Într-o relație, lucrurile nu se întâmplă mereu așa cum ne dorim. De cele mai multe ori, discuțiile unu la unu ajută foarte mult în rezolvarea conflictului. Ce faci însă, dacă te întâlnești cu un anxios? Nu mereu vor fi deschiși la discuții așadar, cum este corect să reacționăm la anxietatea partenerului?
Primul lucru pe care ar fi bine să-l înveți este să nu iei lucrurile personal. Știm, nu mereu este ușor de pus în practică acest sfat. Cu toate acestea, este necesar să înțelegi că anxietatea nu este egoism, respingere sau distanțare.
Dacă partenerul tău îți vorbește despre anxietatea lui sau ei în contextul relației, respiră! Încearcă să nu devii supărat sau să-ți schimbi brusc comportamentul.
Observi că te simți frustrat de anxietatea partenerului? Du-te doi pași în spate. Întreabă-te de ce simți asta. Simpla întrebare „DE CE?” te poate ajuta să te înțelegi mai bine și să nu-i oferi partenerului o reacție negativă.
Pentru a înțelege mai bine cum ar fi indicat să răspundem la anxietatea partenerului, urmărește cu atenție următorul exemplu.
Cum reacționăm la anxietatea partenerului – EXEMPLU
Imaginează-ți că partenerul tău îți spune: „Mă tem că o să mă înșeli!”
Dacă o iei personal, ai putea crede că te judecă. În momentul în care o faci despre tine, vei începe să te simți supărat. Probabil vei gândi:
„Cum poate spune asta despre mine? Chiar dau impresia că sunt un astfel de om? Nu mă cunoaște deloc?”
Mai rău, mânat de ego, s-ar putea să îi spui câteva cuvinte urâte. Din cauza fricii și a sentimentelor rănite, nu realizezi că asta îi poate agrava starea de neliniște. Încearcă să nu răspunzi atunci când simți furie! Dacă se întâmplă însă să o faci, scuzele nu ar trebui să lipsească.
Dacă partenerul tău îți răspunde la furie, oprește-te! Cere două minute de pauză. Da, poți face asta într-o discuție. Când sunteți amândoi pregătiți, reluați conversația cu calm și empatie.
Ce se întâmplă dacă tu continui să te aperi, crezând că este despre tine și nu despre el? Precum un bulgăre de zăpadă, situația va deveni din ce în ce mai mare și mai greu de rezolvat. După o oră de săgeți aruncate în stânga și în dreapta, s-ar putea să nu-ți amintești de ce te lupți. Are sens să faci asta? Nu mai bine treci direct la partea în care îl asculți pe el ce are de spus?
Amintește-ți nu tu ești sursa problemei! Mută atenția asupra lui. Nu este despre tine, ci despre el.
Încearcă să păstrezi calmul de parte ta și să răspunzi în maniera:
„Îmi pare rău că simți așa. Trebuie să fie greu. Pot să fac ceva pentru a te ajuta să te simți mai bine?”
Reține că fără concentrare și sigurană de sine, nu ai cum să-l ajuți. Dacă te pierzi cu firea la fel de repede precum își pierde el încrederea, va fi imposibil să-l susții.