Ai auzit despre puterea psihologiei inverse și acum vrei să afli cum o poți activa? Ai nimerit unde trebuie! În continuarea acestui articol îți vom prezenta pașii concreți despre cum să folosești psihologia inversă în avantajul tău.
Este cunoscut faptul că această tehnică de instigare a unei persoane să facă ceea ce tu îți dorești, spunându-i exact opusul, poate fi ușor greoaie. Foarte multe persoane fiind destul de rezistente în fața ei, cu toate acestea poți folosi o anumită strategie care dă roade indiferent de grosimea zidului de apărare. Aceasta este cunoscută în domeniu sub numele de „întărirea autonomiei”.
Cum să folosești psihologia inversă: Interviul Motivațional
Această metodă este adesea folosită pentru a ajuta persoanele care au diverse dependențe. Consilierii văd în această strategie un element cheie pentru tehnica intitulată Interviul Motivațional (IM).
Cercetările din ultimii ani sugerează că interviurile motivaționale pot ajuta oamenii să treacă peste orice rezistență sau incertitudine în jurul comportamentelor care ar putea avea un efect negativ asupra bunăstării lor.
Interviul motivațional este o abordare conversațională a persuasiunii. Intervievatorul pune întrebări strategice pentru a orienta persoana către soluții pozitive. Tehnica întărește autonomia, deoarece intervievatul simte că are putere personală asupra răspunsului său.
Cum poți încerca interviul motivațional în contextul psihologiei inverse? Fă o sugestie sau pune o întrebare care contravine modului în care ai dori ca persoana să răspundă.
De exemplu de cum să folosești psihologia inversă în cadrul interviului motivațional:
Dacă ești îngrijorat de sănătatea unei persoane dragi, care este rezistentă la schimbarea dietei și la introducerea exercițiilor fizice regulate, poți lucra la discursul tău pentru a o ajuta.
În loc să spui „Cred că ar trebui să începi să ai grijă de tine”, ai putea încerca „Numai tu știi ce este mai bine pentru tine. Dacă ai putea face schimbări în stilul tău de viață care te-ar ajuta să te simți mai bine și să ai mai multă energie, care ar fi acestea?”
Rezultatul este că ai împuternicit persoana iubită să facă propriile alegeri. Ai făcut-o să se gândească la ceea ce cred că ar putea fi bun pentru ea și i-ai întărit autonomia.
Cu alte cuvinte, această abordare a psihologiei inverse este cu mult mai utilă decât varianta clasică. „Mănâncă ce vrei și chiar nu trebuie să faci mișcare” – nu va fi la fel de convingătoare pentru ea. De altfel, nici tu nu te-ai crede auzindu-te, nu? Încearcă o abordare sinceră, pozitivă și bucură-te de succes.