Divorțul este un eveniment cu potențial traumatizant în viața copilului. Această schimbare majoră poate rupe sentimentul de siguranță și securitate al copilului în dinamica familiei. Totodată, poate fi perceput și experimentat ca un moment de criză sau de destabilizare. În general însă, impactul divorțului asupra copiilor este unul minor și de scurtă durată.
Primul an (sau primii doi) poate fi o provocare pentru copii. Aceștia fiind supuși unor sentimente de anxietate, confuzie, furie și neîncredere. Cu toate acestea, după primii doi ani, s-a constatat că aceste sentimente scad la majoritatea copiilor.
La primirea vești, mulți experimentează dureri emoționale. Unii pot trece mai ușor de ele, alții suferă de simptome prelungite, inclusiv probleme internalizate și externalizate.
Probleme de externalizare
Potrivit cercetărilor, impactul divorțului asupra copiilor poate fi ușor remarcat prin:
- Comportament antisocial
- Rebeliune față de figuri de autoritate (profesori, părinți, poliție)
- Tulburări de conduită
Este esențial pentru părinți și profesori să înțeleagă că aceste comportamente de externalizare provin din comportamente de adaptare dezadaptative. Nu sunt indicatori ai vreunei greșeli sau erori din partea copilului.
Probleme de internalizare
Copiii divorțați se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta probleme de internalizare, cum ar fi:
- Depresie
- Anxietate
- Stimă de sine scazută
- Tristeţe
- Vinovăţie
- Confuzie
- Conflicte de loialitate
- Dor față de părintele lipsă
Cu toate acestea, este important de știut că impactul divorțului asupra copiilor poate fii redus sau prevenite prin:
- Educarea copiilor asupra naturii divorțului
- Menținerea unei relații strânse, satisfăcătoare între copii și ambii părinți
- Demonstrarea unui parteneriat non adversar ca părinți la copii
Impactul divorțului asupra copiilor: Efectele potențiale comune
Scăderea performanței academice
Încercarea de a înțelege dinamica în schimbare a unității familiale poate lăsa copiii confuzi și distrași. Ca urmare, ei pot suferi o scădere a performanței la școală. Accentul lor este pus pe divorț și pe schimbările care au venit, așa că le poate fi din ce în ce mai greu să se concentreze pe munca școlară.
Vinovăţie
Copiii vor căuta în mod natural motivele pentru care se întâmplă divorțul în familia lor. S-ar putea să se întrebe dacă părinții lor nu se mai iubesc sau dacă copilul însuși a făcut ceva greșit pentru a face aceste schimbări să aibă loc.
Din păcate, vinovația este răspândită în rândul copiilor divorțați. Acest tip de vinovăție poate duce chiar la complicații de sănătate, cum ar fi stresul cronic sau depresia. Prin urmare, comunicarea sinceră și deschisă cu copiii este un factor preventiv esențial.
Citește și: Cum ne afectează vinovăția și ce putem face pentru a trece peste
Furie
Divorțul părinților îi poate copleși pe copii. Să presupunem că un copil nu știe cum să răspundă sau să facă față divorțului. În acest caz, el pot experimenta furie și iritabilitate crescute. Mai mult, acesta ar putea îndrepta această furie către părinții, ei înșiși, prietenii lui sau o altă figură de autoritate, cum ar fi un profesor.
Citește și: Cum să gestionezi furia într-un mod sănătos
Comportament distructiv
Conflictul nerezolvat între părinți și în unitatea familiei poate conduce copiii la modele de comportament distructive. Acest lucru se poate manifesta la adolescenți și copiii adulți tineri ai divorțului ca activitate criminală sau comportamente de risc pentru sănătate, cum ar fi fumatul și abuzul de substanțe.
Probleme de sănătate
Divorțul poate fi o sursă semnificativă de stres pentru copii. Stresul este binecunoscut că slăbește sistemul imunitar, ceea ce îi expune pe copiii stresați de divorț la risc de complicații de sănătate, cum ar fi o perceptibilitate crescută la boală, probleme de somn, depresie și anxietate.
Relații încordate copil-părinte
Divorțul duce adesea la o frecvență redusă a contactului cu un părinte, de obicei tatăl. Mamele singure pot fi supuse unor presiuni financiare și sociale, ceea ce duce la creșterea stresului și este percepută și adesea absorbită de copil. Mai mult, mulți părinți care divorțează se recăsătoresc. Aceasta este o schimbare semnificativă în dinamica familiei și provoacă tensiuni suplimentare în cadrul unității familiale.
Urmărește și: “DIVORȚUL E CA O MOARTE.” MANIFESTUL UNEI VIEȚI NOI, LA 40 ANI. SONIA ARGINT – s-ar putea să te ajute.
Mădălina Costache