Fie că ești în acest domeniu sau nu, crede-ne că merită să citești cel puțin o carte de psihologie în viață. Dacă cuvântul nostru nu este suficient, descoperă mai jos ce spun studiile.
P.S. Dacă ești novice în această ramură și nu ești neapărat familiarizat(ă) cu limbajul de specialitate, e important să te orientezi către cărți care prezintă concepte/idei științifice fundamentale într-o manieră accesibilă. Și, surpriză, avem noi câteva sugestii pentru tine.
De ce merită să citești cărți de psihologie
- Cărțile de psihologie te pot ajuta să te cunoști și să te înțelegi mai bine. Iată câteva dintre temele utile abordate de literatura de specialitate: emoțiile și gestionarea sănătoasă a emoțiilor, inteligența emoțională, tipologii psihologice. Uite, putem aminti introversiunea și extraversiunea, despre care am scris și noi, în linii mari, aici. Articolul este, însă, unul general, așa că recomandarea noastră e să aprofundezi subiectul căutând cărți de specialitate.
- Cărțile de psihologie pot susține procesul de vindecare care are loc în cadrul ședințelor de psihoterapie. Dacă faci psihoterapie, iar psihoterapeutul tău ți-a recomandat deja de câteva ori să citești anumite cărți, află că acest lucru nu e întâmplător. Ele te pot ajuta să înțelegi mai bine anumite fenomene psiho-emoționale. De pildă, poți descoperi care este legătura dintre copilul interior și teama de abandon). Cărțile de psihologie, oricât de valoroase ar fi, nu sunt un substitut pentru ședințele de psihoterapie. Acestea din urmă sunt adaptate nevoilor fiecărui pacient. Ele pot, însă, să te ajute să aprofundezi unele teme – discutate inclusiv în cadrul ședințelor de psihoterapie.
De ce merită să citești cărți de psihologie
- În cărțile de psihologie descoperi cum îți poți îmbunătăți calitatea vieții relaționale. Să luăm exemplul cărții despre relațiile de cuplu „Iubește și fii iubit(ă)”. Aceasta îți oferă o perspectivă amplă asupra a ceea ce înseamnă o relație funcțională, sănătoasă pentru ambii parteneri. Sigur, când vorbim despre relațiile de cuplu, e important să știi că, în anumite situații, poate fi necesară și terapia de cuplu. Cărțile îți pot oferi, însă, mai multă claritate ție și partenerului/partenerei cu privire la anumite teme.
- Cărțile de psihologie te ajută să faci distincția între tipurile de motivație și să găsești metode utile pentru găsirea și valorificarea motivației intrinseci. Vorbim de acea forță dinlăuntrul tău care te ghidează către atingerea obiectivelor, despre care am scris câteva lucruri esențiale aici.
- În cărțile de psihologie poți să găsești metode utile pentru îmbunătățirea capacității de ascultare activă, pentru dezvoltarea empatiei, dar și pentru îmbunătățirea aptitudinilor de comunicare.
- Cărțile de psihologie te pot sprijini, în general, pe parcursul călătoriei tale de dezvoltare personală.
Gând de final
Cărțile de psihologie îți pot oferi acces la o mulțime de informații utile despre autocunoaștere și cunoașterea celorlalți. Mai mult, ele pot fi utile și în procesul de vindecare interioară – care este susținut mai ales prin ședințele de psihoterapie.
Nu uita, însă, că puterea de a schimba, realmente, ceva este la tine. Astfel, chiar dacă ai decis să mergi la psihoterapie și, în timpul liber, să citești cărți de psihologie, contează să și aplici lucrurile pe care le înveți, să lucrezi cu tine (cu autocompasiune), să depui efort conștient și constant în direcția dorită.