Filme de văzut în zilele ploioase de vară

Nadina Câmpean este o optimistă incurabilă, o pasionată colecționară de experiențe, o gurmandă rafinată și o cinefilă înrăită.  Pentru că meseria de prezentator la o televiziune de știri a învățat-o să fie mereu la curent cu tot ce e nou, puteți fi siguri că și în materie de filme putem merge pe mâna Nadinei.

nadina_campean

Iată recomandările ei pentru zilele ploioase de vară:
”Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri a fost CALL MY AGENT, un serial franțuzesc senzațional pe care l-am devorat în două zile. Străzile Parisului, umorul franțuzesc, ținutele pariziencelor și prezența unui actor uriaș în fiecare episod, precum Monica Belucci, Juliette Binoche sau Sigourney Weaver, m-au făcut să stau lipită efectiv de televizor. Sunt patru sezoane pe Netflix, însă finalul ultimului episod nu lasă de înțeles că ar urma și cel de-al cincilea. Dar sper să ne surprindă producătorii și să asistăm la o răsturnare de situație.

EUPHORIA a fost unul dintre serialele pe care nu le-aș fi început niciodată. Trailerul mi s-a părut depresiv, iar povestea nu mă tenta absolut deloc. Am văzut însă un interviu cu Zendaya (despre care sunt sigură că este the next big star) în care povestea modul în care a făcut documentarea pentru rol, cum a intrat în pielea personajului și am decis să încerc. Subiectul e greu, însă e parte din realitate pe care o trăim. Un grup de adolescenți, colegi de liceu, măcinați de frământările vârstei și de tentațiile liceului: sex, droguri, violență. Cred că e mai greu de urmărit dacă esti părintele unui adolescent. însă povestea în sine e un bun wake up call și o bună portretizare a felului în care arată adolescența azi.  (HBOGo)

BORGEN a fost surpriza anului pentru mine. După mai multe recomandări, mi-am luat inima în dinți și mi-am propus să depășesc bariera limbii. Un serial danez care spune povestea primei femei premier din istoria țării. Este ficțiune, însă e genul de ficțiune care te face să visezi la profilul politicianului perfect, la mizele acestuia care vizeaza alegătorul, nu interesul personal. E extrem de interesant să cunoști o societate care diferă atât de mult de a noastră, o mentalitate sănătoasă într-o lume în care nu lipsesc jocurile politice murdare. Enorm mi-a plăcut! L-am văzut în trei-patru zile și a fost extrem de ciudat să revin la un serial în limba engleză după daneză.  (Netflix)

OUTLANDER este una dintre plăcerile mele vinovate. Povestea unei asistente care trăiește în Londra anilor 40, la puțin timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, care se întoarce în timp 200 de ani fără voia ei. Ajunge în Scoția, în acele vremuri despre care citise doar în cărțile de istorie. Orice încercare de întoarcere acasă este sortită eșecului o vreme, dar ulterior renunță chiar ea după ce cunoaște un scoțian desprins parcă din povești. Știu, sună a telenovelă siropoasă. Am trecut și eu cu greu de primele trei episoade, însă apoi am stat zi și noapte. Povestea are o evoluție spectaculoasă și uneori mai avem nevoie de povești de genul acesta. Iar peisajele… Nu există ceva mai frumos! (Netflix)

Dacă tot vorbim de povești, ANNE WITH AN E este absolut spectaculoasă! Povestea unei fete pistruiate adoptate dintr-un centru de plasament, în secolul al 19-lea, și evoluția ei de-a lungul timpului. Serialul e bazat pe romanul Anne of Green Gables de Maud Montgomery, care mi-a marcat copilăria. E genul de poveste la care râzi și plângi în același timp, indiferent de vârstă. Sau, mă rog, așa a fost la mine. Oricum, e pentru prima oară când orice mi-aș fi imaginat eu este mult sub ceea ce au reușit să facă producătorii serialului. A fost filmat în diferite zone din Canada, însă peisajele surprinse pe insula Prince Edward sunt fascinante! (Netflix)”

Luana Dăneț

Foto: arhiva personală Nadina Câmpean