Din păcate, majoritatea oamenilor au nevoia de control în sânge. Spunem „din păcate” pentru că, de cele mai multe ori, ne aduce nefericirea în viață. Având mintea blocată pe modul „control” ne privăm de liniște, de a simți pacea și armonia în fiecare clipă a vieții noastre.
Probabil ai deja propriile repere în minte, acele momente în care ți-ai fi dorit să poți renunța la control și a trăi fericirea pur și simplu. Poate ai în jur sau ai întâlnit oameni care au reușit să depășească această barieră. I-ai privit cu jind și te-ai întrebat: oare cum reușesc asta?
Recent, Mihai Morar a adus la masa de podcast un astfel de suflet eliberat de povara controlului. Vorbim despre Dana Nălbaru, fosta solistă a trupei Hi-Q, care a ales să aibe singura apariție publică după ce a renunțat la lumina scenei în favoarea luminii credinței la Fain & Simplu.
În cadrul discuției, aceasta a vobit despre cum l-a cunoscut cu adevărat pe Iisus Hristos și cum asta i-a luminat calea spre fericire. Înainte era un om plin de frici, care simțea ca noi ceilalți nevoia de control în toate aspectele vieții ei. Astăzi însă are o cu totul și cu totul altă perspectivă.
Urmărește episodul integral aici.
Iată un fragment din conversația celor doi, care te poate ajuta să înțelegi ce a stat la baza schimbării:
Dana Nălbaru la Fain & Simplu Podcast cu Mihai Morar
„Am fost ieri în pădure și am adunat leurdă, am fost cu niște prieteni, iar unul dintre ei a spus: eh, păi și dacă ne enervăm ce, putem schimba ceva? Cumva am înțeles și am integrat în mine că nu există ceva ce poți controla cu adevărat. Omul nu-și poate controla cu adevărat viața. Credem să putem face lucrul ăsta, dar cu adevărat lucrurile importante din viață nu le poți controla.
În primul rând, am înțeles că nu mă trezesc dimineața din puterea mea. Când mă trezesc dimineața nu fac ceva deosebit în timpul nopții ca să respir. Adică ceva sau cineva mă ține în viață. Sigur că în timpul zilei fac tot felul de alegeri, am viață de familie, am o afacere, vin la podcast, ș.a. dar momentul nașterii și al morții nu îl decidem noi.
Între momentele importante avem senzația că ni le putem noi decide și ni le putem noi pregării cu precizie. Dacă plec din punctul A, sigur ajung în punctul B. Dar nu știi dacă până în punctul B nu cumva o să ai un accident și dă cineva peste tine. Cumva am înțeles lucrul ăsta, că nu depinde de mine și că tot ce pot face eu este să mă încredințez celui care mă iubește necondiționat, să mă încredințez celui care și-a dat viața pentru mine, să mă încredințez celui care știe mult mai bine decât mine toate lucrurile, lucrurile s-au schimbat de la sine. Am înțeles lucrul ăsta: că eu nu pot nimic, de fapt, doar cred că pot. În realitate nu pot nimic din ceea ce este esențial.” – Dana Nălbaru
Nevoia de control ascunde un „vreau să pot face totul perfect!”
Dacă vrei să depășești nevoia de control este imperios necesar să accepți faptul că nu poți. Mai mult, să înțelegi că perfecțiunea nu există în realitatea noastră. Suntem oameni cu puteri limitate, fie că ne place sau nu să o recunoaștem. Putem face lucruri uimitoare, după cum și Dana a mărturisit în podcast, însă avem limite.
Să te eliberezi de povara controlului înseamnă să accepți că nu poți face totul și că asta este în regulă.
Odată ce realizezi că nu poți controla evenimentele externe, energiile tale pot fi plasate în altă parte. Poți să te concentrezi asupra unicului lucru pe care îl ai sub control și anume: RĂSPUNSUL TĂU. Modul în care alegi să acționezi, să vorbești, să gândești, să simți face diferența cu adevărat în găsirea liniști.
Renunțând la controlul factorilor externi, îți crești încrederea în tine. Acest lucru duce la îmbunătățirea sănătății fizice și emoționale și la un sentiment mai mare de forță și fitness mental.
