stresantă decât crezi.
18. Întocmește-ți o listă de lucruri de făcut.
Scrie o mini listă de sănătate mintală pentru astăzi. Pasul 1: Concentrează-te asupra modului în care vrei să te simți când completezi acea listă (calm? energizat? relaxat?). Pasul 2: Descoperă ce poți face pentru a te simți așa și notează-l. Pasul 3: Cucerește această listă bifând activitățile rând pe rând.
19. Încercă vizualizarea.
Imaginează-ți un loc, o persoană sau o situație care te face să te simți extrem de calm. Ia-ți câteva minute pentru a-ți lăsa mintea să se așeze acolo. Dacă tot ești întrerupt, așteaptă până când ai mai mult timp – sau mai puține distrageri – și încearcă din nou.
20. Renunță la ceea ce nu mai funcționează.
Scrie un e-mail de demisie în numele a ceea ce nu îți mai servește. Spre exemplu frustrarea pe care o simți că nu faci destule „suficient de repede”, acea persoană din viața ta care este alergic la angajament, obiceiul prost de care spui în fiecare zi de Anul Nou că renunți. Toți sunt gata să-ți dea un preaviz de două săptămâni. Apoi poți merge mai departe.
30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea
21. Oprește-ți telefonul.
Seara, după ora 18, încearcă să-ți închizi telefonul pentru măcar 30 de minute. Observă stările prin care treci. Indiferent de reacțiile tale, caută să investighezi acele gânduri și emoții pentru o mai bună înțelegere a relației tale cu tine însuți. Poate vei dori să practici acest exercițiu mai des, după aceea.
22. Reformulează-ți gândurile.
Imaginează-ți lucrurile care trec prin creier ca frunze pe apă sau mașini care trec încet pe lângă tine. Doar uită-te cum trec. Nu le atinge, nu le chema spre tine, nu țipa la ele să plece. Doar privește-le!
23. Du-te afară.
Ia-te la o întâlnire în aer liber, despre care cercetările sugerează că poate crește fericirea. Crezi că îți poți face timp pentru o plimbare de cinci minute prin natură? Ia-ți o cafea bună sau un ceai și lasă-ți pași să te conducă fără un scop. Credit suplimentar dacă observi emoțiile care apar atunci când ești în aer liber. Orice simți, încearcă să-i dai un nume. Te poți întoarce la analiza lor când ești acasă, în zona ta de liniște.
30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea
24. Eliberează-ți tensiunea.
S-ar putea să descoperi că ții mult stres în umeri sau pumni. Ia-ți câteva minute pentru a-ți îndepărta umerii de urechi sau pentru un mic masaj. Încercă să strângi și să desfaci pumnii. Observă dacă simți un sentiment de eliberare (ar trebui) și cum altfel reacționează corpul tău la orice emoții puternice.
25. Îmbrățișează vorbirea de sine pozitivă.
De fiecare dată când observi că-ți spui ceva negativ despre tine, încearcă să adaugi un compliment. Nu îți face griji dacă nu-ți iese din prima sau dacă mai uiți. Concentrează-te pe progres, ușor, pas cu pas.
Dacă te simți lipsit de inspirație pe moment, caută să-ți faci temele în avans. De exemplu, notează-ți pe hârtie cele mai comune replici negative pe care le ai la adresa ta, apoi, când te simți mai bine cu tine, notează-ți lângă răspunsurile.
26. Urmărește fiecare dată când zâmbești astăzi.
Poate fi vorba de a face o notă mentală sau de a o nota efectiv pe foaie. Ideea este ca la sfârșitul zilei să vezi dacă îți amintești vreun tipar. Spre exemplu, colegul care te-a făcut să zâmbești atât de mult că te dor obrajii. Fii atent în special la sclipici: acele gânduri spontane, momente sau lucruri care te umplu de un sentiment de bucurie sau siguranță. Acesta este un alt mod de a arăta recunoștință pentru vremurile bune.
30 de exerciții simple cu care să-ți antrenezi mintea
27. Fii curios despre emoțiile pe care le eviți.
Când te trezești că eviți un anumit sentiment (tristețe sau furie, poate?), fă o pauză și gândește-te de ce este asta reacția ta. Evident, s-ar putea să nu ai un răspuns concret, dar încercând să ajungi la fundul emoțiilor tale te poate ajuta să notezi tipare despre anumiți factori declanșatori și să înveți mai multe despre mintea ta. Dacă vrei să faci asta mai profund, poți începe să scri într-un jurnal despre aceste emoții și să urmărești progresul. Poate nu mâine, dar în scurt timp vei obține răspunsul mult căutat.
28. Pune-ți gândurile înfricoșătoare pe hârtie.
Ai un gând negativ nedorit sau înfricoșător care nu te lăsa în pace? E normal. Scrie-l din nou și din nou până când începe să pară lipsit de sens. Despărțindu-te de gândurile tale punându-le pe hârtie, îi drenează pur și simplu puterea.
29. Fixează-ți în program ziua fără griji.
După ce ți-ai pus la punct lista de to do, caută o zi în care multe dintre sarcini sau un NFI (nu foarte important) lângă. Ia toate acele activități și împartele în restul zilelor din săptămână. Gata! Acum nu poți spune că nu ai timp de tine. Asta este ziua ta fără griji de care trebuie să profiți regulat.
30. Cere ajutor atunci când ai nevoie.
Acest lucru s-ar putea traduce cu a cere cuiva să-ți deschidă ușa, când tu ai mâinile ocupate. Sau, mai profund, să mergi la o persoană dragă atunci când treci printr-o perioadă dificilă. Dacă nu ești obișnuit să cauți sprijin pentru… orice, ți-ar putea fi greu să accepți ajutorul. Însă nu te descuraja sau anula inițiativa înainte de a începe. Cu timpul va fi mai firesc, iar starea generală de spirit va fi cu totul alta.
Mădălina Costache