Site icon Fain si Simplu

10 moduri de a te proteja împotriva oboselii empatice (PARTEA 1)

10 moduri de a te proteja împotriva oboselii empatice (PARTEA 1)

Empatia presupune într-o oarecare măsură „să vezi lumea așa cum o văd alții”. Cu alte cuvinte, să-ți extinzi perspectiva. Acest lucru te protejează împotriva oboselii empatice, deoarece te ajută să te concentrezi pe celălalt, mai degrabă decât pe propriul tău răspuns emoțional și asumarea durerii lor.

Pentru a obține perspectivă, trebuie să fii concentrat spre exterior, să pui întrebări și să cauți înțelegere. Mai exact să cauți și să înțelegi povestea celuilalt, fără a o transforma în ceva despre tine.  

Brené Brown sugerează că empatia nu înseamnă „a te pune în pielea altcuiva”. În schimb, ea sugerează că empatia înseamnă să înveți despre cum este să mergi în pantofi altcuiva și să-l crezi chiar și atunci când experiența lui nu se aliniază cu realitatea ta.

De exemplu, un coleg de birou ar putea veni la tine și să-ți spună:

„Șeful tocmai a țipat la mine pentru rezultatele ultimului proiect. Mă simt groaznic.”

Un răspuns bazat pe emoții ar putea suna ceva de genul:

 „Wow, nu cred că ar spune așa ceva. Esti sigur? Ce-ai făcut? Nu mi se pare corect, sunt atât de furios. O să vorbesc cu el despre asta. Rezolv eu pentru tine.”

Un răspuns adecvat ar putea suna astfel:

„Wow, este într-adevăr o poziție dificilă în care să fii. Știu cum e să muncești din greu la un proiect și să te simți neapreciat. Te văd. Vrei să analizăm situația împreună?”

Pasul de acțiune: Întrebă-te, cum arată să onorezi povestea cuiva și să simți cu ea mai degrabă decât pentru ea?

10 moduri de a te proteja împotriva oboselii empatice

1. Abține-te de la comparați

O modalitate de a deveni victima oboselii empatice este să compari durerea cuiva cu durerea mai gravă a altcuiva, inclusiv a ta. Inițial, poate părea că încerci să fi susținător sau să oferi perspectivă, dar tinde să respingă sentimentele autentice ale cuiva.

Poate ai auzit replica asta: „Știu că nu îți e foame, dar în Africa sunt copii înfometați”.

Comparația, mai ales atunci când încerci să fii empatic, îți îndreaptă atenția asupra disconfortului tău față de lupta cuiva sau, mai rău, te pune într-o poziție de judecată față de durerea celeilalte persoane. În ambele cazuri, comparația creează deconectare.

Pas de acțiune: În loc de comparație, încercă să-ți pui mental părtinirile pe un raft. Îndreptă-ți atenția spre persoana cu care vorbești. Pune întrebări pentru a obține o mai bună înțelegere. Fă-l pe celălalt să se simtă cu adevărat auzit punând întrebări și ascultând cu intenție. În cele din urmă, această focalizare îți oferă o mai mare libertate de a te conecta cu ceilalți, fără a mai fi nevoie să le măsori durerea față de a ta sau a altora.

2. Simte-ți emoțiile

Una dintre cheile pentru a te proteja împotriva oboselii empatice este conștientizarea de sine și recunoașterea propriilor emoții pe măsură ce discuți cu ceilalți.

Dă-ți voie să simți ceea ce simți, nu-ți mai ignora emoțiile. Apoi, caută să-ți oferi timp pentru tine, ori de câte ori ai nevoie. Acest timp al tău poate implica să spui nu în anumite situații și deși poate fi greu la început, este bine pentru tine să trasezi această limită.

Lucrătorii din prima linie și îngrijitorii sunt în special predispuși la oboseala empatică din cauza mecanismelor de adaptare contraintuitive pe care tind să le adopte pentru a face față stresului cotidian de a se prezenta în fața oamenilor.

Aceasta ar putea include evitarea sentimentelor lor și devenirea amorțită față de mediul înconjurător. Cu toate acestea, acest lucru crește stresul și oboseala și poate duce la epuizare în timp.

3. Detașează-te și învinge Burnout-ul

Pas de acțiune: Caută un spațiu sigur pentru a-ți trăi emoțiile. Mergu la un prieten de încredere, la un terapeut sau chiar scrie într-un jurnal. Simțirea și exprimarea sentimentelor te va ajuta să obți conștiința de sine de care ai nevoie pentru a fi bine cu tine și cu ceilalți.

Atenție! Deși poate fi mai ușor să vorbești cu un prieten despre emoțiile tale, cel mai bine este întotdeauna să consulți un medic sau un terapeut autorizat pentru orice întrebări sau nelămuriri cu privire la sănătatea ta fizică sau mentală.

4. Practică atenția

Mindfulness este o practică de a rămâne prezent cu tine însuți. Mai mult, de a fi conștient de emoțiile tale, declanșatoarele și stresul de-a lungul zilei. Practicarea mindfulness poate fi meditație, jurnal, yoga, plimbare în natură sau orice altceva care te readuce la o minte limpede și la conștientizarea de sine.

Similar cu a-ți simți emoțiile, practicarea atenției este o modalitate excelentă de a combate oboseala empatică. Pe măsură ce devii mai conștient de tine, vei fi mai capabil să stabilești limite sănătoase care să-ți permită să fii prezent cu emoțiile celorlalți.

Pas de acțiune: Încearcă o activitate de mindfulness, cum ar fi să faci o scanare a întregului corp și fii atent la felul în care te simți. Ia în considerare să stai într-o saună sau aromoterapie, s-ar putea să fie ce trebuie pentru tine.

5. Stabilește limite

Potrivit cercetării lui Brené Brown, empatia fără limite nu este empatie.

Mai sus am menționat ideea de a simți pentru vs. cu cineva. Iată cum arată asta în practică:

Vezi diferența? Dacă încerci să te pui în pielea altcuiva, nu numai că devii mai deconectat, ci și depășești granițele acestuia și introduci răspunsul tău emoțional în experiența lor. Emoțiile tale devin încurcate cu experiența lor, în timp ce o îndepărtezi, în cele din urmă, rupându-ți conexiunea.

Pentru a te simți cu cineva, încearcă aceste tactici:

Cam atât pentru astăzi. Dacă ești curios să afli și restul modurilor prin care te poți proteja împotriva oboselii empatice, rămâi cu ochii pe noi. Revenim curând cu partea a doua. 🙂

Mădălina Costache

Exit mobile version