Vei experimenta creșteri ale performanței la locul de muncă și mai multă bucurie și libertate. Renunțarea la ceea ce nu poți controla deschide și ușa către noi posibilități, la care nici n-ai visat sau nu ți le-ai imaginat.
Cum să treci peste: 5 sfaturi practice
Dacă vrei să depășești și tu nevoia de control și să trăiești în liniște, fericire, pace și armonie, urmează pașii de mai jos.
1. Concentrează-te pe ceea ce poți controla
Nu poți controla evenimentele externe sau reacțiile altora, însă poți controla ce se întâmplă în tine. Poți avea control asupra mentalității, atitudinilor, răspunsurilor și reacțiilor tale.
Învață să ai încredere că lucrurile care sunt în afara controlului tău se vor întâmpla așa cum se întâmplă. Și, în general, totul se întâmplă cu un motiv. Nimic nu este la voia întâmplării sau norocului. Există o lecție în spatele tuturor evenimentelor, fie ele percepute ca fiind pozitive sau negative.
Dacă alegi să urmărești episodul cu Dana Nălbaru, vei remarca cu siguranță că viața ei nu este sau nu a fost lipsită de evenimente neplăcute. Spre exemplu, momentul în care copilul ei se afla într-o stare critică la spital. Cu toate acestea, ea a lăsat toate gândurile și emoțiile de-o parte și a ales să se încreadă în Dumnezeu. A ales să predea controlul în mâinile celui pe care-l vede cel mai în măsură să decidă. Iar consecința deciziei a fost una cât se poate de benefică.
Ce încercăm să spunem este că există câteva moduri diferite de a construi această încredere. Pentru unii, credința religioasă îi ajută să renunțe la control, cum este cazul Danei. Alții își pun încrederea în univers sau în soartă.
Alții au învățat din experiență că majoritatea lucrurilor care nu sunt sub controlul lor tind să se rezolve pozitiv. Ei pot decide să-și pună încrederea în dovezi statistice pure.
Tu fă ceea ce funcționează pentru tine!
2. Nu te grăbi prin tranziție
Îmbrățișează pe deplin finalurile și numește-ți pierderile. Gândește-te la ce să „ții ușor”, la ce să „ții strâns” și la ce să renunți. Exersează să renunți la un rezultat declarat și, în schimb, permite opțiunilor și posibilităților să-ți intre în minte. Aici s-ar putea forma noul tău început chiar în fața ochilor tăi.
3. Fii în realitate
S-ar putea să nu-ți placă ceea ce se întâmplă în jurul tău, însă ignoranța nu va fi de ajutor. Doar pentru că alegi să închizi ochii când și când, atunci când situația devine gri, nu o va face să dispară. Nu aceasta este calea corectă și eficientă de a gestiona tranziția.
Adoptă o mentalitate care recunoaște pe deplin noua realitate. Nu te întreba cum o poți schimba înapoi. În schimb, întreabă-te: „Acum că s-a întâmplat asta, cum voi răspunde?”
4. Identifică-ți declanșatorii
Identificarea declanșatorilor care te fac să vrei să deți controlul asupra unor evenimente externe îți oferă o mulține de informații. Dacă ești atent și dornic de schimbare, poți acționa spre a-ți perturba procesul de gândire obișnuit și pentru a-ți schimba mentalitatea.
Observă tensiunea în corpul tău sau creșterea răspunsurilor de anxietate. Aceasta este o tehnică deosebit de utilă pentru a face față sentimentelor dureroase legate de traumă. Te ajută să eviți o circumstanță care ar putea declanșa un răspuns la stres.
Ia măsuri pentru a-ți relaxa și calma corpul și mintea.
Citește și: Declanșări corporale: Ascultă-ți corpul pentru a-ți fi bine
5. Ia legătura cu tine
Există multe practici care deschid spațiu pentru ca mintea ta să proceseze schimbarea. Spre exemplu meditația, rugăciunea sau practica yoga. Toate acestea îți sprijină eforturile către o tranziție de succes. Nu este important pe care o alegi, important aici este să ți se potrivească.
Mădălina Costache