În 2010, Brené Brown a susținut un TedTalk care se învârtea în jurul conceptului de putere a vulnerabilității. Ea discută despre importanța extinderii zonei de confort și despre numeroasele efecte pozitive pe care le poate avea asupra unei persoane. În ciuda faptului că era destul de emoționată să țină discursul, Brown și-a îndeplinit scopul de a dovedi puterea vulnerabilității. A accepta vulnerabilitatea în viața ta înseamnă mai mult decât ai putea crede.
Pentru a te motiva să faci un pas în față, am extras pentru tine cele mai importante efecte pe care le are vulnerabilitatea asupra oamenilor. Citește-le cu atenție și dă-ți voie să profiți de această super putere a ta.
5 motive pentru a accepta vulnerabilitatea
1. Vulnerabilitatea permite avansarea
A încerca ceva nou este întotdeauna înfricoșător. Fie că ești la primul job, fie că ești proaspăt absolvent de facultate care se întreabă ce să facă cu viața sa, cel mai probabil vei simți o oarecare neliniște în ceea ce privește să faci următorul pas înainte. Este natural și este absolut în regulă să te simți așa. Cu toate acestea, ceea ce nu este în regulă este să lăși această frică să te împiedice să mergi mai departe. Extinderea zonei de confort este un pas important, nu doar pentru propria ta viață, ci și pentru umanitate în ansamblu. Cele mai importante reforme sociale și progrese tehnologice au avut loc deoarece o singură persoană a ieșit din zona sa de confort și a ajuns să schimbe lumea.
2. Vulnerabilitatea duce la abilități crescute
A accepta vulnerabilitatea înseamnă printre altele și curajul de a merge în necunoscut. Cei care fac asta se străduiesc să învețe și să facă tot ce pot. În loc ca vocea lor interioară să le spună „Nu poți face asta”, vocea lor spune „Nu poți face asta… încă”. Ei văd ceea ce nu pot face ca o provocare de depășit, mai degrabă decât un obstacol de netrecut. Desigur, ei știu că nu va fi ușor, dar asta nu îi împiedică să încerce. Cei care îmbrățișează vulnerabilitatea au tendința de a primi provocările și se plictisesc atunci când viața este prea ușoară. Recunoscându-și deficiențele, ei au întotdeauna obiective de îndeplinit și vor continua să crească în fiecare zi. Ce zici de asta? N-ai vrea să fii când și când în pantofii lor?
3. Vulnerabilitatea permite conexiunea cu ceilalți
Oamenii care își acceptă propria vulnerabilitate sunt incredibil de deschiși cu privire la viața lor. Acest lucru duce la realizarea a două obiective majore în sfera relațiilor.
În primul rând, a fi deschis cu ceilalți are ca rezultat găsirea unei adevărate compatibilități. Pentru cei cu așteptări mari de la propria lor viață, este important să se înconjoare de prieteni și familie care îi susțin să meargă mai departe.
Pe de altă parte, a accepta vulnerabilitatea înseamnă și curățenie în relații. Probabil vei semnala faptul că nu toți prietenii vor fi atât de receptivi la un astfel de comportament. Prin urmare, poți sorta conexiunea adevărată față de cea superficială. Astfel, vei elimina relațiile toxice din viața ta.
Este important să știi cine va fi cu adevărat acolo pentru tine pe termen lung și cine este în preajmă doar pentru momentele distractive.
Urmărește și: DESPRE VULNERABILITATE, CU GINA PISTOL. LUPOAICA ÎMBLÂNZITĂ DE IUBIRE | Fain & Simplu Podcast 032
4. Vulnerabilitatea permite deschiderea către sine
Pare contraintuitiv, dar îmbrățișarea vulnerabilității poate construi încrederea în sine. Punându-te pe scenă pentru ca toți să te vadă, fizic sau metaforic, așa cum a făcut Brené în timpul TedTalk-ului, îți inviți publicul să comenteze despre performanța și abilitățile tale. Desigur, acest lucru poate fi incredibil de înfricoșător și intimidant, dar poate fi și plină de satisfacții.
În afară de trolii care caută evident să se ridice din tine, ascultă-i pe cei care nu sunt de acord. Aceștia te vor învăța multe despre o varietate de perspective și te vor ajuta să crești. Desigur, vor exista cu siguranță cei care sunt complet de acord cu tine și poți oricând să te întorci la comentariile lor de susținere atunci când te simți descurajat.
5. Vulnerabilitatea face disconfortul confortabil
Cu cât îmbrățișezi mai mult vulnerabilitatea și starea de a fi inconfortabil, cu atât vei fi mai confortabil cu extinderea zonei de confort. Confuz? Îmi pare rău pentru asta. Poate că această anecdotă o va lămuri:
Îmi amintesc că acum un an am vorbit cu un coleg într-o zi de luni despre ceea ce am făcut în weekend. La acea vreme, răspunsul meu plictisitor a fost „Nu am făcut absolut nimic și mi-a plăcut”. Ea a răspuns: „O, nu sunt deloc așa. Trebuie să mă mișc în continuare sau mă simt lipsit de valoare.”
Apoi am aflat că nu numai că este profesoară, mamă și soție, dar ajută și la conducerea unei cofetării. Sigur, s-a plâns că este obosită la fel ca noi toți, dar consideră că obosirea este un compromis demn pentru toate celelalte lucruri uimitoare pe care le are în viața ei.
Pentru ea, să dormi confortabil până la prânz ar fi de fapt inconfortabil. Și asta are sens! De ce să irosești viața cu care ai fost binecuvântat când poți profita din plin de toate abilitățile tale și poți schimba lumea și pe tine însuți în acest fel?
Învață cum să fii vulnerabil și viața ta va înflori.