Primul episod din 2021 îl are ca invitat pe Mihail Pautov, cunoscut ca Doctor Mihail, medic chirurg și creator de conținut în mediul online, care reușește și de această data să vorbească pe limba tuturor despre un subiect important pentru fiecare dintre noi: vaccinarea. Așa cum ne-a obișnuit în postările sale care fac sute de mii de vizualizări, Doctor Mihail își păstrează tonul ferm, dar și blândețea, explicând care ar trebui să fie sursele de încredere pentru fiecare dintre noi, în funcție de nivelul nostru de înțelegere.
Vezi tot episodul aici:
Show notes
6:15 Definiția succesului: ”Succesul, indiferent de domeniul în care activezi, este să ai un output care să fie util altora.”
13:10 Știință vs leacuri băbești: ”Sigur există leacuri care probabil au și explicații științifice pe care probabil nu le știm. Există atâtea ceaiuri, atâtea combinații de plante care cresc în pădure pentru boli rare pe care sigur nu le va cercerta nimeni.”
15:00 Sistemul medical românesc: ”Sistemul e atât de dezastruos și e așa un haos în care tu trebuie să faci sens. Tu ca medic în România ai un bagaj atât de mare în spate, ești ca un copil care merge cu un ghiozdan în spate, în care 10 % sunt cărți și în rest sunt bolovani ca să treci un râu pe care trebuie să-l traversezi.”
22:30 Influenceri de vaccin: ”Noi, medicii, am devenit mai vocali, mediatizăm vaccinul și îl explicăm. Cumva, oamenii se întreabă de ce vorbim atât de mult despre vaccin. Poate pentru că e pandemie, pentru că ai noștri copii stau acasă, pentru că școlile sunt închise. Poate că de asta. Și eu simt uneori că exagerez puțin, că mă duc dincolo de responsabilitatea mea, care este față de mine și față de pacienții mei direcți.”
36:10 ARN mesager – Doctor Mihail explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă tehnica ARN mesager
44:34 Cum s-a decis Doctor Mihail să se vaccineze: ”Cât mi-a luat să mă decid dacă mă vaccinez? Nu a fost un proces de decizie, cât unul de informare. Dacă pui lucrurile cap la cap, decizia e de la sine luată. Ești într-o pădure: ai un urs în față, care vine spre tine și ai o potecă la dreapta pe care poți să fugi, dar știi că implică anumite riscuri: poți să-ți rupi mâna sau poți să te împiedici și să cazi. E ca și cum m-ai întreba cât a durat să mă decid să fug de urs. Nu e o decizie, e ceva absolut natural.”
50:30 Surse oficiale sau surse de încredere: ”Când unii îmi spun ”Nu mă vaccinez că are cip sau că… oculta mondială”, am, inclusiv în materialele pe care le postez, o critică la adresa lor și e greșit, pentru că asta ne antagonizează.”
50:58 Împărțirea în vaccinați și nevaccinați: ”Trebuie să lăsăm lucrurile mai moale. Aș vrea să am această super-putere să nu desconsider pe nimeni care nu se vaccinează.”
58:45 Eficiența vaccinului: ”Dacă vaccinezi 100 de oameni și le faci cele 2 doze și la 10 zile de la a doua doză îi bagi într-o cameră și pulverizezi Covid peste ei, 5 se vor îmbolnavi de Covid, iar 95 nu vor avea nimic.”
1:00:30 Despre anticorpi după vaccinare: ”Dacă vaccinăm 100 de oameni și îi punem într-o hală în care pulverizăm Sars Cov 2 peste ei, ei nu vor face boala clinic, dar vor inhala virusul. Virusul se va pune pe mucoasele celulelor, va intra în primele celule, va începe o multiplicare până când aceste imunoglobuliune circulante vin la locul faptei și îl omoară. Virusul are o perioadă de incubație de 2-14 zile. Probabilitatea este ca, după vaccin, dacă intri în contact cu o persoană pozitivă, să iei virusul și să te vindeci de el în 12 ore. Există însă întrebarea: poți ca în cele 12 ore să dai virsul mai departe?”
1:11:55 Nimic nu e sigur: ”Vaccinul nu e sută la sută sigur, nu există așa ceva. Orice act medical are efecte adverse. Și dacă te duci la spital să-ți iei sânge, poți să leșini și să te dai cu capul de geam. Există statistici pe subiectul asta, că mersul la spital nu e sigur, ca orice altceva.”
1:12:00 Simptome post Covid: ”Oamenii se plâng post Covid de depresie, de lipsa productivității, stau în casă, uită chestii… Mi se pare îngrozitor, m-aș feri cât se poate de mult să fac boala în schimbul unui vaccin care acum e sigur după toate studiile și statisticile.”
1:20:30 Cu mască, fără mască: ”Chiar dacă ai anticorpi, nu poți să mergi cu ei pe stradă în loc de mască (…) Pentru că nu știm care dintre noi e asimptomatic sau presimptomatic, trebuie să purtăm toți mască.”
1:28:45 Biserica și vaccinarea: ”Sunt mulți preoți care iau o poziție pro vaccinare și am văzut niște mesaje puternice.”
1:29:45 Părintele Crin Teodorescu – Manifest pentru libertate: ”O să mă vaccinez fluierând. Mă voi vaccina pentru că am încredere, viața mea e clădită pe încredere. Am încredere că inginerul care a construit podul și-a făcut calculele și s-a gândit la mine. Nu e oare o dovadă de smerenie să înveți de la cel care știe?”
1:35:10 Despre încredere: ”De unde știi că virusul n-a fost fabricat în Wuhan? Nu știu. Dar am încredere că cercetătorii își fac meseria ca să facă bine și că într-un final totul merge spre bine. Binele învinge.”
1:38:25 Când scăpăm de pandemie: ”Pot apărea mutații noi. De regulă, mutațiile unui virus îl fac mai slab și logica e foarte simplă. Virusul nu vrea să te omoare, el vrea să trăiască, vrea să facă copii și, dacă te omoară, nu trăieste.”
1:47:50 Despre scenarii SF și conceptul de ”singularity” – ”Tehnologia se dezvoltă exponențial. O să fie din ce în ce mai greu să ținem pasul (…) Tehnologia te face mai puternic. Pe scurt, în 2045 oamenii se vor împărți în oameni 2.0 upgradați și oameni simpli, un fel de suboameni și supraoameni.”
1:48:30 Despre cipuri: ”Cipurile chiar vor exista. O să coste foarte mulți bani, n-o să facă nimeni experimente pe tine să-ți pună un cip gratis ascuns într-un vaccin.”
Varianta audio a podcastului Fain și Simplu o poți asculta și pe Spotify.