De unde vine moralitatea?

De unde vine moralitatea?

“De ce ar trebui să-i iau în considerare pe alții? Una dintre întrebările morale la care nu se poate răspunde ușor. Probabil că singurul răspuns posibil la această întrebare este cel umanist. Așadar, trebuie să-i iei în considerare pe ceilalți pentru că suntem în mod natural ființe sociale. Trăim în comunități, iar viața în orice comunitate este mult mai fericită și mai bogată”. – Margaret Knight, Morala fără religie

Ce este bine și ce este rău? Când discutăm despre cum să luăm decizia potrivită, adesea nu ne facem griji de unde provin valorile noastre morale. Suntem mai preocupați de ceea ce sunt și cum să le aplicăm într-o situație dată. Aici se face adevărata lucrare a moralității: în trăirea vieții. Cu toate acestea, dacă ne gândim de unde provin, avem tendința de a spune că din educația primită.

Dar de unde au venit valorile morale ale părinților și profesorilor noștri, precum și ale părinților și profesorilor lor?

De unde vine moralitatea?

Un răspuns la această întrebare este că valorile morale provin din religii, transmise prin texte sacre și autorități religioase. Chiar și valorile persoanelor nereligioase au fost absorbite din istoria religioasă din jurul lor. Unii oameni se tem că o îndepărtare de la credință va duce la un fel de defalcare morală în societate. Un umanist va argumenta că valorile morale nu depind de religie. Acesta va spune chiar că este o idee potențial dăunătoare, într-o societate din ce în ce mai seculară.

Unii oameni spun că au încredere în „conștiința” lor ca ghid. Acea voce din capul nostru, care ne ajută să decidem ce să facem. Tot ea ne afectează și starea de spirit după ce am ales. Ne simțim rău sau bine, în funcție de cum credem că am ales.

Unii sunt de părere că conștiința noastră are o sursă divină. Un umanist ar putea răspunde că astfel de instincte și emoții au o origine mai naturală. Pentru umaniști, instinctele și valorile noastre morale nu provin din afara umanității.

Originile moralității se află în interiorul ființelor umane

Moralitatea este un produs al evoluției noastre biologice și culturale. Explorând originile moralității, nu vom descoperi răspunsurile la toate întrebările noastre. Cum ar trebui să acționăm? Față de cine avem responsabilități morale? Toate acestea se află doar în noi.