Site icon Fain si Simplu

7 alimente pentru întărirea sistemul imunitar toamna

Dacă vrei să te ți la distanță de răceli în acest început de sezonul rece, avem pentru tine o listă de alimente pentru întărirea sistemul imunitar toamna. Stai fără griji în privința gustului, vei vedea că sunt delicioase. Mai mult, vor acoperi toate bazele nutriționale.

Ușor, ușor înaintăm cu pași timzi în toamna proriu zisă. Iarna este doar la o aruncătură de băț distanță, ceea ce înseamnă că sezonul răcelilor este în toi. Nu te panica, din fericire astăzi avem la îndemână zeci, dacă nu sute de metode prin care să prevenim aceste momente mai puțin plăcute.

James Vickers, nutriționist și expert în vitalitate, spune că o modalitate de a-ți da un impuls imunității este să mănânci alimente de sezon. Indiferent că este toamnă-iarnă sau primăvară-vară, caută alimentele sezoniere. În acest fel, îți menține dieta și aportul nutrițional variat pe tot parcursul anului (în plus ți răceala la distanță).

Toamna mănâncă alimente variate, în culori strălucitoare. Îți vor oferi vitamine pe care s-ar putea să nu le obțineți în restul anului.” – James Vickers, nutriționist

7 alimente pentru întărirea sistemul imunitar toamna

Pentru a-ți veni în ajutor, am pregătit pentru tine o listă de alimente care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie în această toamnă:

Ciupercile de castan

Toamna, multor oameni le lipsește vitamina D. Lumina natură este din ce în ce mai slabă și mai puțină pe măsură ce înaintăm în sezonul rece. Prin urmare, sunt mai puține șanse ca pielea ta să absoarbă și să producă vitamina D. Pe lângă obținerea acestei vitamine din alimentele din farfurie, este important să ieși la soare atunci când este acolo – chiar dacă doar fața ta se bucură de el.

Puține alimente au un nivel ridicat de vitamina D. În general, o poți obține din lapte, carne roșie, gălbenușurile de ou și peștele gras. Cu toate acestea, o modalitate mai bună de a extrage vitamina D toamna este consumul de ciuperci. Acestea conțin o substanță numită ergosterol, care le permite să producă vitamina în mod natural atunci când sunt expuse la lumină.

De asemenea, conțin niște fibre care ajută la sănătatea intestinului. Acest lucru este important deoarece intestinul are o legătură directă cu creierul în ceea ce privește menținerea dispoziției noastre și, de asemenea, ajută la întărirea sistemul imunitar toamna. Pe lângă îmbunătățirea stării de sănătate, conumul de ciuperci ajută și la creșterea stării de bine. Știai asta? Uite, un motiv în plus să le adaugi pe listă, mai ales dacă te confrunți cu astenia de toamnă.

Curcuma

Turmericul îi dă sistemului tău imunitar un impuls, fie toamnă, fie iarnă. Îl poți adăuga la curry sau la mâncăruri cu orez. Turmericul conține curcumină, un ingredient activ despre care studiile au arătat că este un antioxidant puternic, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Ești gata să pui ibricul pe foc? Caută rețeta pe internet, vei fi surprins cât de simplă este.

Varza Kale

Frunzele verzi, cum sunt cele de kale, furnizează organismului acid folic, despre care unele studii sugerează că ar putea ajuta la depresie. Nivelurile scăzute de vitamine B, cum ar fi B12 și vitamina B6, au fost, de asemenea, legate de depresie. Este cunoscut faptul că starea de spirit influențează sănătatea trupului, prin urmare, adăugă niște kale la smoothie-ul tău pentru întărirea sistemul imunitar toamna asta. Poți încerca, de asemenea, să prăjești kale cu un strop de ulei de măsline cu usturoi,  puțină sare și piper la 240 de grade Celsius timp de aproximativ 5 minute pentru a crea „chips de varză”. Exact, ai citit bine: CHIPS DE VARZĂ! Nu judeca înainte să încerci, noi îți spunem că este delicios. Observă cu propriile simțuri.

Semințele de Broccoli

Ce-ar fi să te apuci de un hobby nou toamna asta? Încearcă grădinăritul. Poate nu știai, dar semințele de broccoli – mugurii, mai exact – conțin unele dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți dintre toate legumele. Lăstarii de semințe de broccoli sunt foarte ușor de cultivat, apoi îi poți presăra pur și simplu peste feluri de mâncare cu paste sau salate.

Grâul integral

O tehnică care ajută la întărirea sistemul imunitar toamna este să crești aportul de fibre. Pentru asta, grâul integral este varianta ideală de sezon. S-ar putea să nu știi, dar 70% din sistemul tău imunitar se află în intestin. Când mănânci fibre, acestea sunt descompuse de bacteriile bune pentru a produce acizi grași cu lanț scurt, iar aceștia comunică direct cu sistemul tău imunitar. Deci, cu cât mănânci mai multe fibre, cu atât produci mai mulți acizi grași cu lanț scurt, făcând mediul tău intestinal mai sănătos. Unul dintre principalele alimente pe care bacteriile tale intestinale sănătoase îi place foarte mult să le descompună este fibrele.

Poți găsi fibre în tot felul de alimente: de la cereale integrale și fructe și legume până la nuci și semințe. De ce menționăm asta? Pentru că este deosebit de important să-i oferi corpului tău varietate. Asigură-te că ai cereale integrale la fiecare masă. Orez brun, roșu sau negru, paste din grâu integral, orz, cușcuș din grâu integral, toate acestea n-ar trebui să-ți lipsească. De asemenea, adaugă și o gamă de fructe și legume colorate – cu cât mai multă culoare, cu atât mai bine.

Macroul

Macroul este un pește gras și uleios. Asta înseamnă că are un conținut mare de vitamine solubile în grăsimi pe care s-ar putea să nu le obții din alte părți.

Vitaminele solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K) sunt stocate în grăsimea corporală și pot rămâne în organism până la șase luni sau mai mult. Vitaminele solubile în apă (vitamina C și toate vitaminele B) sunt utilizate instantaneu, iar excesul este excretat prin rinichi. Toate sunt necesare pentru a menține organismul funcțional și sănătos.

Macroul conține, de asemenea, acizi grași esențiali omega-3, care, sugerează unele cercetări, ar putea ameliora simptomele de oboseală și letargie. Mai mult, are în componeța lui vitamine din grupa B (inclusiv vitamina B12 și B6). Acestea sunt excelente pentru stimularea funcției creierului, precum și a sistemului imunitar.

Dovleacul

Suntem pe deplin în sezonul dovleacului. Frumusețea emblematicei legume de toamnă este că vine într-o varietate de forme, dimensiuni și culori. Pe lângă faptul că sunt plini de fibre, dovleceii conțin și vitamina C, care este excelentă pentru sistemul nostru imunitar.

În plus, ei furnizează vitamina A. De ce este important? Aceasta ne ajută ochii și ajută la repararea pielii și la întreținerea membranelor mucoase – prima linie de apărare a organismului. De fapt, vitamina A este uneori denumită vitamina antiinfecțioasă. Ce motiv mai bun pentru a-ți încărca farfuria?

Exit mobile version