5 moduri prin care poți avea o imagine corporală mai sănătoasă

sursă foto: pexels.com

Imaginea corpului tău se referă la modul în care percepi caracteristicile fizice ale corpului tău și la atitudinea ta față de acestea.

Ceea ce constituie o imagine corporală sănătoasă poate fi mai dificil de definit într-o cultură în care celebritățile, persoanele de pe rețelele sociale și experții de bună credință au opinii (și sunt adesea mai mult decât dornici să le împărtășească).

Cu toate astea, o imagine corporală sănătoasă este o imagine a corpului în care te simți fericit și încrezător și te accepți.

Asta nu înseamnă că nu vei avea niciodată un moment de nemulțumire față de corpul tău. Acest lucru nici măcar nu înseamnă neapărat că vei dori să sărbătorești sau să iubești fiecare centimetru al corpului tău. Dar înseamnă că preocupările tale cu privire la corpul tău, oricare ar fi acestea, nu îți afectează calitatea vieții.

Merită remarcat, cercetările sugerează că persoanele cu imagini corporale mai negative sunt expuse unui risc mai mare de depresie, izolare socială, stima de sine scăzută și tulburări de alimentație.

Deci, ce poți face pentru a accepta mai mult felul în care arată corpul tău? Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a lucra la stima ta de sine.

1. Mută-ți atenția asupra modului în care corpul tău funcționează

Dacă toată viața ta este concentrată pe greutatea și forma ta, ai probleme. Încearcă să-ți aduci aminte de toate celelalte aspecte ale vieții tale de care îți plac, fie că este vorba de a fi un bun prieten, de a practica un sport pe care îl iubești sau de a te oferi voluntar pentru o cauză bună. Fă un efort conștient pentru a aprecia modul în care corpul tău, așa cum este acum, te ajută să te bucuri de aceste activități.

Când te oprești și apreciezi lucrurile incredibile pe care corpul tău le face în fiecare zi, poate schimba dramatic felul în care te vezi pe tine și pe corpul tău.

Este nevoie de muncă pentru a-ți schimba gândirea, dar este posibil. De fiecare dată când se strecoară un gând negativ despre corpul tău sau despre aspectul tău – și se va întâmpla – amintește-ți că societatea nu poate să îți prescrie ideea despre frumusețe.

2. Nu te lăsa păcălit de ceea ce vezi la TV și rețelele sociale

Uneori, imaginile pe care le vedem la televizor și pe rețelele noastre de socializare pot face să pară că există un anumit mod în care ar trebui să arătăm. Dar amintește-ți că acele imagini nu reprezintă neapărat viața reală (mulțumită Photoshop, retușuri foto, ipostaze strategice și unghiuri ale camerei și o mulțime de machiaj) – și, de obicei, nu reprezintă diversitatea modurilor în care un corp poate, de fapt, fii sănătos.

Fii atent la ce tipuri de mesaje trimite mass-media la care ești expus. Și dacă mesajele nu sunt sănătoase sau utile, ia în considerare limitarea expunerii.

Descoperă și: care sunt cele 5 limbaje ale iubirii (și cum le poți practica)

3. Fii realist în privința dimensiunilor tale

Pentru marea majoritate a oamenilor, chiar și la o greutate sănătoasă și foarte potrivită, a avea un corp care arată ca un supermodel sau un atlet profesionist este nerealist. Avem acest mit persistent că toată lumea poate fi așa dacă încercăm suficient, doar cumpărăm produsul potrivit, muncim suficient și așa mai departe.

Și atunci când oamenii nu pot atinge fizic acel obiectiv, nu numai că încep să se displacă de ei înșiși, dar încep și să se învinuiască pentru că nu au reușit să îndeplinească acel ideal.

Alege obiective care sunt realiste pentru tine și corpul tău. Concentrarea asupra modului în care dorești să se simtă corpul tău, mai degrabă decât asupra modului în care dorești să arate sau asupra greutății pe care dorești să o citească cântarul poate ajuta. Concentrează-te pe a deveni mai puternic sau a fi mai coordonat și mai puțin pe cifre.

4. Îmbrățișează neutralitatea corpului dacă pozitivitatea corpului pare prea îndepărtată

Pentru unii, obținerea unei imagini corporale neutre este mai realistă decât pozitivitatea pură a corpului. Termenul „neutralitate corporală” ne reamintește că nu trebuie să ne iubim corpul pentru a-l respecta, pentru a-l hrăni, pentru a-i asculta indiciile sau pentru a fi recunoscători pentru ceea ce poate face.

5. Cere ajutorul unui profesionist dacă imaginea corpului interferează cu viața ta

Să fii nemulțumit de corpul tău din când în când este normal. Dar eliminarea acestei nemulțumiri pentru prea mult timp și neconfruntarea cu ea poate duce la mai multe probleme. Un terapeut sau un alt profesionist în domeniul sănătății mintale poate oferi strategii pentru a combate simptomele care pot contribui la problemele de imagine corporală (cum ar fi vorbirea de sine negativă) și poate ajuta la determinarea dacă există un diagnostic de bază (cum ar fi o tulburare de alimentație, depresie sau anxietate).