În zilele noastre, cheltuim foarte mult pe obiecte menite să ne ușureze viața. Ne cheltuim banii pe telefoane mobile noi, pe case mai mari sau mașini de lux, tocmai apărute pe piață. Dar cât de mult ar trebui să ne pese de fapt de aceste lucruri? Pot banii și obiectele să ne cumpere cu adevărat fericirea? Răspunsul este discutabil, însă elementul comun în toată explicația se rezumă la următorul sfat: Investește în amintiri!
De ce banii nu pot cumpăra adevărata fericire
Banii ne aduc o anumită bucurie, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Să presupunem că tocmai ai achiziționat cel mai nou laptop despre care vorbește toată lumea. Sigur, te vei simți fericit în următoarele câteva zile, dar asta doar până te obișnuiești cu el aproape. Foarte curând, îți vei pierde interesul pentru el și vei începe să cauți ceva care să-l înlocuiască.
Călătoria, pe de altă parte, poate avea același preț (sau chiar mai mic) decât acel laptop. Și totuși, fericirea este măsurabil mai mare și mai durabilă. Pe scurt, ai parte de: entuziasm înainte de plecare și în timpul călătoriei, împlinirea sufletească oferită de vizitarea unor locuri noi sau cunoașterea unor oameni noi, crearea unor amintiri demne de povestit nepoților (orice călătorie se sondează de obicei cu minim o poveste faină de dat mai departe), ș.a.
Nepoții tăi nu vor dori să audă cum ai cumpărat „noul” iPhone 7. Ei vor arăta interes mai degrabă pentru modul în care ai urcat pe Himalaya sau emoțiile avute în timpul saltului cu parașuta.
Investește în amintiri, nu în obiecte! Asta îți va aduce fericirea.
Când pleci într-o călătorie, fiecare moment al acelei experiențe va rămâne unic. Tot ceea ce ai văzut, mirosit sau simțit acolo va deveni ceva de care îți vei aminti toată viața. Și nici măcar nu trebuie să-ți epuizezi bugetul pentru a câștiga experiențe de călătorie mai bogate, o mulțime de carduri de credit oferă recompense de călătorie pe care le poți folosi pentru a călători gratuit.
Pe de altă parte, acea mașină nouă și elegantă își va pierde farmecul dacă o folosiți în fiecare zi. O plimbare cu o barcă, pe de altă parte, va deveni ceva de care îți vei aminti toată viața – chiar dacă a durat doar puțin.
În loc să investești într-o ținută nouă, mergi la un curs de gătit sau de design. Sau, în loc să înlocuiești telefonul tău, iPhone 6, cu un iPhone 7, mergeți la parașutism. Obiectele fizice vor deveni în cele din urmă învechite și neglijate. Totuși, experiențele valoroase vor rămâne în memoria ta pentru totdeauna și îți vor aduce bucurie ori de câte ori te gândești la ele.
„Asta înseamnă să nu mai cumpăr obiecte niciodată?” – NU, asta înseamnă să INVESTEȘTI ÎN OBIECTE DEMNE DE ALBUMUL CU AMINTIRI
În episodul 096 din podcastul Fain & Simplu, Mihai Morar i-a adus în prim plan de frații Fratelli. Liviu și Mihai Popescu au povestit despre modul în care au transformat clubbingul în România prin stil, talent și bun gust. O adevărată lecție de ospitalitate, design și business.
Pe parcursul conversației, Mihai Popescu a oferit câteva sfaturi privind design-ul casei, invitând urmăritorii să nu investească în tot ce e la modă, ci mai degrabă în obiecte de suflet.
“Rezidențialul trebuie să fie funcțional. Funcțional cu un touch aș zice. Nu epata, nu intra în culoare pentru că te plictisești și e greu de controlat, vorbim și dacă îți faci singur sau cu specialist. Forme simple, nimic agresiv, nimic la modă, cu un touch. Adică, lampa e veche, o iei de la bunica, obiecte cu poveste. Un tabou, o bibliotecă. Ia-ți o linguriță de argint dintr-un târg de antic, ia-ți o comodă care să o porți cu tine tot timpul, chiar dacă te muți de colo, colo, chiar dacă stai cu chirie.
Încearcă să-ți faci niște obiecte în care tu să te regăsești. Adică, ce înseamnă asta? Bă când am ajuns seara obosit acasă, m-am mutat, m-am schimbat, dar uite comoda asta de câți ani o am cu mine cu lampa aia pe ea o am de atunci și am cumpărat-o în momentul ăla. Adică ele să fie amintiri, adică cumpără-ți, crează-ți amintiri.” – Mihai Popescu, fondator Fratelli.